Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garaż blisko granicy - luksfery czy całkowity brak okien?

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie adaptacji projektu. Garaż 2stanowiskowy w bryle domu będzie miał 36m2,jego ściana będzie 3 metry od granicy działki więc nie można tam wstawić okien. Zastanawiam się, czy robić jedną luksferę 120/60cm tak żeby trochę światła dziennego wpadało, czy nie robić okien tak jak przewiduje projekt, a zrobić małą lampkę na czujnik ruchu, która ułatwi dojście do i z auta (żeby nie zapalać lampy tylko po to). To co przemawia za brakiem luksfery jest jej niska izolacyjność termiczna (można dołożyć okno od wewnątrz, wiem), oraz fakt, że żadna firma od okien i murarze nie chcą jej wstawić bo nie mają doświadczenia.

Jakie są wasze doświadczenia w kwestii takiego ''okna'', iść w to, czy nie robić? Bliska odległość od granicy sprawi, że z zewnątrz nie będzie drażniło wyglądem.

a ja jestem innego zdania, mam dwa okna w garazu, a mam kolege ktorych okien nie ma i zupelnie inaczej wyglada garaz, owszem mozna zapalic lampe ale garaz w mojej ocenie bez okien przytlacza. Nie wiem jaki bedzie mialo to efekt przy luksferach. Ja bym robił. 

Druga sprawa zalezy ile czasu zamierzasz spedzac w garazu, Elfir jest kobieta wiec jej pomieszczeniem jest kuchnia a faceta garaz. Pomysl. 

Edytowane przez zeusik6

Miałem garaż jako oddzielny budynek z dwoma oknami podłużnymi. Wszystko co robiłem było przy świetle lamp nawet w dzień, lub przy otwartych bramach bo okno nie dawało nic oprócz polmroku żeby dało się przejść. A były to dwa okna 120x60cm na garaż około 50m2. Dlatego się zastanawiam czy warto to robić. Na razie dodaliśmy do projektu jedno okno z luksfer 120x60, ale nie wiem czy warto tym sobie zawracać głowę. 

Co do czasu, to w tym dużym garazu miałem sporo elektronarzędzi, ale czasu na majsterkowanie było mało, ale zawsze coś. Tutaj garaż będzie mniejszy, dwa auta i żeby coś zrobić w garazu, na pewno trzeba będzie nimi wyjechać. 

Edytowane przez maciek1221

Godzinę temu, zeusik6 napisał:

Druga sprawa zalezy ile czasu zamierzasz spedzac w garazu, Elfir jest kobieta wiec jej pomieszczeniem jest kuchnia a faceta garaz. Pomysl. 

Nie słuchaj zeusika, bo to nie prawdziwy facet, tylko bot AI więc jedynym miejscem gdzie możesz go spotkać to komputer. Garaż to widuje jedynie na obrazkach. 

45 minut temu, maciek1221 napisał:

Miałem garaż jako oddzielny budynek z dwoma oknami podłużnymi. Wszystko co robiłem było przy świetle lamp nawet w dzień, lub przy otwartych bramach bo okno nie dawało nic oprócz polmroku żeby dało się przejść.

No to chyba sobie właśnie odpowiedziałeś jaki jest sens.
Teraz będziesz mieć nie dość, ze mniejsze, to z mniej przeziernego materiału. Wiec możesz sobie wyobrazić te znikomą ilość światła.

1 godzinę temu, maciek1221 napisał:

Miałem garaż jako oddzielny budynek z dwoma oknami podłużnymi. Wszystko co robiłem było przy świetle lamp nawet w dzień, lub przy otwartych bramach bo okno nie dawało nic oprócz polmroku żeby dało się przejść. A były to dwa okna 120x60cm na garaż około 50m2. Dlatego się zastanawiam czy warto to robić. Na razie dodaliśmy do projektu jedno okno z luksfer 120x60, ale nie wiem czy warto tym sobie zawracać głowę. 

Co do czasu, to w tym dużym garazu miałem sporo elektronarzędzi, ale czasu na majsterkowanie było mało, ale zawsze coś. Tutaj garaż będzie mniejszy, dwa auta i żeby coś zrobić w garazu, na pewno trzeba będzie nimi wyjechać. 

Pomyśl nad fixem zamiast luxferów. Fixy są o wiele cieplejsze i zapewne są droższe od luxferów ale coś za coś.

Absolutnie nie ma sensu. Drogie, zimne, światła i tak da tyle co kot napłakał. Maciek dobrze mówi. Lampa led z czujnikiem ruchu za kilkadziesiąt złotych do wsiadania i wysiadania z auta, a do robienia czegokolwiek w garażu i tak musisz zapalić porządne oświetlenie.

17 minut temu, Juan napisał:

Absolutnie nie ma sensu. Drogie, zimne, światła i tak da tyle co kot napłakał. Maciek dobrze mówi. Lampa led z czujnikiem ruchu za kilkadziesiąt złotych do wsiadania i wysiadania z auta, a do robienia czegokolwiek w garażu i tak musisz zapalić porządne oświetlenie.

Nawet sobie pomyślałem, że przecież automat do bramy ma lampę z ustawianym czasem świecenia.

To jest do przemyślenia...

Naturalne oświetlenie, jest zawsze lepsze niż jego brak. Nie słuchaj głupot, sam oceń czy warto. Mam okno w garażu po zachodniej stronie i uważam, że to super rzecz! Przy oknie stoi stół roboczy i w lato nie muszą zapalać światła w garażu. Do tego to okno można otworzyć podczas jakiś prac z rozpuszczalnikami. 

29 minut temu, gregos11 napisał:

Naturalne oświetlenie, jest zawsze lepsze niż jego brak. Nie słuchaj głupot, sam oceń czy warto. Mam okno w garażu po zachodniej stronie i uważam, że to super rzecz! Przy oknie stoi stół roboczy i w lato nie muszą zapalać światła w garażu. Do tego to okno można otworzyć podczas jakiś prac z rozpuszczalnikami. 

No tak, tylko ja luksfer nie otworzę :D

• Like 1