Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbiornik CWU do pompy ciepła

tasaq

Recommended Posts

Kompletuję graty do pompy ciepła i pojawił się problem z doborem zbiornika do CWU. Zdecydowany jestem na nierdzewny i tu pojawia się problem, gdyż jak się orientowałem producenci stosują różne stale (304/316/duplex). Co to jest ten duplex? Nigdzie nie znalazłem porównań np. do pozostałych wymienionych gatunków stali.

Kolejne pytanie czy; czy lepiej brać tylko z jedną wężownicą czy profilaktycznie z dwoma? Obok kotłowni mam daszek 6x4m gdzie pewnie w przyszłości trafią jakieś panele pv albo solarne.

Nie ukrywam, że decyzja pewnie będzie między Joule a Thermatec głównie z powodu powierzchni wężownic. Inni producenci mają mniejsze te wężownice.

3 godziny temu, tasaq napisał:

Co to jest ten duplex? Nigdzie nie znalazłem porównań np. do pozostałych wymienionych gatunków stali.

Tu masz to fajnie wyjaśnione:
https://virgamet.pl/oferta/kategoria/stale-duplex-dupleks-ferrytyczno-austenityczne

2 godziny temu, tasaq napisał:

Do CWU 400L+? Na co taki duży?

Dobre pytanie. 

5 godzin temu, tasaq napisał:

Do CWU 400L+? Na co taki duży? Mi bardziej chodzi o te gatunki stali. Czy to ma aż takie znaczenie przy ogrzewaniu podłogówką całego domu?

Myśleć przyszłościowo a więc skoro za fotovoltaikę niedługo przestaną płacić zwłaszcza w południe to dobrym rozwiązaniem jest tak zrobić aby samemu zjeść ten prąd a nie oddawać za friko za friko frajer oddaje a grzałka do takiego zbiornika ma sens bo nawet kilka dni bez słońca ci wody wystarczy , ma to sens ? odpowiedz sobie sam. ja mam tylko 200 litrów i klnę czemu taki pyrtek .

10 godzin temu, prokurator napisał:

Ja jak bym miał wyższe pomieszzenie to brałbym taki co najmniej 400 l lub nawet więcej.

Ile dziennie zużywasz ciepłej wody żeby woda nie zakisła w tym zasobniku ?  Do jakiej temperatury podgrzewasz c.w.u. ?

Policzyłeś jakie ma dzienne straty ?

Godzinę temu, d7d napisał:

Ile dziennie zużywasz ciepłej wody żeby woda nie zakisła w tym zasobniku ?  Do jakiej temperatury podgrzewasz c.w.u. ?

Policzyłeś jakie ma dzienne straty ?

Tu nie chodzi ile dziennie idzie wody tylko aby grzać ją z paneli a nie pompy w tych godzinach za które nie płacą a zbiornik 400 litrów wystarczy w razie czego na dłużej ,mogę dać i 80 litrów i grzać co 4 godziny tylko po co ?

11 minut temu, prokurator napisał:

Tu nie chodzi ile dziennie idzie wody tylko aby grzać ją z paneli a nie pompy w tych godzinach za które nie płacą a zbiornik 400 litrów wystarczy w razie czego na dłużej

Nie upchasz w zbiorniku więcej, niż z niego ciepłej wody wyciągniesz po poprzednim nagrzaniu. Czy masz 200, czy 2000l - jak zużyjesz w ciągu doby 100l to tyle upchniesz następnego dnia.

Za to jak masz 200l to dogrzewasz od znacznie niższej temperatury czyli z większym COP niż jak masz te 2000l.

No dobra, większy zasobnik, to trochę więcej upchasz, bo ma też większe straty i bardziej przegrzewa pomieszczenie, w którym stoi... Tylko czy to zaleta?

Teraz, Kaizen napisał:

Nie upchasz w zbiorniku więcej, niż z niego ciepłej wody wyciągniesz po poprzednim nagrzaniu. Czy masz 200, czy 2000l - jak zużyjesz w ciągu doby 100l to tyle upchniesz następnego dnia.

Tyle to i dziecko wie ale czasem i chmurki wychodzą na kilka dni czasem gości pełna chata się napcha a i oddawanie prądu za okrągłe zero w samo południe to frajerstwo.

8 minut temu, prokurator napisał:

i oddawanie prądu za okrągłe zero w samo południe to frajerstwo.

Zasobnik CWU (niezależnie od rozmiaru) tego nie zmieni - gdy produkcja duża to zapotrzebowanie ciepło znikome a COP, jak już ktoś ma PC, wysoki. Ile CWU dziennie zużywasz? 100l wody o temperaturze 55* to przy PC jakieś 1,2-1,5kWh wiosną i latem. Jakiż to % dziennej produkcji instalacji? I co tu zmieni wielkość zasobnika?

Jakbyś doradzał basen ogrzewany - to by miało sens 😛

Teraz, Kaizen napisał:

Zasobnik CWU (niezależnie od rozmiaru) tego nie zmieni - gdy produkcja duża to zapotrzebowanie na CWU znikome a COP, jak już ktoś ma PC, wysoki. Ile CWU dziennie zużywasz? 100l wody o temperaturze 55* to przy PC jakieś 1,2-1,5kWh wiosną i latem. Jakiż to % dziennej produkcji instalacji?

Zapotrzebowanie na CWU małe ? zamienimy się domami na miesiąc ? moja żona ci pokaże ile da się wody zużyć wody nawet latem oj byś się zdziwił .

6 minut temu, prokurator napisał:

Zapotrzebowanie na CWU małe ? zamienimy się domami na miesiąc ? moja żona ci pokaże ile da się wody zużyć wody nawet latem oj byś się zdziwił .

Ale pomiarów nie masz?

Pisałem nie raz. Miałem pomiary z poszczególnych lokali w bloku.

Powtórzę pytanie - co zmieni rozmiar zasobnika?

A jeszcze kwestia tego zera - to zerowa cena skupu EE bywa w niektóre weekendy przez kilka godzin. Generalnie to nie jest częsta sytuacja. Więc jak masz w ciągu doby upchać te nawet 3 kWh z produkcji, to pochwal się chociaż algorytmem i rozwiązaniem sprzętowym, że upchasz to gdy cena skupu będzie najniższa... Przy grzałce to można każdy zbędny wat pchać w grzałkę do odłączenia jej przez termostat - przy PC tak nie jest. Jak odpalisz w najtańsze godziny różne sprzęty, to się okaże, że PC grzejąc CWU pociągnie z sieci, bo akurat chmurka nadleci płacąc w drogiej strefie po 1,2zł zamiast pociągnąć z PV gdy cena skupu najniższa (np. dzisiaj 0,2988).

Dlatego patrząc po naszym obecnym zużyciu zastanawiam się czy faktycznie potrzebuję zbiornik 300L.

Co do 2 wężownicy to też myślałem czy nie kupić 'na zaś', ale z drugiej strony jak teraz kupię to później będę mógł się ubiegać o ewentualne refinansowanie przy zakupie solary + bufor (oczywiście jak się warunki programów nie zmienią.)

11 godzin temu, Kaizen napisał:

Ale pomiarów nie masz?

Pisałem nie raz. Miałem pomiary z poszczególnych lokali w bloku.

Powtórzę pytanie - co zmieni rozmiar zasobnika?

A jeszcze kwestia tego zera - to zerowa cena skupu EE bywa w niektóre weekendy przez kilka godzin. Generalnie to nie jest częsta sytuacja. Więc jak masz w ciągu doby upchać te nawet 3 kWh z produkcji, to pochwal się chociaż algorytmem i rozwiązaniem sprzętowym, że upchasz to gdy cena skupu będzie najniższa... Przy grzałce to można każdy zbędny wat pchać w grzałkę do odłączenia jej przez termostat - przy PC tak nie jest. Jak odpalisz w najtańsze godziny różne sprzęty, to się okaże, że PC grzejąc CWU pociągnie z sieci, bo akurat chmurka nadleci płacąc w drogiej strefie po 1,2zł zamiast pociągnąć z PV gdy cena skupu najniższa (np. dzisiaj 0,2988).

Jest takie urządzenie o nazwie ECO-OZE-PV chyba źle to napisałem ale tak to się zwie i ono cecyduje kiedy pchać w akusie a kiedy v bojler lub basen byle nie oddawać za frajer.

23 minuty temu, tasaq napisał:

Dlatego patrząc po naszym obecnym zużyciu zastanawiam się czy faktycznie potrzebuję zbiornik 300L.

Co do 2 wężownicy to też myślałem czy nie kupić 'na zaś', ale z drugiej strony jak teraz kupię to później będę mógł się ubiegać o ewentualne refinansowanie przy zakupie solary + bufor (oczywiście jak się warunki programów nie zmienią.)

Daj sobie spokój z tymi solarami ,zdecydowanie taniej i lepiej to kilka paneli plus sterownik do tego który steruje dwoma odbiornikami np basen czy bojler , koszt to mniej niż 1/4 tego co solary.

1 godzinę temu, prokurator napisał:

Jest takie urządzenie o nazwie ECO-OZE-PV chyba źle to napisałem ale tak to się zwie i ono cecyduje kiedy pchać w akusie a kiedy v bojler lub basen byle nie oddawać za frajer.

I taka PC weźmie te 100 czy 200W, które akurat zbywa czy pociągnie, ile potrzebuje (brakujące z sieci)?

Jak masz miejsce w akumulatorach, to w ogóle po co mowa o CWU?

Wiosną i latem będziesz oddawał do sieci - ale za frajer sporadycznie. Chyba, że zrobisz tak malutką instalację, że dobowo nie będziesz miał większej produkcji, niż zużycie i wystarczająco duży akumulator. I wielkość zasobnika niczego tu nie zmieni (poza wspomnianym generowaniem strat postojowych).

5 godzin temu, prokurator napisał:

Daj sobie spokój z tymi solarami ,zdecydowanie taniej i lepiej to kilka paneli plus sterownik do tego który steruje dwoma odbiornikami np basen czy bojler , koszt to mniej niż 1/4 tego co solary.

Sprawność paneli PV to około 20%, a sprawność kolektorów słonecznych około 80%. Ja tam wolę kolektory słoneczne gorąca woda od kwietnia do końca września. Kolektor próżniowy i zasobnik 200l to koszt około 3000zł. A ile będzie kosztował sterownik do grzania cwu + grzałka i te kilka paneli? Pomijam że jak nie ma słońca to instalacja PV pracuje z mocą 10% swojej nominalnej mocy ile te dajmy na to 200W ugrzeje 200l zasobnik cwu? Większe straty będą niż zyski z produkcji.

Godzinę temu, marcinbbb napisał:

Sprawność paneli PV to około 20%, a sprawność kolektorów słonecznych około 80%. Ja tam wolę kolektory słoneczne gorąca woda od kwietnia do końca września. Kolektor próżniowy i zasobnik 200l to koszt około 3000zł. A ile będzie kosztował sterownik do grzania cwu + grzałka i te kilka paneli? Pomijam że jak nie ma słońca to instalacja PV pracuje z mocą 10% swojej nominalnej mocy ile te dajmy na to 200W ugrzeje 200l zasobnik cwu? Większe straty będą niż zyski z produkcji.

Może jak by to samemu składać to ok ale mój sąsiad w zeszłym roku to zakładał przez jakąś firmę i pierwsza wycena 13 tys zł plus jakieś przeróbki drobne i wyszło 18 tys zł , to samo mógł zrobić za raptem max 5 tys zł na panelach a nie wziąłeś pod uwagę tego że panele na sto sposobów innych da się wykorzystać ale tego ci nie muszę mówić bo to wiesz.