Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rekuperator ścienny pytania

Recommended Posts

Witam. 

Dowiedziałem się dopiero ostatnio, że jest coś takiego jak rekuperator ścienny.

I mam do Was pytanie (dla mnie i teściu który buduje nowy dom)

1. czy można zastosować rekuperator ścienny zamiast wentylacji w jednym pomieszczeniu (mała łazienka), gdzie rura jest łamana?

Ma rekuperację w całym domku (piętrowym), ale w tym jednym pomieszczeniu nie miałem żadnej wentylacji (nikt nie przewidział rekuperacji).

Została dorobiona wentylacja grawitacyjna. Chciałem ją zamienić na rekuperator ścienny, tylko czy są jakieś który umożliwia w rurach łamanych.

Nigdzie nie znalazłem takiego rozwiązania.

2. teściu zastanawia się nad montażem właśnie rekuperatorów ścienny. Nie za bardzo ma miejsce na tradycyjne.

Czy takie rozwiązanie jest polecane? Które rekuperatory są dobre z niskim poziomem hałasu?

A mogę zapytać dlaczego rekuperatory ścienne to "szmelc"?

Ok w takim razie, ja u siebie nie będę montował żadnego rekuperatora ściennego, tylko zostawię kratkę wentylacyjną w łazience (chodź żona narzeka, że w tej łazience wtedy jest zimno - bo to jest łazienka na parterze dla "gości").

Natomiast teściowi powiem, aby poszedł w swoim budowanym domu w normalna rekuperacje, tylko nie wiem jakiej firmy. 

59 minut temu, rafi22 napisał:

A mogę zapytać dlaczego rekuperatory ścienne to "szmelc"?

Godzinę temu, rafi22 napisał:

zostawię kratkę wentylacyjną w łazience (chodź żona narzeka, że w tej łazience wtedy jest zimno - bo to jest łazienka na parterze dla "gości").

Żeby wentylacja grawitacyjna działała musi być komin (im wyższy, tym lepiej działa - choć jak na zewnątrz nie jest znacząco chłodniej, niż wewnątrz to i tak nie działa) i doprowadzenie powietrza, żeby uzupełnić to, co wyciągnął komin.

Łączenie wentylacji grawitacyjnej i mechanicznej jest zakazane. Musiałbyś wydzielić szczelnymi drzwiami strefę z inną wentylacją. Ale zaciąganie zimnego powietrza do łazienki, która i ta ma zazwyczaj problem z osiągnięciem potrzebnej mocy grzewczej nawet, gdy zaciąga powietrze już ogrzane w innych pomieszczeniach, to słaby pomysł. Nawet nawiew z rekuperacji słaby. Podciągnij tam rurę wywiewu a kosztami obciąż tego, co tak zaprojektował (co jest karygodne - aż nie mogę uwierzyć, że ktoś zaprojektował łazienkę bez wentylacji).

Ja kupiłem gotowy domek od developera kilka lat temu, gdzie rekuperacja była dodawana jako gratis przy podpisywaniu umowy. Dopiero w trakcie wykańczania domku zastanawialiśmy się dlaczego nie ma wentylacji w tej małej łazience (wszystkie inne pomieszczenia mają). Z firmą od wykańczania domu zrobiliśmy dodatkową rurę na zewnątrz domku. Inaczej po wizycie kogoś w łazience zostaje "zapach". Zamontowałem kartkę wentylacyjną ale szukam innej kratki aby zamykać szczelnie wentylację (aby działała tylko podczas wizyty kogoś w łazience). Nie mogę takiej znaleźć. Dlatego przez chwilę pomyślałem o rekuperatorze ściennym, tylko ta rura jest łamana.