Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ścianki działowej na stropie

Tesla7

Recommended Posts

Cześć,

Buduje dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na ten moment (materiał porotherm). Planowałem od razu wykonać na stropie ścianki działowe (3 pokoje, pustak 11,5 P+W).

Na ten moment chciałem ocieplić sam strop, tylko obawiam się ze wszędzie gdzie bedą scianki działowe będe mieć mostki termiczne.

Czy dobrym pomysłem było by np. zasypanie perlitem pierwszej warstwy pustaków na stropie? Lub np pianka termoizolacjyna?

11 godzin temu, Tesla7 napisał:

Cześć,

Buduje dom parterowy z poddaszem nieużytkowym na ten moment (materiał porotherm). Planowałem od razu wykonać na stropie ścianki działowe (3 pokoje, pustak 11,5 P+W).

Na ten moment chciałem ocieplić sam strop, tylko obawiam się ze wszędzie gdzie bedą scianki działowe będe mieć mostki termiczne.

Czy dobrym pomysłem było by np. zasypanie perlitem pierwszej warstwy pustaków na stropie? Lub np pianka termoizolacjyna?

Postaw pierwszą warstwę ścianek z gazobetonu o niskiej lambdzie. Porotherm nie ma wiele wspólnego z izolacyjnością cieplną, dziwne że się tym wcześniej nie zainteresowałeś.

13 minut temu, Ratpaw napisał:

Postaw pierwszą warstwę ścianek z gazobetonu o niskiej lambdzie. Porotherm nie ma wiele wspólnego z izolacyjnością cieplną, dziwne że się tym wcześniej nie zainteresowałeś.

CZyli w takim przypadku lepiej by było wykonać scianki dzialowe na poddaszu z solbetu?

13 minut temu, Ratpaw napisał:

Pierwszą warstwę, nie całe ścianki, bo to nie ma znaczenia. Pisałem raczej o ścianach zewnętrznych - masz tam same dziury, a ściana zewnętrzna powinna być szczelna.

Z scianami zewnętrznymi juz nic nie zrobię.

Materiał na sciany poddasza będe zamawiać w przyszłym tygodniu, wiec cale sciany mogą być z gazobetonu

15 minut temu, Tesla7 napisał:

Z scianami zewnętrznymi juz nic nie zrobię.

Materiał na sciany poddasza będe zamawiać w przyszłym tygodniu, wiec cale sciany mogą być z gazobetonu

Ściany działowe powinny tłumić dźwięki, gazobeton jest słaby pod tym względem.

Ściany zewnętrzne możesz uszczelnić, najlepiej od zewnątrz (od środka jest tynk).