asaledr 21.10.2024 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Spotkałem się z komentarzami pod tytułem, że terivy nie można tynkować, prawda to i o co w tym chodzi? A jeśli nie tynkować to co? I jaka to jest różnica jakbyście wytłumaczyli laikowi jaka to różnica mieć tynkowany lub nie tynkowany sufit? jak to wygląda w praktyce czym się różni. I drugie pytanie jeśli nie jestem zdecydowany jeszcze jaki chce strop, chociaż bardziej skłaniam się ku terivie. W projekcie domyślnie jest monolit, tak zostawić w razie jakbym jednak chciał monolit, a jak będę chciał jednak terive to po prostu jako że to chyba jest zmiana nieistotna to poinformuje kierownika i ekipa budowalna już sobie poradzi z terivą? Bo chyba lepiej w razie czego mieć projekt na monolit jako że zbrojenie jest bardziej skomplikowane i warto na to mieć projekt niż na terive która jest dosyć prosta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2024 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października Kto podał komentarz: " terivy nie można tynkować" ?? Jakie ma uzasadnienie? Odkrywa Nową Amerykę? Stropu monolitycznego nie można bezmyślnie zmieniać na Terivę. Wszystko zależy od tego co ten monolityczny strop obciąża i w jaki sposób i jak jest ten strop oparty na ścinach i na podciągach. Formalnie zmiana może być nieistotna a konstrukcyjnie bardzo istotna !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 21.10.2024 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października (edytowane) Godzinę temu, d7d napisał: terivy nie można tynkować" ?? Jakie ma uzasadnienie? Że niby pęka z czasem i teriva tylko do podwieszanych sufitów się nadaje. Godzinę temu, d7d napisał: Stropu monolitycznego nie można bezmyślnie zmieniać na Terivę. Wszystko zależy od tego co ten monolityczny strop obciąża i w jaki sposób i jak jest ten strop oparty na ścinach i na podciągach. Generalnie ten projekt co wybrałem występuje w wersji z terivą i monolitem. Zbytnio się nie różni to mały domek (strop 60m2) i ta sama ilość słupów i podciąg ten sam czy teriva czy monolit. Dużo ludzi też zmienia rodzaj stropu patrząc po forach archonu Edytowane 21 Października przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.10.2024 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października (edytowane) 8 godzin temu, asaledr napisał: Spotkałem się z komentarzami pod tytułem, że terivy nie można tynkować, prawda to i o co w tym chodzi? A jeśli nie tynkować to co? I jaka to jest różnica jakbyście wytłumaczyli laikowi jaka to różnica mieć tynkowany lub nie tynkowany sufit? jak to wygląda w praktyce czym się różni. W przypadku Terivy nie tynkowanej przy odpowiedniej wysokości decydujemy się np. na sufit podwieszany który niweluje wszystkie jej niedoskonałości, dając możliwość dodatkowego docieplenia. Obecnie strop tynkowany jest prawie zawsze, tym bardziej nowsze generacje Terivy. Różnica może polegać jedynie na grubości tynku. Jeżeli mamy prostą powierzchnię to wystarczająca jest zwykła tzw. zacierka. Przy większych nierównościach spowodowanych szalunkiem lub rodzajem stropu jak to jest przy Terivie tynk ma grubość co najmniej 1cm. Pracuje tzn. ugina się każdy rodzaj stropu. Przy Terivie dochodzi jeszcze tzw. klawiszowanie czyli praca każdego elementu osobno. Efekt podobny do pojawiania się pęknięć na stropie z żelbetowych płyt kanałowych. W zależności od indywidualnych rozwiązań projektu np. grubości nadbetonu lub poprzez zastosowanie dodatkowych belek rozdzielczych idących w poprzek , odpowiedniego zbrojenia oraz siatki wtopionej w tynk ten efekt nie występuje lub jest minimalny. Edytowane 22 Października przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października Problem klawiszowania występuje generalnie przy stropach kanałowych. Przy Tervie nie powinien występować bo jest wypełniający beton monolityczny i są żebra rozdzielcze. Przy słupach konstrukcji dachu opartych na tym stropie lepszym wyborem jest strop monolityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 22.10.2024 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 58 minut temu, d7d napisał: Przy słupach konstrukcji dachu opartych na tym stropie lepszym wyborem jest strop monolityczny. W moim projekcie Malinówki 11 wersja podstawowa, dach jest chyba krokwiowo-jętkowy bez słupów. A może powiedzcie jak wy byście polecali do tego domu, zmienić na terivę czy zostać przy monolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 22.10.2024 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 13 godzin temu, asaledr napisał: Że niby pęka z czasem i teriva tylko do podwieszanych sufitów się nadaje. Generalnie ten projekt co wybrałem występuje w wersji z terivą i monolitem. Zbytnio się nie różni to mały domek (strop 60m2) i ta sama ilość słupów i podciąg ten sam czy teriva czy monolit. Dużo ludzi też zmienia rodzaj stropu patrząc po forach archonu Bierz terivę, łatwiejsza do układania i mniej pracochłonna niż monolit. Jeżeli boisz się klawiszowania i pęknięć to zamów sobie strop filigran jego nie musisz tynkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 22.10.2024 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października W praktyce filigran lepszy niż monolityczny ale też wymaga (przynajmniej w części stropu) układania górnego zbrojenia. Teriva trochę lepsza do lokalnych przekuć chyba że trafi się na belkę. Teriva też wymaga górnego zbrojenia przy podporach i wymaga wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 23.10.2024 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Spotkałem się z komentarzem "a moi budowlańcy woleli lany bo tylko zbrojenie ustawić, szalunki, zalać i gotowe, a na terive marudzili bo to jak puzzle i szkoda czasu" czy to był wyjątek dziwnych budowlańców czy tak faktycznie jest? A drugie pytanie na które mnie tak naszło, ale jaki mam strop w 10 letnim bloku w którym mieszkam od nowości? Ma 4 piętra ten blok, w tamtych czasach raczej robili lany czy coś w stylu terivy? Czy do bloków jeszcze inne robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 23.10.2024 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października (edytowane) Godzinę temu, asaledr napisał: Spotkałem się z komentarzem "a moi budowlańcy woleli lany bo tylko zbrojenie ustawić, szalunki, zalać i gotowe, a na terive marudzili bo to jak puzzle i szkoda czasu" czy to był wyjątek dziwnych budowlańców czy tak faktycznie jest? To kwestia gustu. Jeśli projekt jest przystosowany to wspomniany czas na puzle krótszy niż czalowanie,zbrojenie monolitu. Godzinę temu, asaledr napisał: A drugie pytanie na które mnie tak naszło, ale jaki mam strop w 10 letnim bloku w którym mieszkam od nowości? Ma 4 piętra ten blok, w tamtych czasach raczej robili lany czy coś w stylu terivy? Czy do bloków jeszcze inne robią? Liczy się szybkość realizacji, więc prawdopodobnie jest to płyta żelbetowa kanałowa. Edytowane 23 Października przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 23.10.2024 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Filigran chyba jest najlepszy. Nie wiem jakie są proporcje całkowitych kosztów dla tych 3 typów stropów. W "blokach" zwykle były żelbetowe płyty kanałowe. Można poszukać na suficie mieść łączeń boków takich płyt. Zwykle są dobrze widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts