Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Coś nie tak z panelami

serenity40

Recommended Posts

Cześć.
Mam problem z panelami. 
Mam dach kopertowy.
Cześć paneli leży na wschodzie a część na południu. W sumie 4.6kW
Produkcja największą jaka widziałem za dnia to 26kW
Problem w tym że panele produkują energię od 8 do 16 czyli przez pół letniego dnia. Przez resztę nic.
Dowiedziałem się iż to przez małą moc rozruchu falownika z paneli wschodnich. Aby ruszył falownik potrzeba 180W.
Więc słońce musi wyjść wyżej aby oświetlić część paneli południowych i tym samym produkować. 
Uważam to za bezsens gdyż tracę w ciul czasu bez produkcji nie mówiąc o bezużytecznych panelach. 
Co mogę z tym. Zrobić?

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Montowałeś sam czy firma? Podaj jakie masz moduły PV, jak są rozmieszczone i jaki masz falownik.

Moduły i falownik nie produkują od rana do godz. 8 i już nie produkują po godz. 16 latem?

O godz. 8 rusza falownik a dlaczego po 16 staje skoro ruszył ?

Nie da się już dołożyć bo dokładałem. 

Nie mam miejsca gdyż kominy itp.

Sąsiad ma na mikrokonwerterach i produkuje więcej niż ja mając tylko 3.6kW

Taki sam dom. 

Instalator który zauważył ta produkcję mówi że ma 5kW i u niego produkcja to 70 kW a u mnie w grę m ten sam dzień 26 kW i to jest mój rekord

58 minut temu, serenity40 napisał:

4.4KTLX-G3

Tak wygląda produkcja w lipcu. 

Czyli te 26 jest ok? Mimo że panele działają od 8 do 16 wg raportów pge?

Screenshot_20241107_102037_com.igen.xiaomaizhidian.jpg

Jak popatrzeć w kalkulator produkcji z uwzględnieniem statystycznych warunków pogodowych to przy 2kWp E 30º + 1.6kWp S 30º wychodzi średnia dzienna w lipcu w okolicach, powiedzmy 20kWh. Czyli wcale nie masz tak mało, choć przy dobrej lokalizacji i dobrym lecie mogłoby być i znacznie więcej. Już nawet pomijając te ewentualnie niewielkie straty z rana i wieczora.

Co do tej pracy tylko pomiędzy 8 a 16-tą, to wygląda to trochę dziwnie, jeśli tak jest codziennie. Bo jeśli tak, to sugerowałoby to jakieś sterowanie pracą falownika (włącz / wyłącz) narzucone przez coś.  A widzisz to fizycznie po falowniku czy z monitoringu?

Niezależnie, może być problem napięć ze stringów.  Twoje panele mają deklarowane  Vmp 40.19V dla STC i 37.77V dla NOCT. Odpowiednio napięcia stringów byłyby:

• 5 x 40.19V = 2010V
  • 5 x 37.7V = 189V 
  • 4 x 40.19V = 161V
  • 4 x 37.7V = 151V 

Twój falownik ma napięcie startu 160V, więc string z czterema panelami może blokować start z uwagi na to, że napięcie startu falownika ma być nie mniejsze niż 160V. Czyli przy słabszym nasłonecznieniu / pogodzie napięcie stringu może być poniżej 160V. Inna rzecz, że jeśli by tak było (bo przecież nie jest powiedziane, że w realu falownik nie może startować delikatnie poniżej tych 160V, z różnych przyczyn), to wtedy czas startu powinien różnie opóźniany w stosunku do wstania słońca i różnych warunków pogodowych w różnych dniach.

Edytowane przez k_pec

13 godzin temu, serenity40 napisał:

Problem w tym że panele produkują energię od 8 do 16 czyli przez pół letniego dnia.

28 minut temu, serenity40 napisał:

Screenshot_20241107_123305_com.igen.xiaomaizhidian.jpg

Coś wykres przeczy temu, co twierdzisz.

Zakres napięcia MPPT przy pełnej mocy - 190 – 850V.  5 paneli x 40V = ten string czasami działa z pełną mocą. 4x40 = nigdy nie działa z pełną mocą.

Ale generalnie napisałeś, że masz kominy - jak pada cień nawet na fragment jednego panela, to cały string cierpi przy tak małym marginesie spadku napięcia. 

Generalnie - paaanie, a kto to tak spiiiiidolił? Tak mała ilość paneli w stringu wymaga innego falownika - dwa mikroinwertery to lepsze wyjście nawet, jak odpadnie jeden panel (a jak bywa on zacieniony, to tym bardziej).

5 godzin temu, serenity40 napisał:

4.4KTLX-G3

Mimo że panele działają od 8 do 16 wg raportów pge?

Raporty PGE? Pewnie miedzy 8 a 16 wysylasz do sieci nadwyzke. A przed 8 i po 16 konsumujesz na biezaco. Co maja raporty Pge do pracy Twojej PV? Musisz rozrozniac te 2 skrajne kwestie: produkcja vs eksport do sieci nadwyzek. Widac po wykresach, produkuje juz po 4 rano i do niemal 19.... Temat do piachu.

Fv nie mam gdyż to developer robił jako dodatek do domu

Z tymi raportami to poprostu dziwi mnie że całe lato o identycznej godzinie zaczyna się wysyłanie i kończy. Bez różnicy czy jest to maj czy sierpień a chyba słońce inaczej zaczyna pracować. 

Ale jeśli jest ok z wysyłaniem to będę drążył ten falownik i sposób jego podłączenia

Edytowane przez serenity40