Iskierniczek 02.10.2024 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października Hej, W momencie rozpoczynania budowy domu, wodomierz miał być w domu w kotłowni/maszynowni, jednak budowlańcy przez fundament wprowadzili złą rurę DN40 PE80 która nie spełnia wymagań wodociągów i nie kwalifikuje się do montażu wodomierza w domu. Zaproponowane rozwiązanie to montaż studzienki wodomierzowej DN600 z wyciąganym wodomierzem do której doprowadzona zostanie poprawna rura DN40 PE100-RC a dalej jako, że to już będzie już za wodomierzem czyli po mojej stronie może być ta zła rura DN40 PE80. I teraz od ewentualnej studni wodomierzowej do domu będzie ok. 15m według opisu studni, "Śrubunek kompensacyjny pod wodomierz DN 20" i teraz jaki jest sens takiego rozwiązania? gdzie woda jest doprowadzana DN40 aby przejść na DN20 a następnie znów DN40? Czy należy obawiać się ewentualnych spadków ciśnienia, mniejszej wydajności? w domu będzie zamontowany "pod licznik" na wodę ogrodową również z wyprowadzeniem DN40 PE80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 02.10.2024 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października Na tak krótkiej redukcji spadki ciśnienia będą niewielkie ( niezauważalne ) W domu tak czy inaczej będzie zamontowany reduktor ciśnienia, zawór antyskarzeniowy, filtry itp armatura która dodatkowo wprowadzi swoje . Problem jest innego typu. Jeżeli studzienka będzie na Twojej posesji to jak myślisz kto będzie dokonywał odczytów zużycia. Furtka i brama jest zamknięta więc będziesz musiał udostępnić to człowiekowi który odczytuje. Ze względu na prace i nieobecność w domu to staje się z biegiem czasu kłopotliwe nawet jeśli jest raz na miesiąc lub na dwa. U mnie po kilku latach pracownik przysyła wiadomość SMS prosząc o odczyt a ja w ten sposób podaję stan obu liczników. Sprawdzanie stanu faktycznego jest raz w roku co jest dużo mniej uciążliwe. Jeżeli dojdziesz więc do takiego stanu to oznacza że sam w zimę deszcz, śnieg itp będziesz klękał i odczytywał wodomierz oraz podawał stan drugiego podlicznika ogrodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.10.2024 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 4 godziny temu, Mareks77 napisał: Sprawdzanie stanu faktycznego jest raz w roku co jest dużo mniej uciążliwe. Jeżeli dojdziesz więc do takiego stanu to oznacza że sam w zimę deszcz, śnieg itp będziesz klękał i odczytywał wodomierz oraz podawał stan drugiego podlicznika ogrodowego. U mnie od dawna odczyty zdalne są. Nikt nie zagląda do liczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 02.10.2024 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października A gdzie tak często odczytują? U mnie 2 razy w roku. Jak mnie nie ma to mogę wysłać sms albo podac w ebok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 03.10.2024 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października U mnie odczyt raz na 2 miesiące. Nie stosują prognozowania no chyba że to zabudowania wielorodzinne. Podawanie stanów możliwe także w ebok . U rodziców ten sam zakład wodociągów już dawno stosuje wodomierze z odczytem radiowym więc trochę to dziwne że na podmiejskim osiedlu pracownik chodzi i puka do każdych drzwi, no ale to tereny gminy włączone do miasta gdzie za tą infrastrukturę była odpowiedzialna odrębna komórka, Zakład Gospodarczy, a poza tym za ogrodzeniem czasem bliżej jest do sąsiada aniżeli do właściciela posesji i jego wodomierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts