Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mam szansę na własne 4 kąty?

Recommended Posts

Cześć, mam 35 lat, jestem singlem, obecnie pracuję na umowie o pracę za najniższą (3,7 tyś. zł na rękę, pracuję w markecie) i mam ogromną potrzebę życiową by mieć już teraz własne 4 ściany. Na koncie uzbierane ok. 240tyś. Nie mam działki. Mi nie trzeba wiele, wystarczyło by mi jakieś 50-60 metrów chatki na działce, bo obecnie gniotę się z całym swym dobytkiem na 35 metrach piętra u rodziców. Macie jakieś pomysły? Aaa i nie jestem kompletnie w temacie okołobudowlanym...jedyne co mi się udało kiedykolwiek zrobić i to z średnim skutkiem było odmalowanie ścian w domu i płotu przed domem...

W mojej okolicy to same działki potrafią kosztować 200 tys. Nie wiem skąd jesteś i jak to się kształtuje u Ciebie. Natomiast nawet jeśli miałbyś grunt to zbudowanie takiego domku systemem zleconym pod klucz nie ma szans. 

Jeśli rodzice mają duża działkę pobuduj się może na ich posesji. 

Poszukaj działki na której możesz postawić dom wolnostojący w okolicy, która jest akceptowalna (dostęp do asfaltu, odległości od komunikacji publicznej, czas dojazdu do pracy). 
Jak działka nie ma mediów to dolicz koszty ich wybudowania.
Tak żebyś się zorientował w cenach. 
Będziesz wiedział ile ci zostanie na budowę. 
Wątpię czy znajdziesz sensowną działkę na której od ręki można budować za mniej 100 tyś.

Większość ofert w Internecie gotowych małych domków to letniaki, które nie musza spełniać warunków technicznych 2021 (czyli mają symboliczną izolację, są bardzo kosztowne do ogrzania). Więc nie na każdej działce można je postawić - tylko na działkach letniskowych. A jesli mają być domami mieszkalnymi trzeba doliczyć koszty dostosowania do WT2021

Dziękuję Wam za odpowiedzi ;) W mojej okolicy działki 8-10 arowe obecnie "chodzą" po 100-120tys zł, przy czym zaznaczę że jest to miejscowość w której w obrębie 1-3km znajduje się centrum gminy, urząd gminy, ośrodek zdrowia, liczne sklepy, szkoły, itd. Natomiast w sąsiednich wioskach są i działki po 80tyś zł, im dalej od "centrum" i ścisłej zabudowy tym taniej. Znalazłem nawet działkę za 50 tyś zł, ale to jest już "obrzeże" gminy, czyli 10-15km od miejscowości gminnej, tam jest daleko do wszystkiego, nie ma np. jakiegoś konkretnego sklepu w pobliżu, tylko góry, łąki, lasy, do tego nierówny, pagórkowaty teren, brak mediów w obrębie 80-100m, itd. 

10 minut temu, komat napisał:

Dziękuję Wam za odpowiedzi ;) W mojej okolicy działki 8-10 arowe obecnie "chodzą" po 100-120tys zł, przy czym zaznaczę że jest to miejscowość w której w obrębie 1-3km znajduje się centrum gminy, urząd gminy, ośrodek zdrowia, liczne sklepy, szkoły, itd. Natomiast w sąsiednich wioskach są i działki po 80tyś zł, im dalej od "centrum" i ścisłej zabudowy tym taniej. Znalazłem nawet działkę za 50 tyś zł, ale to jest już "obrzeże" gminy, czyli 10-15km od miejscowości gminnej, tam jest daleko do wszystkiego, nie ma np. jakiegoś konkretnego sklepu w pobliżu, tylko góry, łąki, lasy, do tego nierówny, pagórkowaty teren, brak mediów w obrębie 80-100m, itd. 

No to teraz policz ile kosztuje dociągnięcie mediów 100 mb
I co zrobisz jak ci się samochód zepsuje? Albo czy droga gruntowa zimą/jesienią jest przejezdna? Może trzeba będzie zapłacić za odwodnienie i wysypanie kamienia na odcinku 100-200mb?

8-10 arów to na mały dom dla jednej osoby ogromna działka. Ale fakt, że sensowne mniejsze trafić trudno. Sto tysięcy na działkę, drugie sto na stan surowy zamknięty niewielkiego domu 60-70 m2, jeszcze kilkadziesiąt na media, projekt, adaptację, papierologię i wszystko co "wyjdzie w praniu". Akurat tyle ile masz. Pod warunkiem dużego udziału pracy własnej. Jak nie masz dwóch lewych rąk, masz czas i nie boisz się ciężkiej pracy to dasz radę. Budowlanka to nie jest rocket science. Potem wykończeniówka stopniowo, w miarę zarabianych pieniędzy. Jak się nie poszaleje z drogimi materiałami i rozwiązaniami, to też finansowo do przeżycia. Dobrze, jeśli masz kogoś, kto Ci pomoże w tych pracach, które ciężko zrobić w pojedynkę i nie weźmie za to dużych pieniędzy. Rodzina, przyjaciele, koledzy, lokalna złota rączka?

Bardzo ważny jest projekt zoptymalizowany pod niski koszt budowy i późniejszej eksploatacji. Z góry odpada 90% gotowców z modnymi kolumienkami, wykuszami, lukarnami, balkonami, wielkimi oknami tarasowymi, narożnymi i skomplikowaną bryłą czy dachem.

Bardzo dobry "podręcznik" budowania prostego domu znajdziesz na kanale "Haharbud" na YT. Około pięciu lat temu zaczyna się cykl ponad osiemdziesięciu 30-60 minutowych filmów opisanych "Dom 63m2", kręconych kamerą zamocowaną na budowlańcu. ;) Pokazuje wszystko, co robi i obszernie komentuje. Mówi na co zwracać uwagę, jakich błędów unikać, jak różne prace usprawnić czy ułatwić itd. Warto obejrzeć, żeby ocenić, czy widzisz siebie na miejscu tego gościa z kamerą. Ten dom, to pokazowa budowa projektu ze strony "zbuduj sam dom". Na FB inwestorzy budujący wg tego projektu pokazują swoje domy na różnych etapach budowy i podają koszty. SSZ zwykle podają w okolicach 80-120 tysięcy (oczywiście bez działki) przy budowie w całości systemem gospodarczym, lub z niektórymi elementami zleconymi. Jak Przemek z Haharbudu budował te pięć lat temu, to sto tysięcy było pod klucz :(

Projekt można modyfikować i większość inwestorów to robi. Ja np. wyrzuciłbym w ogóle komin, zamiast kotła gazowego i WG montując monoblok i prostą rekuperację, a więźbę zamienił na prefabrykowane wiązary, montowane przez ekipę producenta.