Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkonawca przekonuje mnie do białego styropianu lamda 038. Warto posłuchać?

Recommended Posts

Jako argument podał, że to jest twardy styropian, a te grafitowe to takie miękkie dziadostwo. Powiedział też, że w Niemczech nikt nie montuje szarych styropianów. Tylko w Polsce są takie popularne i to marketing.

Nie wiem na ile przy 20 cm grubości ta lambda 038 a 033 ma jakieś znaczenie?

Różnica w cenie prawie żadna. Kleje też używa jakieś Knaufy do szarego i białego. Nie kołkuje.

Mam świadomość, że jemu się po prostu wygodniej pracuje na tym białym. Jak widzę dookoła wszyscy zakładają te grafitowe. Jedynie kolega, który buduje domy mi powiedział, że on woli białe.

Edytowane przez Kagolnik

Czy wygodniej to nie wiem. Bialy sie mniej nagrzewa. Ja dom izolowałem białym, nawet nie wiem czy nie 040 lambdą, swisspor, polecam twardy styropian, fajnie się go cięło.

Najważniejsze by ściana spełniała Uw w warunkach technicznych. Pamiętaj, że w ścianach tez masz okna, wentylujesz pomieszczenia, masz izolację dachu, w mojej ocenie to tamtędy najwięcej Ci ucieknie ciepla, a przy scianie czy polozysz 20cm lambdy 038 czy 032 mysle ze w rachunkach nie odczujesz. 

Edytowane przez zeusik6

38 minut temu, Kagolnik napisał:

Jako argument podał, że to jest twardy styropian, a te grafitowe to takie miękkie dziadostwo. Powiedział też, że w Niemczech nikt nie montuje szarych styropianów. Tylko w Polsce są takie popularne i to marketing.

Nie wiem na ile przy 20 cm grubości ta lambda 038 a 033 ma jakieś znaczenie?

Różnica w cenie prawie żadna. Kleje też używa jakieś Knaufy do szarego i białego. Nie kołkuje.

Mam świadomość, że jemu się po prostu wygodniej pracuje na tym białym. Jak widzę dookoła wszyscy zakładają te grafitowe. Jedynie kolega, który buduje domy mi powiedział, że on woli białe.

033 jest cieplejszy od 038 to raz a dwa czarny się może i nagrzewa szybciej ale przecież będzie zakryty klejem i putzem. Co do kołkowania to ja bym się nie odważył robić nawet domu parterowego bez kołkowania, biorąc   pod uwagę jakie mamy w dzisiejszych czasach porywiste wiatry.

Co do wyboru przez tego wykonawcę to raczej ma lepsze układy w hurtowni na biały styropian bo z obróbką to żadna różnica poza oczywistą - kolorem. Jeżeli wykonawca będzie się stawiał to jak bym mu podziękował bo co to za fachowiec który dyktuje warunki inwestorowi, to Ty płacisz i |Ty wymagasz.

dokladnie, internet kalkulator Uw sciany i masz wszystko czarno na bialym jakie Uw sciany uzyskasz, potem bierzesz np. okna i wychodzi np. sciana 0.18 a duze okno tarasowe 0.80 i to nim zimą "ucieknie" ci wiecej ciepla niz scianami. Osobiscie zaoszczedzone pieniadze ze styro grafitowego poswiecilbym na wentylacje mechaniczną lub wiecej ocieplenia dachu/stropu. To co masz nascianach czy tam bedzie bialy 038 czy grafit 032 nie odczujesz roznicy w komforcie ani rachunkach. 

Wykonawca moze calkiem dobrze podpowiadac bo wielu inwestorow pcha nawet i 25cm w sciany grafitu i montuja wentylacje grawitacyjna, totalny bezsens. 

Godzinę temu, zeusik6 napisał:

a duze okno tarasowe 0.80 i to nim zimą "ucieknie" ci wiecej ciepla niz scianami.

Tak  dokładnie mam takie Uw okna tarasowego, a drzwi wejściowe 1.

Mam już reku. Ok jest odzysk, ale większość ludzi robi grawitacyjną bez nawietrzania, więc tym samym ma lepszy bilans niż z reku bez grzałki, bo ta grawitacyjna w termosie prawie nie działa. Tyle, że się teoretycznie kiszą.

Na styropianie mnie to wyjdzie z może 500 zł różnicy, są prawie w tej samej cenie. Kwestia tego co lepsze?

Gość mówi, że klej jest super i ma to sprawdzone. Zrobi co wybiorę, ale zaleca biały.

Ściany to o wiele większa powierzchnia.

Edytowane przez Kagolnik

nie wiem, teoretycznie grafitowy będzie miał większy opór cieplny, ale ktokolwiek to mierzył i liczył? W rachunkach zaoszczędzisz 50zł rocznie albo i nie?

za te 500zł moze kup lepsza armaturę do łazienek która będzie Ci dzielnie służyć. Osobiście na swój dom rok temu połozyłem 15cm białego 040 lambda i nie zamierzam z tego powodu rozpaczać. 

20 cm białego 0,038 w moim domu przekładałaby się na U=0,138 W/m2K  i EUco+w=17,81kWh/m2/r co oznacza 2048,15 kWh/r

20 cm grafitu 0,031 w moim domu przekładałaby się na U=0,118 W/m2K i EUco+w=16,18kWh/m2/r co oznacza 1860,7kWh/r

Czyli rok w rok traciłbym 187,45 kWh.

U mnie powierzchnia ścian zewnętrznych netto (po odjęciu otworów) to 143,45m2. Dodajmy optymistyczne odpady i mamy 150m2 * 0,2m = 30m3 EPS

W pierwszym wygooglanym sklepie Swisspor EPS 80 0,038 kosztuje za m3 225,10 zł z VAT a Swisspor Lambda Max Fasada 031 242,32 zł z VAT.

Czyli na EPS jednorazowa oszczędność 516,6 zł a co roku strata 187,45 kWh. 

Jak kWh mnie kosztuje jakieś 81gr to mi ta różnica zwracałaby się 3,4 lat.

Policz dla swoich danych.

A co do nagrzewania - i tak warto osłonić siatką elewację na czas prac. U mnie paproki tego nie zrobiły i deszcz wtopił podbity z podłoża brud w świeży tynk - nie do umycia. Zapewnia to też cień, jak akurat układają styropian w słoneczne dni.

A kolor styropianu pod tynkiem znaczenia nie ma. Ma znaczenie kolor tynku (czy dokładniej jaką ilość światła odbija). Jakoś niektórzy nie obawiają się ciemnych tynków, a mają obiekcje co do grafitowego EPS.

tracilbys przy jakiejs okreslonej temperaturze na zewnatrz, gdy masz na zewnatrz i w srodku tą samą temperature to jakibys styropian nie polozyl to nic nie tracisz ani nie zyskujesz, a pare dni w roku taką pogodę mamy. 

Tego i tak nie policzysz, sklaniam sie wlasnie ku temu ze taka zabawa w lepszy styropian to jest w twoim przypadku pi razy drzwi 100zl rocznie. A bardziej to z tych rzeczy niepoliczalnych do końca. 

No to ja zgłupiałem trochę. Nie wiem ile będę płacił, ale to co te 0,02 Uw to 200 zł rocznie? Przy jakich to jest właśnie założeniach? Temperatury na zewnątrz. Przecież abstrahując od ceny kwh, bo ja pewnie mam teraz  jakoś 1,2 zł ale jak się wprowadzę to coś będę myślał o innych taryfach. Zakładam też, że cena kwh będzie rosła.

Ja nie mam pojęcia jak to policzyć.  500 zł to nie różnica, chcę wybrać to co jest lepsze. Niektórzy ludzie twierdzą, że ten grafitowy po latach nie wiadomo jak się zachowa. No zdań jest wiele. Dlatego pytam na forum.

I dodatkowe pytanie, czy on jest wrażliwszy na temperaturę, bo będę miał parapety granitowe czarne, które się będą pewnie mega nagrzewać. Czy to tylko kwestia ciemnego koloru nie odbijającego światła przy klejeniu elewacji i braku firany na rusztowaniu.

Edytowane przez Kagolnik

Ja to zawsze mówię, że jak cię stać bierz lepszy towar, tylko dość często jest tak że inwestor najpierw pakuję dachówkę ceramiczna na dach a potem w łazience jest najtańsza armatura z której cieknie, wanna plastikowa i drzwi wewnętrzne z pilsni. Chyba nie o to chodzi, sam ocen na czym ci zależy i jak gruby portfel masz. 

Ja olałem temat, skupiłem się by ściana spełniła UW. Średnia dobowa w Polsce 8 stopni, to nie Norwegia. Łapie się za łeb jak niektórzy już ładują 25cm styro w ścianę. 

46 minut temu, Kagolnik napisał:

No to ja zgłupiałem trochę. Nie wiem ile będę płacił, ale to co te 0,02 Uw to 200 zł rocznie? Przy jakich to jest właśnie założeniach? Temperatury na zewnątrz. Przecież abstrahując od ceny kwh, bo ja pewnie mam teraz  jakoś 1,2 zł ale jak się wprowadzę to coś będę myślał o innych taryfach. Zakładam też, że cena kwh będzie rosła.

Ja nie mam pojęcia jak to policzyć.  500 zł to nie różnica, chcę wybrać to co jest lepsze. Niektórzy ludzie twierdzą, że ten grafitowy po latach nie wiadomo jak się zachowa. No zdań jest wiele. Dlatego pytam na forum.

I dodatkowe pytanie, czy on jest wrażliwszy na temperaturę, bo będę miał parapety granitowe czarne, które się będą pewnie mega nagrzewać. Czy to tylko kwestia ciemnego koloru nie odbijającego światła przy klejeniu elewacji i braku firany na rusztowaniu.

Chcesz lepszy to bierz grafitowy bo cieplejszy, dla mnie prosty wybór. Co ma się stać ze styropianem który jest "zamknięty" pod warstwą kleju i tynku?

Bardziej co do wyboru styropianu zwróciłbym uwagę na poprawność wykonania bo możesz mieć najlepszy materiał a jak fachowcy spieprza robotę to nic nie da użycie najlepszych materiałów.

Jeśli nie ma z nim żadnych problemów to mogę wziąć. Co mi zależy. Te 500 zł nie robi mi różnicy. Jedynie opinie, że miękki. Nie wiem łączenia gorsze, nie mam pojęcia. Po prostu wykonawca mi powiedział, że ten grafit jest strasznie miękki i że w Niemczech nikt nie robi grafitu. A jakie to ma znaczenie to nie wiem.

W filmiku gość miał różnicę w cenie 4500, ja mam 500. Czyli te obliczenia Kaizena były chyba podobne.

Zwrócę uwagę na wykonanie na tyle na ile się da. No bo sam się na tym nie znam.

Będę miał jasną elewację, ale z bardzo ciemnymi elementami, jeżeli pod klejem to już nie ma znaczenia i jedynie te światło go topi bo nie odbija go, to mogę brać i nie stopi się od czarnego kamiennego parapetu.???

Edytowane przez Kagolnik