Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odprowadzenie wody z rynien

Recommended Posts

Planuję ułożyć pod ziemią rury odprowadzające wodę z rynien. 

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć na jakiej głębokości musi iść taka rura i z jakim spadkiem powinienem ją ułożyć ?

W obrębie mojej działki jest duże obniżenie terenu, coś jak skarpa, jakieś 40 st. pochyłości. 

Czy mogę wyprowadzić tą rurę na skarpę i tam zakończyć, pozwalając wodzie swobodnie wypływać na pochyłość ?

Przepis mówi iż masz obowiązek zagospodarować wodę na własnym terenie. Ze swobodnym spływem może być tu problem bowiem przy dużych kilkudniowych opadach możliwe jest iż woda dojdzie do granic działki a następnie pzrejdzie do sąsiada.

Po drugie to z biegiem czasu sprzykrzą Ci się błoto, podmokły teren i kałuże gdy nasiąknięty grunt jesienią lub jeszcze zmarznięty wiosną przestanie przyjmować wodę.

Z wprowadzaniem wody na skarpę jest problem bowiem spływ wymaga jednak spadku a skarpa jak sama nazwa brzmi mówi raczej że jest pod górkę.

Najlepiej ułóż rury od każdej rynny wokół budynku na najmniejszej głębokości 0,5m ze spadkiem 1 - 2% a na końcu z dala od budynku na głębokości 1,5 - 2M tam gdzie jest już przepuszczalny piasek w wykopie ułóż 4 tunele rozsączające Grafa.

Ilość zależna oczywiście od powierzchni dachu. Te 4 szt spokojnie wystarczają na 250m2.

https://ekodren.pl/p/tunel-rozsaczajacy-300l/

Tunele można łączyć ze sobą wzdłuż lub tworząc zbiorniki. Dostępne są dekle zakończenia.

Tunel owiń geowłókniną tak aby zapobiec wsypywaniu się piasku.

Część wody z jednej lub dwóch rynien oprócz spływu gromadź w zbiorniku typu Mauser do podlewania ogrodu.

Edytowane przez Mareks77

• 2 weeks później...
8 godzin temu, nieogarniam napisał:

to forumowy bot czy obcy?

po co  administracja na to pozwala?

Obcy. Wiem, ze to bot, z powodu jego drugiego wpisu - te "i got this" + link to plaga na tym forum.
Administracja nie ogarnia moderacji po zmianach.