Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana bezpiecznika

Recommended Posts

Mam w kotłowni gniazdo siłowe i na ten punkt różnicówkę i bezpiecznik B16, dziś byli panowie od tynków i powiedzieli że muszę zmienić bezpiecznik na c20-25 bo inaczej agregat się nie uruchomi. Zakupiłem bezpiecznik i chciałem sam wymienić bo to nic trudnego, ale na elektryce sie nie znam, i moje pytanie brzmi czy tak bez problemów można zrobić??

Trzeba znać długość i przekrój przewodów idących od gniazda do bezpiecznika. Bezpiecznik nie moze byc mocniejszy niż wytrzymalosc obciążeniowa przewodu. Jeszcze dochodzi kwestia jaki jest kolejny bezpiecznik po tym idac w strone licznika (powinien byc przynajmniej dwa szeregi wyzszy czyli dla 20A powinien byc conajmniej 32A) . Warto tez zrobic pomiar IPZ a przynajmniej znac uklad sieci (TN-C/TN-S czy TT) - jesli IPZ jest zbyt wysoki to zwarcie moze nie wylaczyc bezpecznika - im wyzszy bezpiecznik tym minimalny wymagany IPZ jest nizszy.

Edytowane przez Zoe81

W dniu 29.10.2024 o 13:42, Merdoock napisał:

Mam w kotłowni gniazdo siłowe i na ten punkt różnicówkę i bezpiecznik B16, dziś byli panowie od tynków i powiedzieli że muszę zmienić bezpiecznik na c20-25 bo inaczej agregat się nie uruchomi. Zakupiłem bezpiecznik i chciałem sam wymienić bo to nic trudnego, ale na elektryce sie nie znam, i moje pytanie brzmi czy tak bez problemów można zrobić??

Zmiana to nic trudnego. Problem w tym jake obecnie jest zabezpieczenie w ogrodzeniu na złączu w skrzynce ZE.

Zmienisz te w garażu to w razie awarii problem wystąpi na zabezpieczeniu wcześniej. Jeżeli nie dysponujesz kluczem do skrzynki to uruchomienie agregatu tynkarskiego skończy się telefonem do pogotowia energetycznegio.

W dniu 29.10.2024 o 13:42, Merdoock napisał:

... Zakupiłem bezpiecznik i chciałem sam wymienić bo to nic trudnego, ale na elektryce sie nie znam, i moje pytanie brzmi czy tak bez problemów można zrobić??

Jeżeli masz Świadectwo Kwalifikacji co najmniej "E" w zakresie montaż, to możesz wymienić zabezpieczenie. Oczywiście teoretycznie, bo w praktyce zależy to od szczegółów instalacji. 

Kol. qwerty1986 ma lepszą radę - zamiast wstawiać C20 czy C25 to wstaw D16.

Edytowane przez mistalova

W dniu 31.10.2024 o 10:03, qwerty1986 napisał:

C 20 A* 10 = 200 A

C 32 A * 5 = 160 A

Selektywności nie ma. Nie znasz się, to nie wypowiadaj.

Jest większa co może mieć znaczenie w niektórych przypadkach nawet przy przeciążeniu.

Edytowane przez Zoe81