Lisciasty 23.10.2024 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Moje spostrzeżenia odnośnie podłogówki są powyżej i nie zamierzam się kłócić ani powtarzać, każda chata jest inna. Jeden ma płytę i grubo podłogi, drugi robi po taniości 5cm anhydrytu. Różnica jest kolosalna. Dodatkowo pojemność cieplna wody jest dostępna "od razu", jest ruch medium i zmiany zachodzą szybko. W betonie musi się to trochę rozejść. Sam mam podłogówkę bez bufora, pompa gruntowa on-off, to jest kolejny osobny przypadek 😆 Nie da się wszystkiego sprowadzić do stwierdzenia "panie na co mie bufor mam podłogówkę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2024 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 40 minut temu, exetterenak napisał: Nie no ma chłop rację: - ciepło właściwe betonu wynosi około 0,84 kJ/(kg·K) - ciepło właściwe wody wynosi około 4,18 kJ/(kg·K) Różnica pojawia się w masie jednej i drugiej. Bo 1m3 wody to circa 1 tona ale 1m3 betonu to już nawet 2,5t. Zatem posadzka betonowa o odpowiedniej grubości czytaj pojemności jest w stanie przechować więcej energii niż absurdalnie wielko bufor wodny Moja posadzka to 16m3 nawet nie chcę liczyć jaki bufor musiałbym postawić w domu by władować w niego tyle samo kWh co w wodę Beton posadzkowy to nie jest 2500 kg/m2. Wylewka anhydrytowa to ok. 2.000 kg/m2, cementowa to 2.100-2.200 kg/m3. Jak do dyspozycji dla defrostu może być różnica temperatur w buforze posadzkowym a w buforze wodnym? W jakim tempie można pobrać ciepło z buforu wodnego a w jakim z buforu posadzkowego? Czy cała posadzka betonowa jest dostępna dla defrostu czy tylko beton w bliskiej odległości od rurek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 23.10.2024 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 5 minut temu, d7d napisał: Beton posadzkowy to nie jest 2500 kg/m2. Wylewka anhydrytowa to ok. 2.000 kg/m2, cementowa to 2.100-2.200 kg/m3. Jak do dyspozycji dla defrostu może być różnica temperatur w buforze posadzkowym a w buforze wodnym? W jakim tempie można pobrać ciepło z buforu wodnego a w jakim z buforu posadzkowego? Czy cała posadzka betonowa jest dostępna dla defrostu czy tylko beton w bliskiej odległości od rurek? Niech będzie i te 2,2t na m3. Dalej to mnóstwo pojemności i odpowiedni bufor wodny i tak musiałby być ogromny. A defrosty? Nie wiem, nie znam pojęcia, w gruntowej PC one nie występują i nigdy tego nie analizowałem bo nie potrzebuje tej funkcji u siebie. Niech się wypowiedzą ci którzy mają i korzystają z defrostu na CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 23.10.2024 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Było juz to poruszane.... 100 mkw podłogówki 5cm to odpowiednik 2000L bufora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2024 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Z uwzględnieniem różnicy temperatur i tempa oddawania ciepła? Ile godzin potrzeba (i kWh) na podniesienie i obniżenie temperatury posadzki 100 m2 i analogiczne dla 2000 litrów wody? Ile kWh potrzebuje pompa dla defrostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 23.10.2024 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 32 minuty temu, sito napisał: Było juz to poruszane.... 100 mkw podłogówki 5cm to odpowiednik 2000L bufora... Czyli mam odpowiednik prawie 5800litrow 😅 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts