Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceramika czy beton komórkowy - mój przypadek

drza

Recommended Posts

Cześć,

Od razu napiszę, że nie zależy mi na dyskusji co ogólnie jest lepsze. Mam pytanie o to, który materiał będzie lepszy, jeśli chciałbym w miarę szybko po wybudowaniu SSZ położyć tynki. 

Czy w ogóle będzie to miało jakiekolwiek znaczenie? Wiem, że nie powinno się kłaść tynków za szybko, że dom w SSZ powinien swoje postać i dopiero po określonym czasie można kłaść tynki. Tylko mi zależy, aby dom wybudować od Marca do Grudnia i nie mogę sobie pozwolić, aby SSZ sobie przezimował.

43 minuty temu, drza napisał:

Cześć,

Od razu napiszę, że nie zależy mi na dyskusji co ogólnie jest lepsze. Mam pytanie o to, który materiał będzie lepszy, jeśli chciałbym w miarę szybko po wybudowaniu SSZ położyć tynki. 

Czy w ogóle będzie to miało jakiekolwiek znaczenie? Wiem, że nie powinno się kłaść tynków za szybko, że dom w SSZ powinien swoje postać i dopiero po określonym czasie można kłaść tynki. Tylko mi zależy, aby dom wybudować od Marca do Grudnia i nie mogę sobie pozwolić, aby SSZ sobie przezimował.

Ja budowałem z bk i drugi dom też bym z niego murował, jest to wdzięczny materiał do obroki jak i do prac instalacyjnych np bruzdy pod elektrykę wyrzeźbisz śrubokrętem (to taka przenośna nie bierz tego na serio) ale wykonawcy tez sobie liczą za pracochłonność prac.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że aby położyć tynki musisz mieć wykonane instalacje a to że dom przezimuje bez tynków to nic się jemu nie stanie, spoko.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Wcześniej już podjąłem decyzję o budowie z betonu komórkowego, ale zawsze można zapytać. Wiem, że to jest temat rzeka i był już wałkowany niejednokrotnie. Będzie to duży błąd jeśli tynki wewnętrzne położę 2 miesiące po wybudowaniu SSZ? Pewnie jest jakieś ryzyko ,że będą pękać bo budynek może jeszcze pracować.

2 godziny temu, drza napisał:

Będzie to duży błąd jeśli tynki wewnętrzne położę 2 miesiące po wybudowaniu SSZ? Pewnie jest jakieś ryzyko ,że będą pękać bo budynek może jeszcze pracować.

Duży błąd będzie jak położysz tynki nie mając zrobionych instalacji.

Jakiego rodzaju tynki chcesz położysz?

Przed tynkami wykonuje się tylko instalację elektryczną [i pochodne: TV, NET,  CCTV]; kanalizacja ewentualnie, ale to już dużo wcześniej - na etapie prac fundamentowych. Jeśli chodzi Ci o instalacje wodną czy c.o. to wykonuje się ja po tynkach (choć oznacza to drobne kucie w tynkach to jest ono tak niewielkie i instalatorzy wolą to robić niż ryzykować uszkodzenie instalacji na etapie wykonywania tynków).

Jeśli dom zbudujesz na płycie fundamentowej to wyeliminujesz problem ewentualnego osiadania budynku. Jednocześnie dzisiejsza technologia budowy nie wymaga tyle wody co dawniej (murowanie na klej, beton z gruszki, częsty brak stropów - stropy tzw. lekkie), co powoduje, że dom nie musi "pozbyć się" tyle wody co dawniej. Dużo zależy od technologii budowy i mam tu na myśli konkretne rozwiązania do wykonania poszczególnych elementów z założeniem murowanej technologii wykonania.

2 m-ce to jednak mało, tym bardziej jeśli będziesz miał świeże bloczki, warto by mimo wszystko parę miesięcy schło, wietrzyło się itp. Jedni powiedzą, że kluczowe jest aby styropian/wełnę kłaść po jakimś czasie, to wtedy woda wyjdzie z budynku, drudzy, że to bez znaczenia. Z drugiej strony dom postawiony w 2 miesiące to doskonała organizacja pracy na budowie, zero przestojów materiałowych, nieprzewidzianych zmian, opóźnień w przybyciu kolejnych ekip na plac budowy.

Edytowane przez mikolajru

17 godzin temu, henrykow napisał:

Duży błąd będzie jak położysz tynki nie mając zrobionych instalacji.

Jakiego rodzaju tynki chcesz położysz?

To jest drugi dom, który będę budował, wiem, że trzeba najpierw instalacje :) Wcześniej robiłem tynki gipsowe, a w piwnicy cementowo wapienny. Teraz nie będzie piwnicy więc myślę o gipsowych w całym domu.

13 godzin temu, zeusik6 napisał:

Jeżeli przykryjesz dom dachem, odczekasz 2 miesiace w miesiacach wiosenno letnich i polozysz tynki to nie sadze by to byl problem. 

No właśnie o to pytam. Po postawieniu SSZ będę miał ok 2 miesiące na zrobienie intalacji: elektryka, wod-kan, ethernet. Po tych 2 miesiącach będą tynki. 

@mikolajru  Dziękuję za odpowiedź. U mnie jest taka sytuacja, że będę musiał po SSZ zrobić wszystkie instalacje i myślę, że zajmie to ok 2 miesiące, a następnie trzeba robić tynki i wylewkę. 

Edytowane przez drza

• 2 weeks później...

Aby nie zakładać nowego wątku dopytam jeszcze o bloczki Silka. Zależy mi bardzo, aby dom był wewnątrz dobrze wygłuszony. Czy silka faktycznie sprawi, że będzie ciszej wewnątrz domu? To nie jest tak, że dźwięk przejdzie przez okna i bloczek niewiele tutaj pomoże? 

Wapienno-piaskowe bloczki Silka dobrze tłumią dźwięki. Dźwięki przechodzą przez ściany i przez okna.

Okna mają swoją izolacyjność akustyczną. Dużo dużych okien o słabej izolacyjności akustycznej może spowodować że Silka niewiele pomoże. :)