Robinson74 18.08.2024 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia (edytowane) Tak się składa, że na przyszły rok planuję zadaszyć taras narożny. Nie mam żadnego projektu konstrukcji, gdyż oryginalny projekt nie zawierał zadaszenia. Ja jednak postanowiłem to zmienić i szukam konstruktora, który odpłatnie obliczy mi przekroje i ilości elementów (słupy, płatwie, krokwie, zastrzały) oraz poda zestaw materiałów do zamówienia u dostawcy drewna C24. Wyliczenia powinny uwzględniać obciążenie dachówką ceramiczną, panelami PV i śniegiem. Tak na wszelki wypadek, ale nie wykluczam, że zadaszeniem będzie poliwęglan bez paneli PV. Ponieważ mam już fundamenty pod słupy 14x14 cm, to zależy mi na tym, żeby projekt uwzględniał obecną sytuację (rozstaw i przekrój słupów). W załączeniu stan obecny i założenia wysokości słupów przy ścianie i kąt nachylenia dachu. Nie chciałbym, żeby zadaszenie było mocowane do ściany. PS. Na szkicu zapomniałem zaznaczyć drugą strzałkę pokazującą spadek z drugiej strony tarasu, który także musi być w kierunku od domu, czyli prostopadle do istniejącej strzałki. Edytowane 18 Sierpnia przez Robinson74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.08.2024 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Ogolnie to widzę problem z usztywnieniem całości, jeżeli nie chcesz łaczyc tego z budynkiem. Sama zastrzały mogą nie dac rady. Jeżeli to nie jest temat na już z projektem pisz do mnie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 19.08.2024 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia OK, dzięki jajmar. Temat jest na dłuższy termin, ale już wiem do kogo uderzyć. Jeśli będzie taka konieczność, to rozważę mocowanie do ściany, ale muszę sobie sprawdzić gdzie jest beton, a gdzie bloczek komórkowy. Będę chciał trafić w beton z mocowaniem. Problemem dla takiego mocowania jest to, że jest 20 cm styropianu, więc większość długości każdego wkręta będzie w styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sativum 01.10.2024 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października Długie wiertła wcale nie są takie drogie. Ostatnio zamówiłem dwa 36 + 48 cm SDS+ roz. 14 i 16. Za całość zapłaciłem 45 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coter 17.11.2024 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:19 Ciekawi mnie, dlaczego ludzie zadręczają Cię taśmą laserową. Są bardzo dokładne, pod warunkiem, że trafisz w odpowiedni do celu. Wykonaj lot dronem, zszyj ortoobraz, a otrzymasz zdjęcie całego dachu w wysokiej rozdzielczości oraz coś, na czym możesz dokonać pomiaru. Zrób jeden dobry, twardy pomiar odległości na ścianie, aby mieć pewność co do skali, i wszystko powinno być gotowe. DJI Air2 można kupić za 600 dolarów i można korzystać z oprogramowania fotogrametrycznego typu pay-as-you-go. Powinieneś być w stanie osiągnąć względną dokładność potrzebną dla dachu. Jednostki Emlid RS2 i RS3 są klasy badawczej, pomimo kupowania, które możesz tu zobaczyć. Biorąc to pod uwagę, myślę, że nie jest to konieczne do tego, co robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts