Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana instalacji C.O. w kostce wraz z modernizacją instalacji wodnej

andruszek

Recommended Posts

Jako nowy użytkownik chciałbym Wszystkich serdecznie przywitać:)

Póki co postaram się za bardzo nie rozpisywać, dlatego będę pisał zwięźle.

województwo podlaskie; dom z lat 70' - ok. 100m2 + nieogrzewana piwnica (łazienka na parterze); wymiana okien w 2009 wraz z dociepleniem 8cm warstwą styropianu ; od ponad 20 lat brak ogrzewania (użytkowany w okresie wiosna - jesień); zamiar przekształcenia domu na całoroczny

Dzisiaj ostatecznie przesłałem skończoną koncepcję tego co w tytule do instalatora/wykonawcy. W sobotę mam się z nim spotkać na miejscu, żeby omówić co i jak. Teraz zastanawiam się ile może/powinna kosztować sama robocizna. Dlaczego sama robocizna?

Pracuję w zawodzie i mam dostęp do pełnych rabatów bezpośrednio od producentów na niezbędne urządzenia, armaturę, rury, itd. itp. W związku z czym planuję samodzielnie dostarczyć potrzebne do tego elementy. Potrzebuję natomiast wykonawcy/instalatora, żeby mi to spiął w całość po wcześniejszym zdemontowaniu starej instalacji.

Czy jest ktoś, kto może się podzielić swoim doświadczeniem w podobnym temacie? Jakie są koszta takiej inwestycji pod kątem robocizny?

Orientacyjny zakres prac instalacyjnych w moim przypadku:

•     demontaż istniejącej instalacji
  •     wykonanie 3 pionów C.O. (2 z nich w miejscach istniejących)
  •     montaż 8 grzejników płytowych z zasilaniem dolnym na parterze i piętrze budynku (bezpośrednie włączenie grzejników na parterze z piwnicy budynku - 4 grzejniki; na piętrze konieczność wycięcia/zdjęcia fragmentu drewnianej podłogi i położenia gałązek w przestrzeni pomiędzy stropem i podłogą na legarach - także 4 grzejniki)
  •     montaż 3 grzejników z zasilaniem bocznym w części podziemnej budynku
  •     montaż grzejnika drabinkowego w łazience na parterze (w ścianie poprowadzone są rury miedziane, których końce wychodzą w łazience i w piwnicy -trzeba się w nie wpiąć i zamontować grzejnik)
  •     połączenie z użyciem kolan, trójników, itd. około 50 metrów rur do C.O. z polipropylenu stabilizowanego aluminium w obrębie piwnicy i zaizolowanie
  •     wykonanie nowego zestawu wodomierzowego wraz z armaturą (zawory odcinające, filtr siatkowy, wodomierz, termometr, manometr, zawór zwrotny); połączenia rozłączne
  •     za zestawem wodomierzowym montaż hydroforu z obejściem by-pass, manometrem i zaworem bezpieczeństwa
  •     montaż zasobnika C.W.U. 120-150l
  •     doprowadzenie obiegu grzewczego z kotła do zasobnika (10 metrów rury) i zaizolowanie (również stabilizowany polipropylen)
  •     montaż kotła gazowego
  •     instalacja przewodu powietrzno-spalinowego w istniejącym kominie (7,5 metra pionowy odcinek) i podłączenie do kotła (3,5 metra poziomy odcinek)
  •     wykonanie nowego pionu wodnego w sąsiedztwie jednego nowego pionu C.O., doprowadzenie na piętro budynku i zaślepienie (przewidziany podział dużego pokoju na piętrze i wydzielenie drugiej łazienki)
  •     izolacja C.W.U. w obrębie piwnicy i jednego (nowopowstającego) pionu (około 7 metrów rur)
  •     montaż regulatora kotła w salonie na parterze i doprowadzenie przewodów sygnałowych do kotła; od kotła do czujnika temperatury w zasobniku; od kotła do czujnika temperatury zewnętrznej
  •     montaż dwóch przeponowych naczyń wzbiorczych (do zasobnika i do kotła)
  •     montaż armatury w kotłowni (dwa ciepłomierze, jakieś manometry, zawory odcinające i odcinające z kurkiem spustowym, filtr siatkowy i filtroodmulnik przed ciepłomierzami, zawór bezpieczeństwa); połączenia rozłączne

Tak to mniej więcej wygląda. Chciałbym się zorientować na ile takie prace można wycenić. Jeżeli jest ktoś, kto zna się na cenach za wykonawstwo, to chętnie poznam jego opinię.

Pozdrawiam

P.S. rozpisałem się..

Ok, domyślam się, że masz doświadczenie. Ogólnie zakres prac jest dosyć spory. Nie dodałem, że chciałbym jeszcze wytynkować pomieszczenie pralni i kotłowni zanim wejdą tam docelowe urządzenia. Nie wiem, też czy na miejscu będę miał taki wybór instalatorów jaki mi zasugerowałeś, dlatego chciałbym się do tego jakoś przygotować.

Musisz zrozumieć, że dobry instalator, taki po którym nie trzeba poprawiać, ma narzędzia i ludzi, będzie kosztował. Rozrzut jest ogromny, nawet 500 %! Co Ci po takiej wiedzy? Jak masz mały wybór, to pytasz wszystkich i wybierasz. Obydwa koszty, 20 i 50 tysięcy, są realne, uwierz mi. Mi hydraulicy wyceniali położenie podłogówki (góra dwa dni średnio ciężkiej pracy) od 3000 do 18 000 zł. Co ma z tego wynikać?

Już sam punkt "demontaż istniejącej instalacji" może oznaczać dwa dni roboty, tym bardziej, że chcesz tynkować. Tynk musi wyschnąć. Tynkarz na tak małą robotę Ci nie przyjdzie, chyba, że jakiś emeryt albo pracownik "na fuchę". 

W pierwszym poście napisałem "100m2 + piwnica". Może nie jest to najdokładniej przekazana informacja, ale każdy jako tako powinien wykonać rachunek: 100/2=50, czyli 50 metrów na kondygnację mieszkalną, w związku z czym piwnica ma prawdopodobnie również około 50m2, co razem daje około 150m2.

Wcześniej chciałem wykonać jeden pion i poprowadzić rurki pod tą podłogą, ale jednak zrezygnowałem z tego pomysłu, dlatego w 2 miejscach idę "starym śladem" i jeden pion dobudowuję. Kiedyś na górę szedł jeszcze jeden pion przez łazienkę na parterze, dawno temu został usunięty.

Edytowane przez andruszek

Tak, ogólnie będzie tam sporo do zrobienia, dlatego chcę się mniej więcej zorientować w temacie wykonawstwa. Od Ciebie dowiedziałem się, że potrafi być na przykład gigantyczny rozrzut cenowy.

W sobotę mam to spotkanie z instalatorem, ale tak sobie dzisiaj pomyślałem, że jak trzeba się będzie rozejrzeć w bliższej lub dalszej okolicy i dostać kilka ofert, to mogę przecież zamieścić ogłoszenie w necie, może nawet w gazecie. Na początek poproszę o nazwę firmy, dane kontaktowe itd. itp. Na maila czy na dysku udostępnię dokładny zarys (koncepcja) tego remontu oraz zdjęcia stanu istniejącego.

Wracając do kosztów za tę realizację, to szczerze mówiąc tak sobie kalkuluję, że pracy jest na maks. 3-4 tygodnie dla 2-3 osób. Dajmy na to 4 tygodnie x 3 osoby + kierownik (szef), czyli 4 osoby. 4 x 8000zł = 32 000zł (ile szef da pracownikom, to już zależy od niego, ja ich wszystkich zrównałem). Z tego co teraz patrzę w internecie to w branży monterskiej mediana wynosi 5 500zł brutto, a ja założyłem trochę ponad to. Ewentualnie zejdę do 28 000 - 30 000k i zaproponuję premię ok. 1 500 - 2000 zł dla pracowników za dobrze wykonaną pracę.

W tej kwocie muszą być jednak zawarte narzędzia i ich zużycie, chyba że jakieś tarcze do cięcia itp. również dostarczę ja.