Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa w zbiorniku an deszczówkę i ogromne zużycie prądu

Recommended Posts

Witam,

Po otrzymaniu olbrzymiego rachunku rocznego od Enea zacząłem drążyć przyczynę nadmiernego zużycia prądu. Skok, prawie 4-krotny zużycia na rachunkach zbiegał się z momentem uruchomienia systemu nawadniania w kwietniu. Moje podejrzenia padły na pompę, i po prześledzeniu dobowego zużycia, wyszło mi prawie 9kWh przy pompie włączonej do sieci w godzinach 22-8, gdy wszyscy spali. Nawadnianie nawet nie było zaplanowane na tę noc, pompa jakby sama sobie chodzi i pobiera energię. Tłumaczy to skok rzędu 400 kWh na rachunkach, uratowała mnie trochę PV gdzie w słoneczne dni chodziła sobie za darmo przynajmniej w ciągu dnia.

Gdy nachylę się nad zbiornikiem deszczówki, faktycznie słychać delikatny szum pompy, nie ma to znaczenia czy akurat zraszacze są uruchomione, czy nie. Zużycie wody jest normalne, system działał prawidłowo przez cały sezon letni poza tym ogromny rachunkiem za prąd. Jaka może być przyczyna tej usterki, czemu pompa pobiera energię 24/7 a nie tylko w momencie zwolnienia elektrozaworów? Co mogę, powinienem zrobić/sprawdzić sam?

Z góry dziękuje za pomoc, temat trochę z pogranicza wodociągi/elektryczność. 

Pozdrawiam,

Screenshot 2024-09-11 at 10.48.20.png

Screenshot 2024-09-11 at 10.48.31.png

Jeżeli urządzenie które steruje pompą jest zawór ciśnieniowy a więc uruchamia on pompę po odkręceniu nawadniania czyli spadku ciśnienia to problemem może być nieszczelny zawór zwrotny lub jego brak.  Najpierw opisz dokładnie co uruchamia pompę, przydał by się schemat itp.

Sprawdź także czy nie ma przebicia pomiędzy zasilaniem pompy a jej obudową lub wodą w zbiorniku.

2 hours ago, Mareks77 said:

Jeżeli urządzenie które steruje pompą jest zawór ciśnieniowy a więc uruchamia on pompę po odkręceniu nawadniania czyli spadku ciśnienia to problemem może być nieszczelny zawór zwrotny lub jego brak.  Najpierw opisz dokładnie co uruchamia pompę, przydał by się schemat itp.

Sprawdź także czy nie ma przebicia pomiędzy zasilaniem pompy a jej obudową lub wodą w zbiorniku.

Tak zakładam działała ostatnie 4 lata, uruchamiała się na otwarcie elektrozaworów czyli wykrycie spadku ciśnienia. NIe zaobserwowałem żadnych nieszczelności w zraszaczach i zmiany zużycia wody. 

50 minutes ago, Kaizen said:

Jak pompa jest sterowania? Najprościej włączać ją razem z otwieraniem elektrozaworów od systemu nawadniania. Po co ma pracować, gdy wszystkie zawory zamknięte?

Sterowanie zraszaczami działa zupełnie ok. Myślę, że spróbuję zaślepić połączenie między skrzynką, a pompą i zobaczyć czy nadal jest uruchomiona cały czas. Jeśli nie, to problem w zaworach, jak mimo to będzie cały czas chodzić to chyba coś nie tak z pompą ( zawór zwrotny jak sugeruje Markes77?)

Zagadka rozwiązana, nieszczelność na złączce między rurą od pompy oraz połączeniem ze skrzynką elektrozaworów. Niedokładne dokręcenie po odpowietrzaniu i dość kiepsko wyglądający, zabrudzony o-ring.

Woda skapywała sobie z powrotem do zbiornika, ciśnienie między pompą a zaworami spadało, załączanie pompy, napełnienie rury, wyłączenie i tak w kółko. Jutro zakupię nowe złączki, ale na przyszłość chyba jedyne rozwiązanie to watomierz na gniazdko z pompą i monitorowanie sytuacji.

EF23BA56-A987-4EC7-BEEA-C6AB20334D51_4_5005_c.jpeg

Edytowane przez schuey