serenity40 08.11.2024 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 06:21 Tak z aplikacji sofarman Wiem już że mają lepszy. Za tą samą cenę i ja dopłacałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 08.11.2024 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 07:12 Jeśli chcesz iść w koszta zainstaluj optymalizatory, zyskasz może 3-5% więcej energii przy tym układzie. Druga opcja dołożyć panele na elewacji na wschodzie i wpiąć w ten sam string co wschodnie dachowe. Trzecia to na zachodzie położyć panele na mikrofalowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 08.11.2024 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 08:17 (edytowane) Instalacja źle wykonana, bifaciale na dachu (bezsens), stare panele. Ile łańcuchów? 37,77 * 4=151V (jak spadnie poniżej 140V to wyłącza produkcję). Ile zapłaciłeś za instalację? Edytowane Piątek o 08:20 przez qwerty1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 08.11.2024 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 16:33 9 godzin temu, Rupicapra napisał: Jeśli chcesz iść w koszta zainstaluj optymalizatory, zyskasz może 3-5% więcej energii przy tym układzie. Druga opcja dołożyć panele na elewacji na wschodzie i wpiąć w ten sam string co wschodnie dachowe. Trzecia to na zachodzie położyć panele na mikrofalowniku. Ale tam jest tylko 1 string 8 godzin temu, qwerty1986 napisał: Instalacja źle wykonana, bifaciale na dachu (bezsens), stare panele. Ile łańcuchów? 37,77 * 4=151V (jak spadnie poniżej 140V to wyłącza produkcję). Ile zapłaciłeś za instalację? Miałem w cenie domu dopłaciłem 3000 za 1kW więcej niż w oryginale. A mam gorzej niż sąsiedzi co nic nie płacili. Łańcuchów? Developer powiedział że naprawi te panele tylko tutaj wszystko trzeba zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.11.2024 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 21:04 Sąsiedzi mają dokładnie taka samą instalację PV (w sensie na tych samych połaciach) tylko o 1 kWp mniej ? To ile modułów na dachu mają sąsiedzi? Możesz dopytać sąsiadów o szczegóły techniczne typu falownik i moduły PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.11.2024 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 21:10 W dniu 6.11.2024 o 23:06, serenity40 napisał: Cześć paneli leży na wschodzie a część na południu. W sumie 4.6kW Produkcja największą jaka widziałem za dnia to 26kW W dniu 7.11.2024 o 07:04, serenity40 napisał: Jinko solar jkm405m-72hc-tv-bifacial Falownik sofar Rozmieszczenie to chyba 5 paneli wschód i 4 południe 9 modułów po 405 Wp daje w sumie 3,645 kWp. Może masz 11 modułów po 405 Wp i wtedy masz 4,455 kWp ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 08.11.2024 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Piątek o 21:13 7 minut temu, d7d napisał: Sąsiedzi mają dokładnie taka samą instalację PV (w sensie na tych samych połaciach) tylko o 1 kWp mniej ? To ile modułów na dachu mają sąsiedzi? Możesz dopytać sąsiadów o szczegóły techniczne typu falownik i moduły PV? Ja mam 4.6kW ale gorsze panele. Sąsiad ma 3.8kW i mikrokonwertery. Porównywałem produkcję sąsiada. W lipcu. On 600kW ja 635kW. Domy identyczne 2 minuty temu, d7d napisał: 9 modułów po 405 Wp daje w sumie 3,645 kWp. Może masz 11 modułów po 405 Wp i wtedy masz 4,455 kWp ? Jutro za dnia policzę moduły swoje i sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 09.11.2024 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 08:58 11 godzin temu, serenity40 napisał: Ja mam 4.6kW ale gorsze panele. Sąsiad ma 3.8kW i mikrokonwertery. Porównywałem produkcję sąsiada. W lipcu. On 600kW ja 635kW. Domy identyczne Jutro za dnia policzę moduły swoje i sąsiada Ja ściana wschodnia 6 Południowa 5 paneli Sąsiad ściana wschodnia 6 Południowa 3 panele Mówił że nie ma falownika w garażu jak ja tylko pod panelami. Nie wie jakie itp. wysłał mi takie grafiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 10:41 W dniu 7.11.2024 o 07:04, serenity40 napisał: rozmieszczenie to chyba 5 paneli wschód i 4 południe 1 godzinę temu, serenity40 napisał: Ja ściana wschodnia 6 Południowa 5 paneli Weź się zdecyduj. W dniu 6.11.2024 o 23:06, serenity40 napisał: W sumie 4.6kW W dniu 7.11.2024 o 10:22, serenity40 napisał: 4.4KTLX-G3 W sumie, to nic się tu nie zgadza. Weź sprawdź dokładnie, co i jak masz połączone (czy na pewno dwa stringi), czy/kiedy na który panel pada cień... Jak dopłaciłeś 3Kzł za 1kW paneli (ciekawe, jak to przy 405W/szt zrobili) to strasznie drogo. A jak to oznaczało zmianę z takiej instalacji, jak sąsiadów na taką z jednym falownikiem, to sam widzisz, że dopłaciłeś, żeby mieć gorzej. 1 godzinę temu, serenity40 napisał: Strasznie wielki ten liść. I tak to działało przy zabytkowych panelach, które nie miały diod bocznikujących - a teraz to straszak reklamowy sprzedawców mikroinweterów. Przy sensownych panelach (z diodami bocznikującymi) listek wyłącza co najwyżej 1/3 napięcia panelu a nie wpływa na natężenie całego stringu (tym samym moc spada o 1/3 jednego panela, a nie całości). A nawet jak cień pada tak, że zacienia po szerokości całość panela (choćby kilka centymetrów) to diody bocznikujące powodują, że odpada 100% produkcji jednego panela - inne dają pełną moc. Przy jednym, istotnym założeniu - napięcie nie spada poniżej minimum MPPT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokurator 09.11.2024 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 14:56 Nię chcę zakładać nowego wątku to szybkie pytanie , czy warto strzępić kopię o doświetlenie czy robić jasne tło za tzw panelami bifacjalnymi to olać temat , ma to jakies sensowne przełożenie czy to placebo, założyłem sobie nową dodatkowa instalację a że kupiłem bifacjale to pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:03 4 minuty temu, prokurator napisał: Nię chcę zakładać nowego wątku to szybkie pytanie , czy warto strzępić kopię o doświetlenie czy robić jasne tło za tzw panelami bifacjalnymi to olać temat , ma to jakies sensowne przełożenie czy to placebo, założyłem sobie nową dodatkowa instalację a że kupiłem bifacjale to pytam. Jak na gruncie, to białe tło gdy najbardziej potrzebne samo się zrobi. A na dachu, jak przysypie, to i tak przykryje możliwość dojścia światła od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:28 3 godziny temu, Kaizen napisał: Jak na gruncie, to białe tło gdy najbardziej potrzebne samo się zrobi. A na dachu, jak przysypie, to i tak przykryje możliwość dojścia światła od spodu. Białe tło jest potrzebne od wiosną, latem i jesienią. Wtedy dodatkowe zyski mają jakieś znaczenie, sens. Dodatkowe zyski mogą sięgać 15 - 20 %. Zimą jak przysypie moduły na gruncie śniegiem to można je odśnieżyć lub poczekać aż śnieg sam spłynie po modułach. Zimą śnieg na gruncie daje dodatkowe odbicie i coś ten bifacial dodatkowo wyprodukuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:36 6 godzin temu, serenity40 napisał: Ja ściana wschodnia 6 Południowa 5 paneli Sąsiad ściana wschodnia 6 Południowa 3 panele Mówił że nie ma falownika w garażu jak ja tylko pod panelami. Nie wie jakie itp. wysłał mi takie grafiki Sąsiad ma lepszy system bo na mikroinwerterach. Jakiej firmy to nie wiadomo bo Kratki Energy (z grafiki) nie podaje takich informacji. Ty masz standardowe rozwiązanie na falowniku bez optymalizatorów i niestety takie problemy z mniejszą produkcją mogą występować. Czy są kominy, drzewa lub inne elementy które powodują lokalne zacienienia modułów PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:11 2 godziny temu, d7d napisał: Białe tło jest potrzebne od wiosną, altem i jesienią. Wtedy dodatkowe zyski mają jakieś znaczenie, sens. Dodatkowe zyski mogą sięgać 15 - 20 %. 20% x 0gr/kWh to ciągle zero. Ważniejsze, żeby zimą się samoodśnieżyły i produkowały kWh z których każda zaoszczędzi co najmniej 1,2zł przez zmniejszenie zużycia w drogiej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:37 Co to jest 0 gr / kWh ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 19:20 42 minuty temu, d7d napisał: Co to jest 0 gr / kWh ?? Cena po jakiej oddasz nadprodukcję w szczycie wiosną i latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
serenity40 09.11.2024 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 20:52 10 godzin temu, Kaizen napisał: Weź się zdecyduj. W sumie, to nic się tu nie zgadza. Weź sprawdź dokładnie, co i jak masz połączone (czy na pewno dwa stringi), czy/kiedy na który panel pada cień... Jak dopłaciłeś 3Kzł za 1kW paneli (ciekawe, jak to przy 405W/szt zrobili) to strasznie drogo. A jak to oznaczało zmianę z takiej instalacji, jak sąsiadów na taką z jednym falownikiem, to sam widzisz, że dopłaciłeś, żeby mieć gorzej. Strasznie wielki ten liść. I tak to działało przy zabytkowych panelach, które nie miały diod bocznikujących - a teraz to straszak reklamowy sprzedawców mikroinweterów. Przy sensownych panelach (z diodami bocznikującymi) listek wyłącza co najwyżej 1/3 napięcia panelu a nie wpływa na natężenie całego stringu (tym samym moc spada o 1/3 jednego panela, a nie całości). A nawet jak cień pada tak, że zacienia po szerokości całość panela (choćby kilka centymetrów) to diody bocznikujące powodują, że odpada 100% produkcji jednego panela - inne dają pełną moc. Przy jednym, istotnym założeniu - napięcie nie spada poniżej minimum MPPT. Liczyłem dziś fizycznie. ściana wschodnia 6 Południowa 5 paneli i te 4.6 mam zgłoszone w PGE Falownik 4.4KTLX-G3 i instalator inny sprawdzał są na 1 Sting 5 godzin temu, d7d napisał: Czy są kominy, drzewa lub inne elementy które powodują lokalne zacienienia modułów PV? Kominy są 2 na stronie południowej. Drzew brak no i to piętrowy dom. 10 godzin temu, Kaizen napisał: Jak dopłaciłeś 3Kzł za 1kW paneli (ciekawe, jak to przy 405W/szt zrobili) to strasznie drogo. A jak to oznaczało zmianę z takiej instalacji, jak sąsiadów na taką z jednym falownikiem, to sam widzisz, że dopłaciłeś, żeby mieć gorzej. Wiem że zostałem zrobiony w balon. Rozmawialem o tym z deweloperem i obiecał że to poprawi. Tylko jak bo tu trzeba zmieniać wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 21:11 1 godzinę temu, Kaizen napisał: Cena po jakiej oddasz nadprodukcję w szczycie wiosną i latem. Skąd wiesz, że będzie nadprodukcja ponad autokonsumcję która będzie oddane do sieci po 0,00 PLN / kWh ? Może wszystko skonsumuje na bieżąco bo ma koparkę... coinów ? Gwarantujesz cenę 0,00 PLN /kWh ? Masz szklaną kulę czy to Ty ustalasz ceny odkupu ? A może ktoś ma magazyn energii i wsadzi nadprodukcję do magazynu albo będzie grzał wodę w zasobniku 500 litrów lub wodę w basenie ? A tak serio, to ta przewidywana przez Ciebie cena 0,00 PLN / kWh dotyczy także produkcji z jednego faciala więc w czym problem ? Generalnie bifacial nie kosztuje więcej niż monofacial. Jak byś nie pamiętał to o bifaciale pytał @prokurator . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.11.2024 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 21:17 22 minuty temu, serenity40 napisał: Liczyłem dziś fizycznie. ściana wschodnia 6 Południowa 5 paneli i te 4.6 mam zgłoszone w PGE Falownik 4.4KTLX-G3 i instalator inny sprawdzał są na 1 Sting Kominy są 2 na stronie południowej. Drzew brak no i to piętrowy dom. Wiem że zostałem zrobiony w balon. Rozmawialem o tym z deweloperem i obiecał że to poprawi. Tylko jak bo tu trzeba zmieniać wszystko Przekonaj dewelopera, że jedynie poprawne rozwiązanie to system z mikrofalownikami lub z optymalizatorami. To co zamontował nie jest technicznie właściwe i powoduje duże straty (chociaż nie aż tak duże ale zawsze w porównaniu z sąsiadami). Kto zakładał instalację PV u sąsiadów? Ten sam deweloper? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.11.2024 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 21:24 12 minut temu, d7d napisał: Gwarantujesz cenę 0,00 PLN /kWh ? Nie, ale gwarantuję wielokrotnie niższą, niż cena zakupu zimą w drogiej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts