kwasniak 23.10.2024 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października Witam potrzebuję szybkiej porady. Dom 120m na płycie ogrzewanie zatopione w 23 cm betonu. Według obliczeń Asolta 4921 kWh/rok 34,7kWh/(m2·rok). Do tej pory Piec elektryczny 9kW +Kominek Sterowanie temperatura zasilania lub temperaturą płyty. Realne zużycie 6000-7000kWh. Stoję przed wyborem Kaisai 6 lub 8 cena ta sama 6200. Sprzedający twierdzi że 6 wystarczy ja mam obawy jednak 27m3 betonu to duży bufor. Podobno Kaisai ma ograniczenie mocy czy jak wezmę 8 to w razie czego można ją do 6 czy 7 obniżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.10.2024 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 4 minuty temu, kwasniak napisał: Witam potrzebuję szybkiej porady. Dom 120m na płycie ogrzewanie zatopione w 23 cm betonu. Według obliczeń Asolta 4921 kWh/rok 34,7kWh/(m2·rok). Do tej pory Piec elektryczny 9kW +Kominek Sterowanie temperatura zasilania lub temperaturą płyty. Realne zużycie 6000-7000kWh. Stoję przed wyborem Kaisai 6 lub 8 cena ta sama 6200. Sprzedający twierdzi że 6 wystarczy ja mam obawy jednak 27m3 betonu to duży bufor. Podobno Kaisai ma ograniczenie mocy czy jak wezmę 8 to w razie czego można ją do 6 czy 7 obniżyć? Nie obniżysz jej mocy , nawet ta 6kw ma moc minimalną 3kw z tego co pobieżnie przeleciałem w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 23.10.2024 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 6-tka wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 23.10.2024 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października mówią że można od 6min Opcja w menu serwisowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 23.10.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 3 minuty temu, kwasniak napisał: mówią że można od 6min Opcja w menu serwisowym Ale on tam mowi o mocy maksymalnej a przydałoby się obniżyć moc minimalną inaczej taktowanko choć przy tak grubym betonie sprawę załatwi zwykły termostat pokojowy więc w sumie obojętnie czy 6 czy 8 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 24.10.2024 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października (edytowane) Trochę słabo, że minimalna moc to 3 kW. Daikin 6 kW moduluje do 1,5 kW. Przy grubym betonie możesz pokusić się o grzanie w taniej taryfie nocnej, przynajmniej w okresach przejściowych. A jedynie podczas głębszych mrozów przestawić na całodobowe grzanie. Więc tak jak prokrator pisze, bez większej różnicy 6 czy 8 kW przy twoich warunkach. Beton przyjmie nadmiar ciepła i zadziała jak regulator. Cytat Według obliczeń Asolta 4921 kWh/rok To zapotrzebowanie na ciepło? To niemal 3x niższe jak u mnie 13'500 - 14'500 kWh/rok, to nawet 5 kW by starczyła. Kaisai należy do grupy producentów co szybciej tracą moc wraz z mrozem za oknem. Na wykresie tak prezentuje się różnica między wersjami Kaisai: - przy podłogówce moc grzewcza wyjdzie około 0,5 kW większa. Wykres przedstawia współpracę pompy z grzejnikami niskotemperaturowymi +30°C do +45°C. Edytowane 25 Października przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 24.10.2024 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października Oglądnąłem filmik tam jest mowa o OBNIŻENIU mocy wyjściowej zakresem Amper`owym tym samym z Kaisaj 16kW opcja 0 pozwala aby sprężarka pobierała nawet 14A, zmiana na opcię 8 pozwala sprężarce ograniczyć pobór Amperów do 9A, tym samym ograniczając moc pompy ciepła. Mam Galmeta 8gt chata 150m2 (połowa z 1952r, druga połowa 2022r) wszędzie podłogówka i bufor kombinowany + rekuperacja. Pompa sprawdza się doskonale całkowite żużycie prądu w chałupie to 6000kWh/rok z czego pompa pewnie opędzluje 4000kWh + to co w dzień spada z dachu idzie id razu w pompę sprężarka jest wpięta w PV 4,5kW/1f (stare zasady z 2015r pozwalały na takie sztuczki) a jest tam inwerter 6kW/1f. Patrząc przez pryzmat mojej pompy jest ona trochę za duża i potrafi bez problemu wyłączyć się na dłuższy czas nawet w środku zimy alw tu 400l bufor robi swoje. Więc może w tym roku "skręcę" moją pompę chyba do 6kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 24.10.2024 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października (edytowane) Ja kupiłem tego kaisaia 6kw ale to raczej leżak będzie bo ani myślę likwidować mojej przeróbki AP7kw mam do tego wypasiony sterownik AHU32bit w który moge w zasadzie wszystko a nawet więcej robić po krzywą grzewczą a że ona przewymiarowana 3 krotnie to nic bo sterownik potrafi tak zjechać z modulacją że nawet przy plus 15-tu się nie wyłączy tylko idzie na 300-tu watach , przy zero stopniach podnosi do 450 wat więc tak czy siak rewelacja gorzej jak zechce z 10 lat chodzić bez awari to kaisaj zardzewieje gaz ucieknie czy coś tam innego zapomniał bym że to przewymiarowanie ma też pozytywy takie że praktycznie nie mam defrostów. Edytowane 24 Października przez prokurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 31.10.2024 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Ktoś wie skąd tak niskie ceny tych Kaisai? Split 12kW (to już chyba prawdziwe 3 fazy) za niewiele ponad 7tys. brutto? Czy one są aż tak kiepskie czy o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 31.10.2024 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października Najpierw hurtownie a teraz dystrybutor się wyprzedaje. Skończyły się dotacje na same pompy a stany magazynowe spore to upłynniają żeby mieć kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 31.10.2024 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 1 godzinę temu, chcialbympompe napisał: Ktoś wie skąd tak niskie ceny tych Kaisai? Split 12kW (to już chyba prawdziwe 3 fazy) za niewiele ponad 7tys. brutto? Czy one są aż tak kiepskie czy o co chodzi? To jest dokładnie ta sama pompa co sevra, midea,galmet lub bardzo chwalony i polecany rotenso aqami więc z jakością czy awaryjnością to praktycznie to samo a więc nie jest źle brać puki są tanie bo ja kupiłem jako leżak za 5700 a miesiąc temu a teraz już po 6700 lecą ,nie ma na co czekać sprzedadzą się i po ptokach ,myślę że oni sprowadzać będą te na czynniku R290 ale to już nie będzie 6 tys tylko 2 lub więcej razy drożej ,do zwykłej podłogówki nam nie potrzeba R290. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 01.11.2024 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada Mam Galmeta 8gt od 2 lat działa spoko, kupiony wraz z montażem za 25k zł. Wydatek się opłacał, a przy tej cenie Kaisaja miałbym 4 takie pompy - zapas na resztę życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 02.11.2024 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 10 godzin temu, marcinbbb napisał: Mam Galmeta 8gt od 2 lat działa spoko, kupiony wraz z montażem za 25k zł. Wydatek się opłacał, a przy tej cenie Kaisaja miałbym 4 takie pompy - zapas na resztę życia Masz to jakoś opomiarowane? Wiesz do jakiego poboru prądu minimalnie schodzi? Ktoś napisał, że ma min. 3kW ale to zapewne moc oddawana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.11.2024 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 11 godzin temu, marcinbbb napisał: Mam Galmeta 8gt od 2 lat działa spoko, kupiony wraz z montażem za 25k zł. Wydatek się opłacał, a przy tej cenie Kaisaja miałbym 4 takie pompy - zapas na resztę życia To masz w sumie tego kaisaia bo to samo a to że teraz są tanie nie żałuj masz to używaj bo nikt tego nie mógł przewidzieć że tak ceny spadną fakt trochę poboli ale przestanie jak jesteś zadowolony, też mam swoją pompę ale okazja była to kupiłem na zapas kaisaia bo był tani a jak długo ? pewnie za jakiś czas znów będzie drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 02.11.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 1 godzinę temu, chcialbympompe napisał: Masz to jakoś opomiarowane? Wiesz do jakiego poboru prądu minimalnie schodzi? Ktoś napisał, że ma min. 3kW ale to zapewne moc oddawana. Tak to moc oddawana i większość pomp ma ograniczenie co do mocy minimalnej bo podobno spada wydajność z mocnym ograniczeniem mocy , to samo masz w piecach na ekogroszek bo w takim 10 kw moc minimalna to 30 proc czyli 3kw oddawanej inaczej spaliny robią się paskudne , ja mam pompę w której mogę ograniczać częstotliwość spręzarki do 15 Hz to jest bardzo nisko ale może i wydajność na tym cierpi ale z drugiej strony schodzi mi pompa do 2 kw oodawanej mocy (nie taktuje) przy pobieranym prądzie 330 wat w takie dni jakie mamy w niewielkie mrozy podchodzi pod 450 wat w duże nie wiem jeszcze bo sterownik mam od marca ale myślę że w minus 20 więcej jak 700 wat nie będzie brała bo tak się zachowywała na starym sterowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2024 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) Może być i 8kW, ale założyć kaganiec czasowy, by nie taktowała. 6 kW wystarczy. Chyba że chcesz grzać tylko w taniej taryfie, to 8kW plus czasówka. Edytowane 2 Listopada przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 02.11.2024 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada (edytowane) 700W to brała moja klima 3,5kW na grzaniu przy -18*C na zewnątrz. Pompa ciepła przy takich temperaturach tzn. mój Galmet potrafił opędzlować 44kWh więc prosta matematyka 44 / 24 = 1,8kW na godzinę szło tylko ogrzewam bufor do 43*C aby z niego kraść wodę na co i cwu. W normalne dni w okolicach -5*C pompa brała około 18-20kWh dobowo. Całkowite roczne zużycie prądu przez chatę niewiele ponad 6000kWh (chałupa 150m2 po podłodze, 95% podłogówka) EDIT: Pompa ciepła 8kW przy cop 3 musi szarpać ponad 2,5kW prądu w piku. Edytowane 2 Listopada przez marcinbbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2024 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada Moj chińczyk bierze max 3kW. W normalny zimowy dzień, to 2kW i spada do 1,3kW. Przy defroście pobiera w na końcu 3,7kW.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts