Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie drzwi Barański

Recommended Posts

Witam mam świeżo zamontowane drzwi Barański czyli drewniane (niby). Jak je zabezpieczyć na czas ocieplenia zewnętrznego i tynkowania- jaka folia (rodzaj, grubość, czarna, szara?).

Jak owijać, czy ma to znaczenie, jak łączyć mońce filii- taśma, niebieska, inna. Czy takie drzwi ze względu że są drewniane musiałyby mieć jakąś wentylację (otwory). Do południa pada na nie słońce nie chciałbym je zaparzyć w folii.

Niby drewno + fornir i sklejka. Wszystko to drewno. 

Zaklejenie folią faktycznie może je zniszczyć zwłaszcza w kooperacji wilgoci i temperatury. 

Jeśli już zabezpieczać to tylko na czas robót by nie pobrudzić za mocno. Folia nie uchroni przed uszkodzeniem mechanicznym. 

• 3 weeks później...
5 godzin temu, aedcce napisał:

Każde urządzenie/urządzenie odstraszające ma na celu wydłużenie czasu potrzebnego na włamanie i/lub ujawnienie wysiłków intruzów (np. długotrwała obecność, dodatkowy hałas lub narażenie na czas nagrywania).

Te listwy zabezpieczające pomagają wzmocnić typowy słaby punkt drzwi i zamka do drzwi (obejrzyj film przedstawiający, co pęka jako pierwsze po włamaniu do drzwi i jak siła zamka pomaga złamać same drzwi).

Całkiem niegłupi post, ale szkoda że IA słowo zabezpieczenie zrozumiało jako "antywłamaniowość" a nie "zabezpieczenie przed uszkodzeniem".   I nie zdziwię się, jak w tym poście w ciągu kilka dni nastąpi edycja i wpadnie jakiś przypadkowy link.. 

Boty na forum są od dawna. Kiedyś uważałem że kopiują jakieś posty z amerykańskich forów. Teraz widzę więcej pisanych jakby przez IA

Po co? W zdecydowanej większości po paru dniach robią edycję i wrzucają link. Ale żeby jakiś dobry - zwykle do dziwnych stron zagranicznych. Żadnych seksów (chociaż ostatnio też się pojawiały) ani budowlanki... zwyczajnie - zauważają tu silną pozycję forum.  

W dniu 19.09.2024 o 21:16, finlandia napisał:

Całkiem niegłupi post, ale szkoda że IA słowo zabezpieczenie zrozumiało jako "antywłamaniowość" a nie "zabezpieczenie przed uszkodzeniem".   I nie zdziwię się, jak w tym poście w ciągu kilka dni nastąpi edycja i wpadnie jakiś przypadkowy link.. 

W innym temacie na słowo "chudziak" AI zamieściła post o odchudzaniu :D 

• Haha 1

• 2 weeks później...

Podepnę się pod wątek żeby nie zakładać nowego.

Byłem już zdecydowany na drzwi od Barańskiego razem z doświetlem. 

Wczoraj, przy montażu okien, ekipa stanowczo odradziła wszelakiego rodzaju drzwi drewniane (montują głównie Barańskiego, CAL, Doorsy) argumentując to dużą ilością reklamacji na drzwi (głównie wybrzuszanie) i podejście producentów to takich tematów. Mówię tutaj o nagminnym odrzucaniu reklamacji.

Mam świadomość zagrożeń wynikających z posiadania z drzwi drewnianych, ale lekko przeraziła mnie wizja napisana przez Panów monterów.

Jakie są zagrożenia w kwestii negatywnego rozpatrzenia ewentualnej gwarancji jeśli drzwi są zadaszone gankiem szerokości 140 cm i długości ponad 120 cm?

Jeśli są tu posiadacze drzwi od Barańskiego będę wdzięczny podpowiedź. 

A co innego ekipa proponowała? 

Pewnie za mało montuję, ale przy stosowaniu dobrych drzwi i zamków listwowych nie miałem potrzeby wymiany ŻADNEGO skrzydła, zwłaszcza z powodu wygięcia. 

Nie wiem co komu odrzucają i dlaczego - ja nie próbowałbym zgłaszać reklamacji wynikającej ewidentnie z faktu prac mokrych..