Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego klienci nie wrócą do pelletu po przejściu na pompę ciepła, dlaczego nie ma sensu 2 źródeł ciepła

NC_PC

Recommended Posts

Nowy dom i kocioł na cokolwiek palnego to działanie wbrew postępowi i wygodzie. 
Tak jak umarły piece kaflowe, kuchenki na drewno w kuchni, tak jak umierają śmieciuchy tak samo niedługo pożegnamy ekogroszki i peleciaki.
wszystko co wymaga obsługi, czasu na przygotowanie opału, czyszczenia, komina który jest kosztowny czy kotłowni jako pomieszczenia UMIERA.

Dorą alternatywa był gaz bo prosty i szybki w montażu w miarę tani w instalacji ale niestety teraz drogi i będzie coraz droższy.

Dlatego klienci wybierają pompy ciepła, teraz koszt ogrzania domu porównując dla domu średnio ocieplonego 100mkw różne źródła ciepła wygląda następująco:
image.png

Przy takich kosztach, i koszcie instalacji pompy ciepła powietrze woda często mniejszym dla domu w budowie niż kotłów pelletowych klient nie ma innej drogi.

W przypadku gdy ma już komin to koszt często jest bardzo podobny. 

Przedstawiony powyżej "Roczny koszt ogrzewania budynku" o pow. 100 m2 może być prawdziwy ale jest jest mało wiarygodny bo nie ma podstawowych informacji:
- brakuje cen danych nośników energii
- brakuje informacji o grzejnikach lub podłgówce w danych przykładach
- roczne "szacowane" zapotrzebowanie energii.

Ile podaje ten "szacunek" ?

Ile kosztuje ogrzewanie tego domu pompą ciepła (PP i PG) dla ogrzewania podłogowego a ile dla ogrzewania grzejnikami i na jakich parametrach?
Ile kosztuje ogrzewanie w taryfie G11 a ile w G12 czy G12w ?

Co oznaczają te czarne pola - kocioł węglowy z i bez podajnika, gaz z butli, gaz ziemny i kocioł olejowy.

Gaz drożej ale obecnie kosztuje 0,349 PLN/kWh. Ile kosztuje energia elektryczna przyjęta do powyższych szacunków ??

Kumpel pracuje jako monter pomp i twierdzi co innego :)

Jeszcze rok czy dwa temu szły tylko pompy, teraz na 10 montaży ma 3 pompy i 7 kotłów na pellet...

To jaki będzie trend zależy od cen energii i paliw stałych. 

Mój dom potrzebuje na samo ogrzewanie około 4000 kWh czyli pelletu bym potrzebował tonę która kosztuje 1400zł .

Czy wymaga to jakiejś mega pracy ? Wsypać kilka worków tygodniowo i raz na jakiś czas wyczyścić. Oczywiście pompa tego nie wymaga ale jest droższa w zakupie ( urządzenie plus montaż ) i nie w każdym domu się sprawdzi ekonomicznie jak ktoś ma spore zapotrzebowanie na energię. 

Ostatnio pompy Kaisai pewna firma wyprzedawała za 5500zł monobloki od 6 do 10kW.... Rynek się nasyca i będzie chyba obniżka cen urządzeń , montażu pewnie nie. Kto sam zamontuje ma ogrzewanie w dobrej cenie :) 

Sam się zastanawiam czy nie kupić teraz bo ceny są bardzo fajne a podłogówka czeka już 2 lata na jakieś źródło ciepła :D 

1 godzinę temu, SUSPENSER napisał:

Z mojego doświadczenia monoblok z osprzętem i montażem wychodzi o około 50% drożej od kotła na pellet przy podobnej cenie zakupu samego urządzenia.

sito - jak widzę masz CWU z COP1 i tu też taka PC by się sprawdziła.

Obecnie chyba jest odwrotnie nisz twierdzisz bo jak ktoś nie ma mani to kupi haiera lub kaisaia po ok 5,5 tys zł bojler jakieś 3,5 tys natomiast kocioł na pellet to chyba nie mniej jak 10 tys plus bojler zresztą osprzęt ten sam i tu i tu ale sam nośnik ciepła to pompa tańsza o połowę .

8 godzin temu, SUSPENSER napisał:

Z mojego doświadczenia monoblok z osprzętem i montażem wychodzi o około 50% drożej od kotła na pellet przy podobnej cenie zakupu samego urządzenia.

sito - jak widzę masz CWU z COP1 i tu też taka PC by się sprawdziła.

U mnie CWU będzie podpięte pod "słońce" więc monoblok byłby wpięty prosto w rozdzielacz podłogówki :). Oczywiście w zimie CWU poleci z sieci. 

Mam bardzo mało miejsca w "kotłowni" i to wymusza że będę miał inaczej niż wszyscy :) 

Ale to dopiero jak pompy jeszcze potanieją :D 

Ci co poczekali na pompy i PV będą prawdopodobnie wygrani , tak jak pisałem wielokrotnie na tym forum... 

Taki zestaw dla mojego domu ( pompa, kilka paneli ofgrid do bojlera, kilka paneli ongrid ) wyjdzie tyle ile niedawno kosztował sam monoblok....

15 godzin temu, sito napisał:

K

Ostatnio pompy Kaisai pewna firma wyprzedawała za 5500zł monobloki od 6 do 10kW.... Rynek się nasyca i będzie chyba obniżka cen urządzeń , montażu pewnie nie. Kto sam zamontuje ma ogrzewanie w dobrej cenie :) 

Splita 8kw też można było kupić za 5700 brutto. Tylko trzeba jeszcze doliczyć koszty dla montera.

W dniu 2.10.2024 o 07:18, SUSPENSER napisał:

Pod warunkiem, że komin już masz i zapomniałeś ile za jego zbudowanie zapłaciłeś.

Godzinę temu, Juan napisał:

Pod warunkiem, że komin już masz i zapomniałeś ile za jego zbudowanie zapłaciłeś.

Koszt komina i robocizny gdyby przyszło go stawiać od nowa i tak jest zapewne o wiele mniejszy niż koszt całej pompy ciepła a dolicz jeszcze koszt przeglądów serwisowych dla pompy a dla kotła na pelet praktycznie takie przeglądy odpadają. Nie licz przeglądu kominiarskiego bo przy pompie ciepła tez przegląd kominiarski musi być tak więc ten koszt można pominąć w wyliczeniu.

Dolicz postawienie tego komina, fundament, przejście przez dach, obróbki. Przy czym to jest akurat coś, do czego bym się nawet nie próbował zabierać samodzielnie. Za duże szanse na zrobienie czegoś źle. A z przeciekami z dachu, nie mówiąc o nieszczelnościach samego komina, żartów nie ma.

30 minut temu, Juan napisał:

Dolicz postawienie tego komina, fundament, przejście przez dach, obróbki. Przy czym to jest akurat coś, do czego bym się nawet nie próbował zabierać samodzielnie. Za duże szanse na zrobienie czegoś źle. A z przeciekami z dachu, nie mówiąc o nieszczelnościach samego komina, żartów nie ma.

Widzę że na budowlance się nie znasz a raczej znasz się ale teoretycznie tylko więc na temat stawiania komina systemowego nie będę tłumaczył jak to wygląda w praktyce już cenę pokazałem realną za komin systemowy która Ty wyceniłeś na 8-10 tys. Stwierdzasz że żartów nie ma  z kominem a doradzasz aby samemu montować monoblok? 

Źle montując monoblok w najgorszym razie go zepsujesz. Nieszczelny dach to zawilgocona izolacja, może być też zagrzybiona więźba. Tak czy tak poważny i kosztowny remont. Źle zrobiony komin w skrajnym przypadku może nawet skutkować pożarem.

Poza tym nigdzie nie napisałem 8-10 tysięcy. Napisałem, że to koszt jak monoblok - 5-8 lub mocniejszy (dla nowoczesnego niedużego domu raczej już za mocny) - 7-10. W praktyce najpopularniejsze Haiery są bliżej dolnej niż górnej granicy. Twoje 3 tysiące za komin trzeba uzupełnić o robociznę - 150-200 złotych za metr, fundament (stal i beton) i dekarza, który go przeprowadzi przez dach.

25 minut temu, Juan napisał:

Poza tym nigdzie nie napisałem 8-10 tysięcy. Napisałem, że to koszt jak monoblok - 5-8 lub mocniejszy (dla nowoczesnego niedużego domu raczej już za mocny) - 7-10. 

A to kto pisał? ciotka Nabelska?

4 godziny temu, Juan napisał:

Monoblok do domu 100 m2 kosztuje tyle co sam komin. A gdzie kocioł, kotłownia i skład opału?

4 godziny temu, Juan napisał:

5 kW - 5-8 tysięcy, 8 kW - 7-10. Plus kilka tysięcy za montaż na gotowo. A jak masz pojęcie i co najmniej jedną nielewą rękę, to i sam możesz zamontować, bo uprawnień f-gazowych do tego nie trzeba.

26 minut temu, Juan napisał:

Źle montując monoblok w najgorszym razie go zepsujesz. Nieszczelny dach to zawilgocona izolacja, może być też zagrzybiona więźba. Tak czy tak poważny i kosztowny remont. Źle zrobiony komin w skrajnym przypadku może nawet skutkować pożarem.

Twoje 3 tysiące za komin trzeba uzupełnić o robociznę - 150-200 złotych za metr, fundament (stal i beton) i dekarza, który go przeprowadzi przez dach.

I tak 8-10 tys wypier... w błoto źle montując a komin? Do wymurowania komina nie trzeba wiedzy kosmicznej. Nie tak dawno jak trzy miesiące temu u znajomego z pracy murowali komin 7 mb, był on dostawiany do ściany szczytowej gospodarczego, koszt całkowity to 4 tys więc jeszcze raz więcej praktyki a mniej teorii.

Natomiast stawiając komin w nowo budowanym domu robota idzie etapami a spieprzyć wszystko można, nawet tak prostą rzecz jak wbijanie gwoździ.