Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodomierz w studzience czy w domu?

Iskierniczek

Recommended Posts

Hej,

W momencie rozpoczynania budowy domu, wodomierz miał być w domu w kotłowni/maszynowni, jednak budowlańcy przez fundament wprowadzili złą rurę DN40 PE80 która nie spełnia wymagań wodociągów i nie kwalifikuje się do montażu wodomierza w domu.

Zaproponowane rozwiązanie to montaż studzienki wodomierzowej DN600 z wyciąganym wodomierzem do której doprowadzona zostanie poprawna rura DN40 PE100-RC a dalej jako, że to już będzie już za wodomierzem czyli po mojej stronie może być ta zła rura DN40 PE80.

I teraz od ewentualnej studni wodomierzowej do domu będzie ok. 15m według opisu studni, "Śrubunek kompensacyjny pod wodomierz DN 20" i teraz jaki jest sens takiego rozwiązania? gdzie woda jest doprowadzana DN40 aby przejść na DN20 a następnie znów DN40?

Czy należy obawiać się ewentualnych spadków ciśnienia, mniejszej wydajności? w domu będzie zamontowany "pod licznik" na wodę ogrodową również z wyprowadzeniem DN40 PE80.

Na tak krótkiej redukcji spadki ciśnienia będą niewielkie ( niezauważalne ) W domu tak czy inaczej będzie zamontowany reduktor ciśnienia, zawór antyskarzeniowy, filtry itp armatura która dodatkowo wprowadzi swoje .

Problem jest innego typu. Jeżeli studzienka będzie na Twojej posesji to jak myślisz kto będzie dokonywał odczytów zużycia. Furtka i brama jest zamknięta więc będziesz musiał udostępnić to człowiekowi który odczytuje. Ze względu na prace i nieobecność w domu to staje się z biegiem czasu kłopotliwe nawet jeśli jest raz na miesiąc lub na dwa. U mnie po kilku latach pracownik przysyła wiadomość SMS prosząc o odczyt a ja w ten sposób podaję stan obu liczników.

Sprawdzanie stanu faktycznego jest raz w roku co jest dużo mniej uciążliwe.

Jeżeli dojdziesz więc do takiego stanu to oznacza że sam w zimę deszcz, śnieg itp będziesz klękał i odczytywał wodomierz oraz podawał stan drugiego podlicznika ogrodowego.

4 godziny temu, Mareks77 napisał:

Sprawdzanie stanu faktycznego jest raz w roku co jest dużo mniej uciążliwe.

Jeżeli dojdziesz więc do takiego stanu to oznacza że sam w zimę deszcz, śnieg itp będziesz klękał i odczytywał wodomierz oraz podawał stan drugiego podlicznika ogrodowego.

U mnie od dawna odczyty zdalne są. Nikt nie zagląda do liczników. 

U mnie odczyt raz na 2 miesiące.  Nie stosują prognozowania no chyba że to  zabudowania wielorodzinne. Podawanie stanów możliwe także w ebok .

U rodziców ten sam zakład wodociągów już dawno stosuje wodomierze z odczytem radiowym więc trochę to dziwne że na podmiejskim osiedlu pracownik chodzi i puka do każdych drzwi, no ale to tereny gminy włączone do miasta gdzie za tą infrastrukturę była odpowiedzialna odrębna komórka, Zakład Gospodarczy, a poza tym za ogrodzeniem czasem bliżej jest do sąsiada aniżeli do właściciela posesji i jego wodomierza.