Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Próg pod oknem tarasowym

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam niedługo pracę hydrauliczne + podłogowa. 

Proszę o opinie czy z tym progiem przy oknie tarasowym trzeba coś zrobić ?

W sensie ściąć na równo z oknem i wstawić styropian.

Czy tak zostawić i nie będzie przemarzać czy inne dziwne wianki możliwe które mogą się dziać.

IMG_20241019_120424.jpg

Wszystko zależy co to jest za materiał. Jeżeli to są betonowe bloczki fundamentowe B15 to kiepsko.

Faktem jest że na podłogę przyjdzie jeszcze z 10-15cm styropianu i wylewka ale ta będzie miała bezpośredni kontakt z bloczkami pod oknem i przy ogrzewaniu pogodowym mostek cieplny gotowy.

Widzę na powierzchni ktoś zastosował siatkę z klejem.

Po drugie to jakoś nie widać tam izolacji poziomej.

Po trzecie to bloczki te są nach płytą podłogową a więc może to być inny materiał.

Powierzchnia i kąty są dość równe więc raczej nie są to bloczki betonowe ale pytanie do autora o doprecyzowanie opisu.

7 godzin temu, mikolajgnny napisał:

Proszę o opinie czy z tym progiem przy oknie tarasowym trzeba coś zrobić ?

Teraz już spora demolka. Trzeba było dać poszerzenia systemowe i uszczelnić łączenia (między profilami uszczelka a gdzie piana tam taśma/papa/porządna folia).poszerze.jpgPapaTaras06.jpg

Dobry wieczór,

Ekipa która mi montowała okna nie wspomniała o poszerzeniach nie wiedziałem że takie coś jest. Nie wiedziałem że jest coś takiego jak ciepły montaż etc..

Ten bloczek to ytong 20cm gruby, siatka i klej przez to że montezy kazali mi ściąć 4cm bloczka i do równania użyłem klej oraz siatkę aby uzyskać poziomy.

Mój pomysł jest taki aby ściąć bloczek równo z oknem. Na styku bloczka z posadzka dać alutherme.

7 godzin temu, mikolajgnny napisał:

Na styku bloczka z posadzka dać alutherme.

Błąd na błędzie. Sprawdź lambdę tego i porównaj ze zwykłym styropianem.

Nie podają lambdy? O... Ciekawe dlaczego?

Czemu nie wrzuciłeś w szukajkę "aluthermo" (i innych tematów przed zrealizowaniem - np. sprawdzając, jak ma wyglądać "montaż drzwi tarasowych")? 

Jeżeli zlecałem firmie montaż okien to zakładałem, że robią to z jakąś fachową wiedzą. Dopiero znajomy mi powiedział, że coś tu chyba jest nie tak.

Zamiast negować moje pomysły, mogłeś podrzucić pomysł co z tym fantem zrobić bez usuwania całego podkładu z pod drzwi tarasowych. Lamda dla aluthermy jest  ,040 W/m przy tym jest cienka.

Jak wymyśliłem wykonanie jest poniżej na zdjęciu.

KkeJalu.jpg

Jeszcze mam pomysł na drugie wykonanie. Ponieważ ytong ma λ = 0.16 W/(mK) może nie warto go wycinać i tylko dac alutherme na niego pod panelem.

alu2.jpg

Edytowane przez mikolajgnny

30 minut temu, mikolajgnny napisał:

Jeżeli zlecałem firmie montaż okien to zakładałem, że robią to z jakąś fachową wiedzą.

Ja tam już na etapie projektu się nauczyłem, że pańskie oko konia tuczy i szybciej trafisz w lotka szóstkę, niż na fachowca co nie tylko wie jak należy zrobić, ale jeszcze to zaproponuje (bo wiedzieć nie znaczy, że chce się urobić i zarobić w dłuższym czasie tyle samo - a jak zechce więcej, to wybierzesz innego).

Lamda dla aluthermy jest  ,040 W/m przy tym jest cienka.

Przy tej samej lambdzie i grubości każdy materiał tak samo zaizoluje - więc o 25% lepiej zaizoluje tej samej grubości znacznie tańszy eps 0,03 niż aluthermo nawet, gdyby miała taką lambdę.

Ale skąd ta informacja? Chyba nie masz na myśli tekstu marketingowego "właściwości termoizolacyjne odpowiadają przynajmniej wełnie szklanej o grubości 20 cm i lambdzie (λ) 0,040 W/m."? NIGDY nie wierz w reklamy - żadne. Doszukuj się tam co najmniej manipulacji - a często zwykłego kłamstwa. W aprobacie technicznej ITP chwalą się tylko parametrami z pustką powietrzną:

Aluthermo.jpg

To głównie te warstwy powietrza izolują (bo powietrze ma superancką lambdę 0,025 - tylko przenosi ciepło przez konwekcję). A ma tej przerwy być minimum 2cm między warstwami folii, żeby takie parametry osiągnąć - więc wcale cienko nie będzie (a dalej zostaje problem z konwekcją w tej warstwie).

Jak wymyśliłem wykonanie jest poniżej na zdjęciu.

Dalej nie użyłeś szukajki, że tak brniesz w aluthermo?

Jak już, to daj tam EPS. Tylko jeszcze porównaj labdę swojego BK z tym EPS. Wcale tak dużo nie zyskasz - a jak zamienisz z 15cm BK na 1cm czegoś lepiej izolującego to stracisz pod względem energetycznym.

Natomiast pozostaje problem ze stabilnością takiego progu. Bo przecież piana jest mięciutka. Więc pod byle naciskiem się ugnie i całe obciążenie zarówno samych drzwi (które trochę ważą - pewnie masz ich wagę w ofercie) jak i gdy ktoś nadepnie na próg przeniosą te skromne centymetry kwadratowe podkładek zatopionych w pianie - a czyli wyjdą grube paskale nacisku na BK i też może się poddać. Przy drzwiach tarasowych uchylnych (z takim progiem, na którym stawać jest niewygodnie) może jeszcze to trochę przetrwa - ale jak tak samo masz obsadzone drzwi wejściowe, po których będziesz jeździł wózkiem z płytkami, klejem, meblami i innymi ciężkimi rzeczami to tam nie ma szans wytrzymać.

Nie wiem po co tak kombinujesz. Musisz dobrze ocieplić ten bloczek z zewnątrz, problem mostka termicznego się w znacznej mierze wtedy rozwiąże. Jedyny mostek jaki ci zostanie to przez bloczek do gruntu, oczywiście poszerzenie i styropian byłoby lepsze, ale 20cm BK to nie jest w tym przypadku jakaś tragedia.

W dniu 19.10.2024 o 20:19, mikolajgnny napisał:

Ekipa która mi montowała okna nie wspomniała o poszerzeniach nie wiedziałem że takie coś jest. Nie wiedziałem że jest coś takiego jak ciepły montaż etc..

Nie chce mi sie wierzyć, że nie proponowali. Choć sąsiad w zeszłym tyg już montował okna, 2x HST na podobnych bloczkach. Z wiodących  firm gdzie byłem, zawsze proponują bo to dla nich jakiś zarobek przecież.

Niestety trzeba samemu podczas budowy coś ogarniac.  Zamówiłem Purenit 20cm pod suwankę i 4 okna balkonowe. Wyszedł coś koło 2400zł.

W dniu 19.10.2024 o 19:26, Kaizen napisał:

Teraz już spora demolka. Trzeba było dać poszerzenia systemowe i uszczelnić łączenia (między profilami uszczelka a gdzie piana tam taśma/papa/porządna folia).poszerze.jpgPapaTaras06.jpg

POd podwaliną masz papę?

Jesli tak to papa jest tylko w poziomie czy na zewnatrz budynku jest wywinieta w którąś stronę?

CZy pomiedzy betonem a papą  i  pomiedzy papą i podwaliną  jest jakis uszczelniaczz dekarski / dysperbit?

Od wewnatrz pomieszczenia masz tasmę papę zagietą kątowo (pod metalowymi kątownikami)

3 godziny temu, nieogarniam napisał:

POd podwaliną masz papę?

Jesli tak to papa jest tylko w poziomie czy na zewnatrz budynku jest wywinieta w którąś stronę?

CZy pomiedzy betonem a papą  i  pomiedzy papą i podwaliną  jest jakis uszczelniaczz dekarski / dysperbit?

Od wewnatrz pomieszczenia masz tasmę papę zagietą kątowo (pod metalowymi kątownikami)

Papa nigdzie nie jest wyginana - jest jedna płaszczyzna od zewnętrznych brzegów termoizolacji ściany fundamentowej (przed położeniem termoizolacji na chudziaku została położona papa zgrzana na zakładzie z tym, co wystawało spod ścian).

Przed drzwiami mam wylaną płytę. Przed jej wylaniem na papie została położona folia i wywinięta na ścianę. Ekipa od okien dołożyła do tego swoje folie dokładając uszczelnienie - od zewnątrz i od wewnątrz.

Papa02.jpgPapa00.jpgPapa000.jpg

W dniu 26.10.2024 o 18:41, Kaizen napisał:

Papa nigdzie nie jest wyginana - jest jedna płaszczyzna od zewnętrznych brzegów termoizolacji ściany fundamentowej (przed położeniem termoizolacji na chudziaku została położona papa zgrzana na zakładzie z tym, co wystawało spod śc

Pytanei odnosnie montazu na kotwy,

czy kotwę trzeba przykrecac do ościeżnicy? I co zrobić jak zamontowano drzwi balkonowe bez przykrecania kotwe do ościeznicy?

jak na tym filmie?

Edytowane przez nieogarniam