Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

am

Recommended Posts

• Odpowiedzi 631
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Znam jedną osobę z płyta indukcyjną, której ewidentnie szkodzi.

Możesz rozwinąć? Jak szkodzi, skąd wie, że szkodzi? Pytam, bo mnie to zainteresowało, chcę kupić indukcję.

BTW: Icopal robi papy osłaniające przed działaniem radonu, czyli promieniowaniem jonizującym. Jest to zupełnie coś innego niż promieniowanie elektromagnetyczne.

Nikt w całym wątku nie pisze o wpływie promieniowania elektromagnetycznego na zdrowie. W sumie to sie dziwię. Ludzie gotowi są kupować drogą papę z Ico-pala przeciw promieniowaniu tła, inni protestują gdy na bloku pojawia się antena GSM, a tu bez oporu montują w kuchni "tansformator" o mocy blisko 2 kW i git - "nie przypala się" ;-)

Znam jedną osobę z płyta indukcyjną, której ewidentnie szkodzi.

Jeśli przyjdzie do was ktoś z wszczepionym rozrusznikiem serca, albo z czasem sami nabędziecie takowy, to wypad z kuchni, bo trup gotowy.

Ale przecież każda indukcja zaopatrzona jest w instrukcję, a w instrukcji widnieje ostrzeżenie przed promieniowaniem i przeciwskazania w przypadku osób z rozrusznikiem.

Tylko indukcja, mój sposób na zaoszczędzenie - kiedy coś musi pichcić się dłużej - szybkowar - 10 minut i zrobione :) W garnki wcale nie trzeba inwestować grubej kasy, ja kupuję w sklepie internetowym Olkusza - polecam. Natomiast patelnie do smażenia MUSZĄ MIEĆ GRUBE DNO - nacięłam się już na Tefala do indukcji - nie polecam, podczas nagrzewania dno takiej patelni uwypukla się pośrodku i koniec smażenia, boki patelni tylko smażą. Nie kieruję się firmą tylko grubością dna i np. w Lidlu są często dobre patelnie do indukcji. Indukcję polecam jak najbardziej.

To może ja też :). Całe życie gotowałam na gazie, teraz od pół roku mam indukcję. I już nie zamienię. Czysto, nie lecę cifem po szafkach, nie szoruję kuchenki. Co dla mnie ważne - nie gonię dzieciaków od kuchni bo się nie oparzą! Efekt? Na niedzielne śniadanie podane pod nos naleśniczki przygotowane przez 9-latka - bezcenne:D. Koszty? Dokładnych nie podam - bo nie mam gazu na wsi - ale porównując z koleżanką z domu obok, która ma butlę, przy codziennym gotowaniu dla 4 osób - podobny styl życia - ja płacę za prąd 100 mniej.

Witam

Mam pytanie z innej beczki, co z awaryjnością płyt indukcyjnych. Mam znajomych, którzy przeszli z indukcji na gaz ponieważ częste wyłączanie zasilania w ich miejscu zamieszkania spowodowało trzy wymiany płyt (padał zasilacz), a serwis nie chciał już uwzględniać napraw gwarancyjnych. Czy płyty indykcyjne mają problem z zanikami lub wahaniami napięcia?

nie zauwazyłam czegoś takiego, ani wśród mojej rodziny też o tym nie słyszałam.

Jak takie zdarzenia się powtarzały, raczej stawiam na wadliwie wykonaną instalację elektryczną w ich domu - przepięcia powinny skutkowac wywaleniem bezpieczników na tablicy. Może mieli źle dobrane bezpieczniki (BM) lub wyłączniki nadprądowe?

Może nie mieli uziemienia?

A ja mam pytanie z innej beczki - chodzi o moc właśnie.

W domu będę miał pompę ciepła o mocy grzewczej 11-12 kW, przyłącze prądu na 15 kW, 25A. Czy pompa ciepła i kuchenka gazowa, a dodatkowo reszta sprzętu w domu mogą współpracować na takiej linii? Wiem, że pompa nie pobiera 11 kW, tylko kilka razy mniej, ale nie wiem, jak z tymi kuchenkami, jesli np odpalimy 4 palniki (płytniki?) na raz...

Płyty przy pełnym obciążeniu pobierają z reguły nie więcej niż 16A na fazę (i korzystają z 2 faz).

Ifarrg, twoja pompa będzie pobierać z sieci prawdopodobnie nie więcej niż 5A na fazę (jeśli będzie 3-fazowa).

Wszystko powinno działać bez problemów. Jeśli mocy będzie za mało, to najwyżej kupisz większy przydział z większym zabezpieczeniem (np. 32A). Od nowego roku bardzo zmalały opłaty przyłączeniowe, ponad połowę, więc nie powinien to być duży koszt.

Tylko indukcja, mój sposób na zaoszczędzenie - kiedy coś musi pichcić się dłużej - szybkowar - 10 minut i zrobione :) W garnki wcale nie trzeba inwestować grubej kasy, ja kupuję w sklepie internetowym Olkusza - polecam. Natomiast patelnie do smażenia MUSZĄ MIEĆ GRUBE DNO - nacięłam się już na Tefala do indukcji - nie polecam, podczas nagrzewania dno takiej patelni uwypukla się pośrodku i koniec smażenia, boki patelni tylko smażą. Nie kieruję się firmą tylko grubością dna i np. w Lidlu są często dobre patelnie do indukcji. Indukcję polecam jak najbardziej.

Zgadzam się z Tobą w 100% mam też indukcyjną i polecam taki wybór

Witam po długiej przerwie!

Dla niezdecydowanych polecam płytę gazowo - indukcyjną. Ja mam płytę Mastercook z dwoma palnikami gazowymi i dwoma polami indukcyjnymi.

IGD22S_Mastercook_aranzacja.jpg

Ogrzewam dom gazem więc w kuchni też chciałem mieć kuchenkę gazową, a że żona uparła się na indukcję to mam dwa w jednym.

Z doświadczenia mogę powiedzieć, że częściej gotuję na gazie.

Niektórych potraw, które wymagają wyższej temperatury nie zrobimy na indukcji tak samo dobrze jak na gazie, ale

gdybym miał się babrać z butlami gazowymi to na pewno zamontowałbym tylko płytę indukcyjną.

Pozdrawiam

Ja się wyłamię, dla mnie zdecydowanie gaz. W starym mieszkaniu miałem indukcje. Musieliśmy z żona kupić nowe garnki i patelnie. Może i szybciej się gotuje, ale cięzko jest kontrolować "płomień", może tamta indukcja była po prostu zła? Sam nie wiem, teraz mamy kuchenkę gazową i odczuliśmy różnicę, też cenowo taniej wychodzi

Tylko i wyłącznie gazowa, na idukcyjnej nie idzie ustawić ciepła tak jak np przy gotowaniu rosołu trzeba, ogólnie jak dla mnie idukcja-dramat!

O wiele precyzyjniej niż na gazie, którego nie da się ustawić na minimum, bo gaśnie.

Mam 9 poziomów mocy + minimum temperaturowe (podtrzymuje temperaturę potrawy, nie podgrzewając jej) + power, który jest odpowiednikiem dużego płomienia.

Edytowane przez Elfir

Ja się wyłamię, dla mnie zdecydowanie gaz. W starym mieszkaniu miałem indukcje. Musieliśmy z żona kupić nowe garnki i patelnie. Może i szybciej się gotuje, ale cięzko jest kontrolować "płomień", może tamta indukcja była po prostu zła? Sam nie wiem, teraz mamy kuchenkę gazową i odczuliśmy różnicę, też cenowo taniej wychodzi

Ale co jest ciezko kontrolować? Masz poziomy mocy, które ustawiasz bardzo precyzyjnie. Wyłączasz - natychmiast przestaje grzać.

Nie mylisz z ceramiczną?