serenity40 06.11.2024 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada Cześć. Mam problem z panelami. Mam dach kopertowy. Cześć paneli leży na wschodzie a część na południu. W sumie 4.6kW Produkcja największą jaka widziałem za dnia to 26kW Problem w tym że panele produkują energię od 8 do 16 czyli przez pół letniego dnia. Przez resztę nic. Dowiedziałem się iż to przez małą moc rozruchu falownika z paneli wschodnich. Aby ruszył falownik potrzeba 180W. Więc słońce musi wyjść wyżej aby oświetlić część paneli południowych i tym samym produkować. Uważam to za bezsens gdyż tracę w ciul czasu bez produkcji nie mówiąc o bezużytecznych panelach. Co mogę z tym. Zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.11.2024 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada Montowałeś sam czy firma? Podaj jakie masz moduły PV, jak są rozmieszczone i jaki masz falownik. Moduły i falownik nie produkują od rana do godz. 8 i już nie produkują po godz. 16 latem? O godz. 8 rusza falownik a dlaczego po 16 staje skoro ruszył ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 06:04 Firma Jinko solar jkm405m-72hc-tv-bifacial Falownik sofar Rozmieszczenie to chyba 5 paneli wschód i 4 południe Nie wiem co jeszcze mam powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 07.11.2024 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 07:25 9 godzin temu, serenity40 napisał: Cześć. Mam problem z panelami. Mam dach kopertowy. Cześć paneli leży na wschodzie a część na południu. W sumie 4.6kW Produkcja największą jaka widziałem za dnia to 26kW Problem w tym że panele produkują energię od 8 do 16 czyli przez pół letniego dnia. Przez resztę nic. Dowiedziałem się iż to przez małą moc rozruchu falownika z paneli wschodnich. Aby ruszył falownik potrzeba 180W. Więc słońce musi wyjść wyżej aby oświetlić część paneli południowych i tym samym produkować. Uważam to za bezsens gdyż tracę w ciul czasu bez produkcji nie mówiąc o bezużytecznych panelach. Co mogę z tym. Zrobić? Wg mnie masz normalny uzysk jak połowa na wschód druga połowa na południe i aby coś poprawić to trzeba dołożyć paneli albo je przebudować na połódnie jeśli miałyby zasilać np grzałki czy magazyn a jeśli nie ma czegoś to prosi się dołożyć na zachód , każdy falownik lub prawie każdy można o 40 proc przewymiarować panelami a on nie wypuści więcej jak jego moc i jedynie kto krzywo na to patrzy to zakład energetyczny nie wiedząc dlaczego skoro wysyłasz tylko tyle ile umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 07:50 Nie da się już dołożyć bo dokładałem. Nie mam miejsca gdyż kominy itp. Sąsiad ma na mikrokonwerterach i produkuje więcej niż ja mając tylko 3.6kW Taki sam dom. Instalator który zauważył ta produkcję mówi że ma 5kW i u niego produkcja to 70 kW a u mnie w grę m ten sam dzień 26 kW i to jest mój rekord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 07.11.2024 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 08:19 26 minut temu, serenity40 napisał: Nie da się już dołożyć bo dokładałem. Nie mam miejsca gdyż kominy itp. Sąsiad ma na mikrokonwerterach i produkuje więcej niż ja mając tylko 3.6kW Taki sam dom. Instalator który zauważył ta produkcję mówi że ma 5kW i u niego produkcja to 70 kW a u mnie w grę m ten sam dzień 26 kW i to jest mój rekord Nie da się wyciągnąć z 5kwp 70 kw to niemożliwe chyba nawet z trackerem , ja na wiacie mam jeden string na połódnie 10 paneli 400 atowych i latem maj-lipca więcej jak 27 kw dobowo nie wyciągałem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 07.11.2024 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 08:43 2 godziny temu, serenity40 napisał: Falownik sofar Który model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 09:22 36 minut temu, k_pec napisał: Który model? 4.4KTLX-G3 Tak wygląda produkcja w lipcu. Czyli te 26 jest ok? Mimo że panele działają od 8 do 16 wg raportów pge? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 07.11.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 10:19 (edytowane) 58 minut temu, serenity40 napisał: 4.4KTLX-G3 Tak wygląda produkcja w lipcu. Czyli te 26 jest ok? Mimo że panele działają od 8 do 16 wg raportów pge? Jak popatrzeć w kalkulator produkcji z uwzględnieniem statystycznych warunków pogodowych to przy 2kWp E 30º + 1.6kWp S 30º wychodzi średnia dzienna w lipcu w okolicach, powiedzmy 20kWh. Czyli wcale nie masz tak mało, choć przy dobrej lokalizacji i dobrym lecie mogłoby być i znacznie więcej. Już nawet pomijając te ewentualnie niewielkie straty z rana i wieczora. Co do tej pracy tylko pomiędzy 8 a 16-tą, to wygląda to trochę dziwnie, jeśli tak jest codziennie. Bo jeśli tak, to sugerowałoby to jakieś sterowanie pracą falownika (włącz / wyłącz) narzucone przez coś. A widzisz to fizycznie po falowniku czy z monitoringu? Niezależnie, może być problem napięć ze stringów. Twoje panele mają deklarowane Vmp 40.19V dla STC i 37.77V dla NOCT. Odpowiednio napięcia stringów byłyby: 5 x 40.19V = 2010V 5 x 37.7V = 189V 4 x 40.19V = 161V 4 x 37.7V = 151V Twój falownik ma napięcie startu 160V, więc string z czterema panelami może blokować start z uwagi na to, że napięcie startu falownika ma być nie mniejsze niż 160V. Czyli przy słabszym nasłonecznieniu / pogodzie napięcie stringu może być poniżej 160V. Inna rzecz, że jeśli by tak było (bo przecież nie jest powiedziane, że w realu falownik nie może startować delikatnie poniżej tych 160V, z różnych przyczyn), to wtedy czas startu powinien różnie opóźniany w stosunku do wstania słońca i różnych warunków pogodowych w różnych dniach. Edytowane Czwartek o 10:22 przez k_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.11.2024 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 10:58 (edytowane) Daj wykres dzienny z najlepszego dnia lipca i najgorszego. Teraz także daj jakiś dzień z listopada, to powinno wyjaśnić sprawę. A jeśli falownik ma możliwość pokazania pracy każdego stringa z osobna, także dorzuć. Edytowane Czwartek o 10:59 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 11:35 Takimi danymi dysponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 11:48 10 minut temu, serenity40 napisał: Takimi danymi dysponuje 6 lipca 2024 produkcja zaczęła się o godz 4 rano a zakończyła o godz. 19. W listopadzie może zaczynać się o 8 rano a kończyć o 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.11.2024 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:17 13 godzin temu, serenity40 napisał: Problem w tym że panele produkują energię od 8 do 16 czyli przez pół letniego dnia. 28 minut temu, serenity40 napisał: Coś wykres przeczy temu, co twierdzisz. Zakres napięcia MPPT przy pełnej mocy - 190 – 850V. 5 paneli x 40V = ten string czasami działa z pełną mocą. 4x40 = nigdy nie działa z pełną mocą. Ale generalnie napisałeś, że masz kominy - jak pada cień nawet na fragment jednego panela, to cały string cierpi przy tak małym marginesie spadku napięcia. Generalnie - paaanie, a kto to tak spiiiiidolił? Tak mała ilość paneli w stringu wymaga innego falownika - dwa mikroinwertery to lepsze wyjście nawet, jak odpadnie jeden panel (a jak bywa on zacieniony, to tym bardziej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 12:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 12:29 Czyli domniemuje że można byłoby to zrobić lepiej. Bo też mówił mi inny instalator o złym falowniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 14:24 Generalnie może to być błąd złej instalacji - błąd projektowy. Instalację wykonał ktoś kto się na tym nie zna. Masz FV ? Kiedy był montaż? Zgłoś roszczenia do wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoforokrk 07.11.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 14:48 5 godzin temu, serenity40 napisał: 4.4KTLX-G3 Mimo że panele działają od 8 do 16 wg raportów pge? Raporty PGE? Pewnie miedzy 8 a 16 wysylasz do sieci nadwyzke. A przed 8 i po 16 konsumujesz na biezaco. Co maja raporty Pge do pracy Twojej PV? Musisz rozrozniac te 2 skrajne kwestie: produkcja vs eksport do sieci nadwyzek. Widac po wykresach, produkuje juz po 4 rano i do niemal 19.... Temat do piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 15:51 (edytowane) Fv nie mam gdyż to developer robił jako dodatek do domu Z tymi raportami to poprostu dziwi mnie że całe lato o identycznej godzinie zaczyna się wysyłanie i kończy. Bez różnicy czy jest to maj czy sierpień a chyba słońce inaczej zaczyna pracować. Ale jeśli jest ok z wysyłaniem to będę drążył ten falownik i sposób jego podłączenia Edytowane Czwartek o 15:52 przez serenity40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 16:17 Deweloper zrobił jako bezpłatny dodatek czy jednak płatny dodatek? Moc chwilowa 3,6 kW jest dobra. Co to jest "moc zużycia" 3,6 kW w dniu 2024-07-06 Produkcja 7,18 kWh w dniu 3.11.2024 też jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 07.11.2024 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 16:22 Developer zrobił to jako dodatek. Ale ja kupiłem 1kW więcej paneli bo tyle na dachu się mieściło. Sąsiedzi obok mają panele robione przez inną firmę. I mają 3.8 kW a produkują tyle co ja przy 4.6. tylko u nich są mikrokonwertery. Nie wiem co to moc zużycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.11.2024 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Czwartek o 16:25 Te zdjęcia są z aplikacji Sofar ? Sąsiedzi mają więcej bo pewnie mają lepszy system w tych warunkach - czyli mikroinwertery lub optymalizatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts