gharalion 25.10.2024 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Cześć, planuję wykonać ocieplenie mieszkania od wewnątrz (wykonanie ocieplenia od zewnątrz nie jest możliwe). Ze względu na to, że ściany są ceglane, niepokryte żadnych tynkiem chciałem wykonać to ocieplenie przy użyciu piany PUR otwartokomórkowej - tak,b y uniknąć wyrównywania ścian pod systemy typu multipor. W mieszkaniu będzie zamontowana również wentylacja higrosterowalna. Czy ktoś z was wykonywał takie ocieplenie? Czy występuje u was problem z wychodzącą na ścianach wilgocią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Ja wykonywałem takie ocieplenie i od razu mówię, że problemów do rozważenia jest całkiem sporo. Pierwszy z brzegu to czy nie zrobisz sąsiadom krzywdy poprzez niewygrzewanie ściany zewnętrznej. Może się okazać, że będą oni mieli problem z grzybem w strefie przylegającej do Twojego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Którym sąsiadom? Jeżeli dobrze rozumiem to ocieplane od wewnątrz mają być ściany zewnętrzne bez sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Dokładnie o tym samym piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gharalion 25.10.2024 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Moje mieszkanie znajduje się na poddaszu, a sąsiedzi poniżej mnie mają ocieplenie z płyt PIR, także zakładam, że 'wyrównamy' się temperaturami muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 52 minuty temu, Ratpaw napisał: Dokładnie o tym samym piszemy. Tak, ale nie zrozumiałem w czym byłby problem. Inne przenikanie ciepła / zimna w na sąsiednie mieszkania w górę / w dół / na boki po ociepleniu od wewnątrz własnych ścian Teraz wiadomo, że sąsiedzi chyba nie potrzebują tego wygrzewania bo sami ocieplili swoją ścianę od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 3 godziny temu, gharalion napisał: Moje mieszkanie znajduje się na poddaszu, a sąsiedzi poniżej mnie mają ocieplenie z płyt PIR, także zakładam, że 'wyrównamy' się temperaturami muru. Plus minus mostki cieplne zaraz przy płycie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 25.10.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 2 godziny temu, d7d napisał: Tak, ale nie zrozumiałem w czym byłby problem. Inne przenikanie ciepła / zimna w na sąsiednie mieszkania w górę / w dół / na boki po ociepleniu od wewnątrz własnych ścian Teraz wiadomo, że sąsiedzi chyba nie potrzebują tego wygrzewania bo sami ocieplili swoją ścianę od wewnątrz. To raczej teraz autor ma problem, ale moim zdaniem strop powiązany ze ścianą zewnętrzną może zajść grzybem zaraz przy niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.10.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 Nie wiadoma jakie są stropy w tym budynku. Problemy cieplno-wilgotnościowe mogą się pojawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gharalion 25.10.2024 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2024 (edytowane) Dzięki za dyskusję. Mieszkanie znajduje się w ponad stuletniej kamienicy z 1900 roku. Mury zewnętrzne są wykonane z cegły pełnej i mają grubość około 50-60 cm. Strop stanowiący podłogę mojego mieszkania to belki drewniane o przekroju około 40 x 50 cm. Od spodu i z góry są obite deskowaniem natomiast przestrzenie pomiędzy belkami są wypełnione około 5 cm warstwą polepy a resztę przestrzeni zajmuje pustka powietrzna – w załączeniu przekazuje naszkicowany przekrój stropu. Belki nie dolegają do ścian zewnętrznych - jest około 10-15 cm pustka, którą chciałbym też częściowo wypełnić pianą. Belki się miejscowo tylko opierają na ścianach zewnętrznych. Jeżeli chodzi o strop stanowiący sufit naszego mieszkania to wygląda to tak że mieszkanie mamy wydzielone z ogólnodostępnego strychu także część mieszkania graniczy bezpośrednio z zewnętrznym środowiskiem, a część jest oddzielona od strychu stropem drewnianym. Edytowane 25 Października 2024 przez gharalion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts