Tesla7 16.10.2024 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Cześć, Buduje dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na ten moment (materiał porotherm). Planowałem od razu wykonać na stropie ścianki działowe (3 pokoje, pustak 11,5 P+W). Na ten moment chciałem ocieplić sam strop, tylko obawiam się ze wszędzie gdzie bedą scianki działowe będe mieć mostki termiczne. Czy dobrym pomysłem było by np. zasypanie perlitem pierwszej warstwy pustaków na stropie? Lub np pianka termoizolacjyna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.10.2024 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października Jak będzie poddasze użytkowe to tam będzie ogrzewane i nie będzie mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tesla7 17.10.2024 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października Będzie użytkowe, ale w perspektywie 5-10 lat. Dopiero wtedy będe ocieplać dach. Na ten moment sam strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2024 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października Zasypanie nie zaszkodzi ale i nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tesla7 17.10.2024 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 15 minut temu, jajmar napisał: Zasypanie nie zaszkodzi ale i nie pomoże. Pianka termoizolacyjna będzie lepsza, czy szkoda zachodu na coś takiego? Ewentualnie jakiś inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2024 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października Wg mnie szkoda czasu. Te ściany to raczej znikoma powierzchnia do całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tesla7 17.10.2024 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 8 minut temu, jajmar napisał: Wg mnie szkoda czasu. Te ściany to raczej znikoma powierzchnia do całości. 25m ścianki działowej 11,5cm +- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 17.10.2024 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października To moze pierwsza warstwa z Isomuru . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2024 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 11 godzin temu, Tesla7 napisał: Cześć, Buduje dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na ten moment (materiał porotherm). Planowałem od razu wykonać na stropie ścianki działowe (3 pokoje, pustak 11,5 P+W). Na ten moment chciałem ocieplić sam strop, tylko obawiam się ze wszędzie gdzie bedą scianki działowe będe mieć mostki termiczne. Czy dobrym pomysłem było by np. zasypanie perlitem pierwszej warstwy pustaków na stropie? Lub np pianka termoizolacjyna? Postaw pierwszą warstwę ścianek z gazobetonu o niskiej lambdzie. Porotherm nie ma wiele wspólnego z izolacyjnością cieplną, dziwne że się tym wcześniej nie zainteresowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tesla7 17.10.2024 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 13 minut temu, Ratpaw napisał: Postaw pierwszą warstwę ścianek z gazobetonu o niskiej lambdzie. Porotherm nie ma wiele wspólnego z izolacyjnością cieplną, dziwne że się tym wcześniej nie zainteresowałeś. CZyli w takim przypadku lepiej by było wykonać scianki dzialowe na poddaszu z solbetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2024 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 5 minut temu, Tesla7 napisał: CZyli w takim przypadku lepiej by było wykonać scianki dzialowe na poddaszu z solbetu? Pierwszą warstwę, nie całe ścianki, bo to nie ma znaczenia. Pisałem raczej o ścianach zewnętrznych - masz tam same dziury, a ściana zewnętrzna powinna być szczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tesla7 17.10.2024 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 13 minut temu, Ratpaw napisał: Pierwszą warstwę, nie całe ścianki, bo to nie ma znaczenia. Pisałem raczej o ścianach zewnętrznych - masz tam same dziury, a ściana zewnętrzna powinna być szczelna. Z scianami zewnętrznymi juz nic nie zrobię. Materiał na sciany poddasza będe zamawiać w przyszłym tygodniu, wiec cale sciany mogą być z gazobetonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 17.10.2024 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 15 minut temu, Tesla7 napisał: Z scianami zewnętrznymi juz nic nie zrobię. Materiał na sciany poddasza będe zamawiać w przyszłym tygodniu, wiec cale sciany mogą być z gazobetonu Ściany działowe powinny tłumić dźwięki, gazobeton jest słaby pod tym względem. Ściany zewnętrzne możesz uszczelnić, najlepiej od zewnątrz (od środka jest tynk). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts