Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominkiem Lucy 12 BS

michael_45

Recommended Posts

U mnie Firerock 5 cm kominek Zuzia 15kW  i nic nie wanieje.

System  DGP zaciąga dołem powietrze a na strychu wentylator zaciąga to powietzre więc nie należy się sugerować ale i tak od powierzchni aluminium mam 15 cm odstępu.

Możliwe że przepływ powietrza ochładza.

Temperatura przy suficie 150^C

Płyty tylko na ścianie za kominkiem. Reszta czyli przód zabudowy to Varmsen

https://www.rockwool.com/siteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/dokumentacja-produktowa/karty-produktowe/karta-produktowa-firerock.pdf

https://p-cdn.rockwool.com/syssiteassets/rw-pl/materialy-do-pobrania/dokumentacja-produktowa/deklaracja-waciwoci-uytkowych/dop-firerock-cig-pl.pdf?f=20230907082234

Wszystko NPD czyli ściśle tajne.

Edytowane przez Mareks77

W dniu 21.10.2024 o 09:59, michael_45 napisał:

2. Kominek niby ma system ułatwiający utrzymanie szyby w czystości. Pierwsze rozpalenie od góry jak cię mogę, ale po jednym dniu palenia przy powiedzmy 4 dokładkach drewna szyba wygląda jak na załączonym obrazku. Następnego dnia 20 minut schodzi na jej doczyszczenie i to nie popiołem tylko chemią, gdyż inaczej nie puści. Zauważyłem, że pierwsze rozpalenie od góry jest w miare ok, natomiast po każdej dokładce drewna na żar i rozpaleniu szyba robi się coraz bardziej czarna. Nie będę przecież rozpalał od góry po każdym wypaleniu drewna.

Dokładając na żar doprowadzasz do "suchej destylacji drewna" i ten objaw z opisany też brakiem powietrza jest jak najbardziej normalny i oczekiwany w takich warunkach spalania. Sam piszesz że palenie od góry czyli bez pirolizy nie produkuje smoły.

Z ciekawości sprawdziłem u siebie temperaturę termometrem na podczerwień przed górną kratkę. Przy delikatnym paleniu maksymalnie udało mi się odczytać 100°, gdy mocno dołożyłem 150°. Rury spalinowa była jednym z punktów o najwyższej temperaturze.
Muszę naprawdę mocno rozpalić by przykładając rękę do górnej kratki mieć wrażenie, że się poparzę. Nie wydaje mi się by kominek grzał słabiej niż powinien. Poza tym gdzie to ciepło miałoby uciekać skoro temperatura rury wylotowej nie jest bardzo wysoko.

Więc jak to jest, że u Ciebie przy delikatnym paleniu jest 180°. Może kratki są za małe albo jest za mało miejsca wokół wkładu i powietrza nie ma którędy przepływać?

U mnie przy takim bym powiedział średnim paleniu osiągam na rurze od spalin 190 do 200 stopni. W koło na foli termometr też tyle pokazuje, więc poniże kratek bliżej kominka może być jeszcze cieplej. Nie wiem może tj. piszesz zbyt mocny kominek a za mała obudowa. Kratki od góry są dwie, więc za mały przekrój raczej wykluczam. Jak ostygnie to zrobie jeszcze zdjęcie wewnątrz zabudowy i ocenicie.