Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie mieszkania od wewnątrz - rozterki

gharalion

Recommended Posts

Cześć,

planuję wykonać ocieplenie mieszkania od wewnątrz (wykonanie ocieplenia od zewnątrz nie jest możliwe).

Ze względu na to, że ściany są ceglane, niepokryte żadnych tynkiem chciałem wykonać to ocieplenie przy użyciu piany PUR otwartokomórkowej - tak,b y uniknąć wyrównywania ścian pod systemy typu multipor. W mieszkaniu będzie zamontowana również wentylacja higrosterowalna.

Czy ktoś z was wykonywał takie ocieplenie? Czy występuje u was problem z wychodzącą na ścianach wilgocią?

Ja wykonywałem takie ocieplenie i od razu mówię, że problemów do rozważenia jest całkiem sporo. Pierwszy z brzegu to czy nie zrobisz sąsiadom krzywdy poprzez niewygrzewanie ściany zewnętrznej. Może się okazać, że będą oni mieli problem z grzybem w strefie przylegającej do Twojego mieszkania. 

52 minuty temu, Ratpaw napisał:

Dokładnie o tym samym piszemy.

Tak, ale nie zrozumiałem w czym byłby problem. Inne przenikanie ciepła / zimna w na sąsiednie mieszkania w górę / w dół / na boki po ociepleniu od wewnątrz własnych ścian

Teraz wiadomo, że sąsiedzi chyba nie potrzebują tego wygrzewania bo sami ocieplili swoją ścianę od wewnątrz.

2 godziny temu, d7d napisał:

Tak, ale nie zrozumiałem w czym byłby problem. Inne przenikanie ciepła / zimna w na sąsiednie mieszkania w górę / w dół / na boki po ociepleniu od wewnątrz własnych ścian

Teraz wiadomo, że sąsiedzi chyba nie potrzebują tego wygrzewania bo sami ocieplili swoją ścianę od wewnątrz.

To raczej teraz autor ma problem, ale moim zdaniem strop powiązany ze ścianą zewnętrzną może zajść grzybem zaraz przy niej. 

Dzięki za dyskusję. Mieszkanie znajduje się w ponad stuletniej kamienicy z 1900 roku. Mury zewnętrzne są wykonane z cegły pełnej i mają grubość około 50-60 cm. Strop stanowiący podłogę mojego mieszkania to belki drewniane o przekroju około 40 x 50 cm. Od spodu i z góry są obite deskowaniem natomiast przestrzenie pomiędzy belkami są wypełnione około 5 cm warstwą polepy a resztę przestrzeni zajmuje pustka powietrzna – w załączeniu przekazuje naszkicowany przekrój stropu. Belki nie dolegają do ścian zewnętrznych - jest około 10-15 cm pustka, którą chciałbym też częściowo wypełnić pianą. Belki się miejscowo tylko opierają na ścianach zewnętrznych.
Jeżeli chodzi o strop stanowiący sufit naszego mieszkania to wygląda to tak że mieszkanie mamy wydzielone z ogólnodostępnego strychu także część mieszkania graniczy bezpośrednio z zewnętrznym środowiskiem, a część jest oddzielona od strychu stropem drewnianym.

Edytowane przez gharalion