Neodo 24.10.2024 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Mam bardzo dziwny problem w kotłowni z cofaniem spalin z pieca 2funkcyjnego gazowego Mianowicie: dom 30 letni, kotłownia w piwnicy - dwa kominy Pierwszy komin - kanał od pieca na paliwo stałe, osobno kanał na wentylacje kotłowni i łazienki na piętrze, i kolejny kanał od pieca gazowego do wody na piętrze i po przeciwnej stronie drugi komin 1 kanał od pieca gazowego 2 funkcyjnego 2 kanał wentylacja garażu i kuchni W kotłowni znajduje sie małe okienko zazwyczaj uchylone. Piec na paliwo stałe jest nieużywany przez 90% sezonu grzewczego - od kilku lat woda i ogrzewanie jest głownie z pieca gazowego. Mój problem z cofaniem spalin pojawia sie w momencie jak przepale w piecu na paliwo stałe, bo Wtedy przez kilka kolejnych dni używając pieca gazowego czujnik czadu załącza alarm (200-300ppm) w kotłowni czuć taki charakterystyczny smród spaliny. Jeden raz piec został rozłączony przez czujnik spalin - po wezwaniu serwisanta stwierdził prawidłową prace pieca i czujnika, nie potrafił określić skąd może pojawiac się cofka. Po odłączeniu rury spiro od komina czujnik rozłączył piec po kilku sekundach. Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć dlaczego tak sie dzieje? Gdzie szukać problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 24.10.2024 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2024 Bardzo niebezpieczna sytuacja. Ja bym szybko wezwał kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts