boguslaw 15.09.2024 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września To problemy dla właściciela pensjonatu czy hotelu. Specyfika bryły, budowy i składowych obiektu, sposób jego wykorzystania, średnie obłożenie, kolejność wynajmowania pokoi, to czynniki, które istotnie wpływają na poziom grzania "dyżurnego", bazowego. Energooszczędne czy energochłonne? Które pomieszczenie generuje większe straty wentylacyjne to o temp. 18 oC czy to o temp. 22 oC? Coraz więcej obiektów posiada rekuperację. Z praktyki: podniesienie temperatury wnętrza z 18 do 21 oC to średnio!! zaledwie pół godziny + czas potrzebny do rozgrzania posiadanych grzejników do temp. efektywnej pracy, z mocą maksymalną dla podanej Tz. Kluczowa dla oszczędnego gospodarowania energią jest manewrowość instalacji c.o., łatwość uruchomienia i zastopowania grzania + odpowiednie sterowanie - także zdalne lub z poziomu recepcji. Buforowe zbiorniki ciepła "puste" tj. bez żadnej wężownicy, dedykowane wyłącznie dla potrzeb stabilizacji pracy c.o. oraz optymalizacji pracy źródła ciepła to relatywnie nieduży koszt. Bufor "traci" kilka procent ciepła na rzecz obiektu, w którym się znajduje. Wiele obiektów posiada zróżnicowane źródła ciepła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2024 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 3 godziny temu, boguslaw napisał: Po co grzać pokój przez 24 godz? W razie posiadania pomieszczeń ciepłych lecz o niskiej akumulacyjności, można włączyć grzanie niemalże dopiero gdy gość faktycznie podjedzie pod pensjonat. Gdy pokój opuszcza, grzanie jest natychmiast przerywane. Szczególnie zasadne w okresach przejściowych. Dobrym sterowaniem można bardzo wiele uzyskać, jeśli chodzi o komfort cieplny i redukcję kosztów. Pomieszczenie o niskiej akumulacyjności nagrzewane według tego systemu to raczej bungalow zlokalizowany koło hotelu lub pensjonatu budowany w systemie tzw, modułowej. Problem w tym że recepcja nie ma pojęcie jaki pokój chce wynajać ów gość wchodzący do pensjonatu. Gdy już ma klucz lub kartę to czas na ogrzanie pokoju minął bezpowrotnie pół godziny temu, a więc wchodząc do pokoju styka się z nawiewem umieszczonym nad drzwiami dmuchajacym gorącym powietrzem którego powiew może nie paży ale urywa głowę, okulary są zaparowane więc gdy zdejmuje ubranie prawie po omacku styka się z chłodną powierzchnią szafy i innych mebli. Podłoga jest raczej ciepława bo przecież nie jest to parkiet lub panele tylko zwykła wykładzina dywanowa. Kran w łazience niestety jest mosiężny a na ścianach i podłodze płytki ceramiczne więc dotyk raczej zniechęca do kompieli przynajmniej przez pierwsze 2 godziny. W pomieszczeniach jest o dziwo ciepło ale wyczuwalna jest nadal stęchlizna wynikająca z niedogrzania przez poprzednie kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2024 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września Dobre! Stęchlizna pojawia się w pomieszczeniach nie wietrzonych oraz takich, gdzie temperatura powietrza obniżona jest poniżej punktu rosy a zatem średnio przy dT powyżej 11 oC od temp. otoczenia. Temperatura "dyżurna" wynosi przeważnie 17-18 oC. Kolejność wynajmu pokoi i gospodarowanie ciepłem dla celów grzewczych to zadanie dla menadżera pensjonatu / hotelu i jego obsługi. Jest pole do popisu. Różnica w kosztach ponoszonych dla celów grzewczych, przy posiadaniu odpowiednich urządzeń oraz dopasowanego sterowania może być bardzo znacząca. Idę walczyć z wodą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 15.09.2024 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września O stęchliźnie, uczuciu zimna pomimo temperatury 23*C, punktach rosy, przewodnictwie ciepła ogółem oraz o jej wymianie pomiędzy wodą a metalem a niastępnie pomiędzy metalem a otoczeniem porozmawaimy innym razem bo to nie jest głównym tematem pytania autora. Natomiast wpisami takimi jak: To problemy dla właściciela pensjonatu czy hotelu. Specyfika bryły, budowy i składowych obiektu, sposób jego wykorzystania, średnie obłożenie, kolejność wynajmowania pokoi, to czynniki, które istotnie wpływają na poziom grzania "dyżurnego", bazowego. lub Kolejność wynajmu pokoi i gospodarowanie ciepłem dla celów grzewczych to zadanie dla menadżera pensjonatu / hotelu i jego obsługi. Jest pole do popisu. Różnica w kosztach ponoszonych dla celów grzewczych, przy posiadaniu odpowiednich urządzeń oraz dopasowanego sterowania może być bardzo znacząca. pokazujesz jednoznacznie charakter w którym wazne jest aby namówić klienta na dany typ grzejnika a następnie sprzedać . Gdy kasa jest już w dłoni a klient wraca z problemami zużycia energii to poprzez kilka technicznych zwrotów sprzedawca - producent zawsze spadnie na 4 łapy a klient pozostał z problemem. Kol. Kaizen jak i ja stawiając znaki zapytania lub argumenty przeciw nie jesteśmy wcale na nie....... my tylko uświadamiamy że sprawa jest głębsza i posiada kilka płaszczyzn czyli do dłuższego zastanowienia nie na forum muratora ale poprzez osobistą wizytę. Nie twierdzę iż nie masz wiedzy ale sugerując klientowi gotowe rozwiązanie przed poznaniem podstawowych aspektów które zacytowałeś: specyfika bryły, budowy i składowych obiektu, sposób jego wykorzystania, średnie obłożenie, kolejność wynajmowania pokoi stawiasz go właśnie w sytuacji którą przytoczyłem wyżej Swoją drogą menadżer pensjonatu aby mieć wiedzę o potrzebach klienta przed jego wizytą w recepcji ( pokój 1, 2 osobowy lub apartament ) oprucz studiów zarządzania musi posiadać umiejętności detektywistyczne lub posiadać licencję na Pegasusa. Czyż........ jedyną możliwością poza sezonem nie jest czasem kilka typów pokoi ogrzanych w zapasie...... w sezonie muszą być wszystkie lub jeżeli jest to pensjonat w górach lub nad morzem to przygotowywane pod konkretną rezerwację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.09.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września W dniu 9.09.2024 o 21:30, puszu1980 napisał: Witam Prowadzimy z żoną mały pensjonat i zastanawiamy się nad automatyką ogrzewania. Proszę o poradę jak technicznie zautomatyzować ogrzewanie - obniżyć koszty ogrzewania. Piec - Vaillant ecoTEC plus VU 596/5-5 moc 12,2 - 58,2 kW Ilość pokoi - 20 pokoi/stref Ilość grzejników - 34 Interesuje mnie obsługa z aplikacji lub dedykowanego tableta (może panel klienta na PC) * ustawienie harmonogramu ogrzewania każdej strefy * może opcja czujników obecności * brak możliwości zwiększenia temperatury przez gości * możliwość zmiany temperatury tylko przez obsługę * monitorowanie temperatury, czujniki otwarcia okna (odcięcie ogrzewania automatycznie) * wyłącznie pieca jeżeli we wszystkich pomieszczeniach jest żądana temperatura Proszę o pomoc w celu dobrania odpowiedniego sprzętu / firmy która to zrobi. Czy wybór sprzętu jest ograniczony tylko do firmy VAILLANT? VR50? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi/pomoc Twórca wątku pytał o sterowanie. Słusznie, gdyż sterowanie jest kluczem do obniżenia kosztów ogrzewania bez utraty oczekiwanego poziomu komfortu cieplnego. Postęp w zakresie możliwości sterowania jest gigantyczny. Aby efektywnie, z korzyścią dla powyższych celów sterować pracą instalacji c.o. trzeba dysponować łatwo sterowalnymi składnikami instalacji. Trzy składowe: optymalna produkcja ciepła, optymalne magazynowanie ciepła, optymalna dystrybucja ciepła. Zwróciłem uwagę na brak w instalacji buforowego zbiornika ciepła. A może jest tylko nie został wymieniony? W kolejnych wpisach uzasadniałem dlaczego uważam że bufor powinien zaistnieć. Inaczej do tematyki c.o. i produkcji cwu podejdzie inwestor dokonujący adaptacji istniejącego obiektu na cele pensjonatowe a inaczej inwestor budujący obiekt od zera. W nowych obiektach pojawiają się zróżnicowane źródła ciepła z solarami włącznie a zatem dominują stratyfikacyjne zbiorniki buforowe o pojemnościach idących w tysiące litrów, 2. 4 i więcej. Inwestorzy oczekują dynamicznie pracujących dystrybutorów ciepła, współpracujących z indywidualnymi termostatami i siłownikami. Nie bez znaczenia ma posiadanie funkcji chłodzenia. W przeważającej ilości przypadków użytkownik pokoju nie może samodzielnie ingerować w pracę instalacji. Pod potrzeby konkretnego pokoju instalacja jest odpowiednio wyregulowana pod względem koniecznego dla niego przepływu czynnika grzewczego. Często okna są fix lub z blokadą uniemożliwiającą ich otwieranie. Praca instalacji grzewczej na poziomie ogólnie uznawanym za komfortowy oraz sprawna wentylacja muszą załatwić temat przyjemnego mikroklimatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 29.09.2024 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września W dniu 9.09.2024 o 21:30, puszu1980 napisał: Witam Prowadzimy z żoną mały pensjonat i zastanawiamy się nad automatyką ogrzewania. Proszę o poradę jak technicznie zautomatyzować ogrzewanie - obniżyć koszty ogrzewania. Piec - Vaillant ecoTEC plus VU 596/5-5 moc 12,2 - 58,2 kW Ilość pokoi - 20 pokoi/stref Ilość grzejników - 34 Interesuje mnie obsługa z aplikacji lub dedykowanego tableta (może panel klienta na PC) * ustawienie harmonogramu ogrzewania każdej strefy * może opcja czujników obecności * brak możliwości zwiększenia temperatury przez gości * możliwość zmiany temperatury tylko przez obsługę * monitorowanie temperatury, czujniki otwarcia okna (odcięcie ogrzewania automatycznie) * wyłącznie pieca jeżeli we wszystkich pomieszczeniach jest żądana temperatura Proszę o pomoc w celu dobrania odpowiedniego sprzętu / firmy która to zrobi. Czy wybór sprzętu jest ograniczony tylko do firmy VAILLANT? VR50? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi/pomoc My instalujemy system oparty na bezprzewodowych zestawach na każdy pokój, w zestawie jest: 1. Czujnik ruchu 2. Czujnik temperatury / z opcjonalnym panelem sterowania by klient mógł ustawić pomiędzy 21-24C jak potrzebuje. 3. Automatyczna głowica na grzejnik. działa to tak że jak czujnik ruchu nie wykryje obecności gościa to skręca temperaturę na dyżurną 16C. Jak zobaczy gościa to włącza się na 21-22C. Jest dostęp z tableta i można włączyć ogrzewanie przed przyjazdem gościa, i można wyłączyć ogrzewanie zaraz po tym jak gość wyjedzie. Warunek taki żeby kocioł był ustawiony na wysoką temperaturę tak by pokoje szybko się rozgrzewały. Vaillant nie ma takich systemów robimy to na innym producencie, ale można to spiąć z kotłem Vaillanta i pompami obiegowymi systemu ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.