Ratpaw 23.10.2024 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 1 godzinę temu, zeusik6 napisał: kto powiedział, ze to kwota brutto? Przyszli rozni ludzie, wycena sie zbytnio nie roznica 5.5-6tys za wykonanie podbitki, cena płatna do reki, chcesz fakture dodaj jeszcze 8% vat. Zapytałem z ciekawosci jednego ile mu to zajmie to powiedzial 6-7 dni i zbieglo sie to z moją pracą, bo mi to zajelo 8-9 z uwagi ze jestem pozcatukjacy i mialem malo rusztowań to tyle zeszlo, nadal uwazam ze to chora cena za wykonanie tej pracy , tym bardziej ze mam juz poglad ile to zajmuje czasu i wysilku. Ale np. przyszli rok temu tynkarze, wzieli za 500m2 lacznie okolo 19tysiecy w tym ok 6-7 tys to byl koszt towaru, 12 tysiecy za dwa tygodnie harówy i zaciaganie sufitu to rozumiem, 6tys za przykrecanie wkretarka podbitki do krokwi i/lub stelaża uwazam za kpinę. Stad decyzja ze zrobie to sam. Chore stawki, ale jak kogos stać płacic niech płaci, tak jak mowisz - kapitalizm, z terminami nie bylo tez za fajnie wiec widocznie maja roboty i gosci ktorzy im za takie cos płacą. Ja tylko wyrazilem opinie, ze stawki są chore prawie 200euro dniowki. Potrafiłem polozyc jeden szczyt w jeden dzien (okap schodzil sporo dluzej), na samym szczycie mialem okolo 15mb polozone w jeden dzien . 70zł/mbx15 mozna latwo policzyc ile wyszloby dniowki dla majstra. Czy to jest normalne ? pozostawiam wlasnej ocenie. Masz podobną działalność? Nie masz. No to co mozesz powiedzieć o tym, co jest nromalne z co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 23.10.2024 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 1 godzinę temu, zeusik6 napisał: kto powiedział, ze to kwota brutto? Przyszli rozni ludzie, wycena sie zbytnio nie roznica 5.5-6tys za wykonanie podbitki, cena płatna do reki, chcesz fakture dodaj jeszcze 8% vat. Widzę że do końca sam nie wiesz co piszesz. 8% Vat jest to cena towaru wraz z usługą więc firma daje swój towar i go montuje a różnicę w podatku odbiera sobie z US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2024 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Chyba może być usługa na 8% VAT bez materiałów wykonawcy. Może być z materiałem ale nie musi być z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 24.10.2024 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października (edytowane) 9 godzin temu, Ratpaw napisał: Masz podobną działalność? Nie masz. No to co mozesz powiedzieć o tym, co jest nromalne z co nie? Posłuchaj mnie, to moja opinia i mam do niej prawo więc nie będę się z tobą kłócił, może dla ciebie tysiak dniówki za wkrecanie paneli to mało dla mnie dużo. Koniec tematu. Poza tym mam argumenty za tym by tak sądzić, bo miałem okazję to zrobić u siebie na domu i wiem na czym to polega i na czym polega trudność jej montażu. Na słońcu i bez wiatru, w letniej pogodzie jest to bardziej zabawa niż praca stąd moja opinia że stawka za taką pracę jest wygórowana. Inaczej podchodzę do sprawy tynków czy wylewek, elewacji również, która miałem okazję zrobić u siebie samemu i zaoszczędzić kupę kasy. Dziś wiem że to trudny chleb, ale podbitka? Heh. Szczerze zapraszając wykonawców skłonny byłem zapłacić 4tys i to uważam za uczciwa stawkę, no ale...nie spotkaliśmy się po środku. Nie dziwota że teraz ktoś bierze każdego do budowy domu i deweloperski zamyka się w cenie prawie 700 tys jak są takie chore ceny usług. Może być sama usługa na 8 proc vat Edytowane 24 Października przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 24.10.2024 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 8 godzin temu, d7d napisał: Chyba może być usługa na 8% VAT bez materiałów wykonawcy. Może być z materiałem ale nie musi być z materiałem. Z 8% Vatem spotkałem się tylko przy zakupie materiału wraz z usługą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.10.2024 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 5 godzin temu, henrykow napisał: Z 8% Vatem spotkałem się tylko przy zakupie materiału wraz z usługą. Wg mnie nie muszą być materiały a 8% dotyczy usługi budowlanej i nie musi być z materiałem. VAT 8% na materiały tylko z usługą i jest to extra "zysk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października W dniu 24.10.2024 o 08:04, henrykow napisał: Z 8% Vatem spotkałem się tylko przy zakupie materiału wraz z usługą. Bo firmy chcą mieć swiety spokój ze skarbówką. A przecież jest rozporządzenie o 8 proc vacie na materiały dla domków do 150 czy 200 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 25.10.2024 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października W dniu 22.10.2024 o 19:31, zeusik6 napisał: po co więcej? średnia dobowa w Polsce 8+. Pytałem ostantio kolegi to bierze 200zl/m2 robota+materiał, woj podlaskie, miasto gminne. Otwory okienne wliczaja do metrów (trzeba obrobić okna), wiec licza całe ściany. Podbitka ode mnie chcieli 70zl/mb - chcieli lacznie ok 6tys, zrobilem podbitke drewnianą sam w 8-9 dni robocze. Wywalone na ich dniówki wyceniane na 800zł. Żart. Niektórzy nie zarabiają tyle dziennie na zachodzie, wykonawców powaliło. w sumie nie tak drogo w stosuku do tego co było 5-6 lat temu gdy płaciłem coś ponad 160zł.... Taniej samemu 😛 Dobrze ze nie mam podbitki... mniej bede miał pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 25.10.2024 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 5 minut temu, pandzik napisał: Bo firmy chcą mieć swiety spokój ze skarbówką. A przecież jest rozporządzenie o 8 proc vacie na materiały dla domków do 150 czy 200 metrów. Jaki święty spokój z US? Mowa tu o zakupie materiału z usługą i Ty płacisz 8% Vatu a resztę od US odbiera sobie wykonawca. Nie na wszystkie materiały budowalne jest 8% Vat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts