Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzanie CWU pompą ciepła - warianty

miatermisiek

Recommended Posts

Witam mam pompę LG 5,5 kW.

Zastanawiam się jak lepiej grzać ciepłą wodę użytkową pompą. 

Przez harmonogram:

1. Raz dziennie na 50 stopni 

2. Dwa razy dziennie na 45 stopni

Czy wyłączyć harmonogram i pompa będzie sama dogrzewać wodę jak spadnie poniżej czterech stopni od zadanej. 

Co bardziej się opłaca sądzę że częste przełączanie się na CWU z CO może powodować wyższe rachunki za prąd. 

Jakie jest wasze zdanie i doświadczenie. 

Pozdrawiam

Cześć.

Ja mam tak że na dole zasobnika 300 litrowego mam czujnik i grzeje raz na 50 stopni poprzez harmonogram i od ponad roku mi się to sprawdza a u nas 2+2. Harmonogram załącza mi grzanie o 12:00. Dodam że nie używam cyrkulacji.

Jestem ciekaw rozwiązań też innych osób. Może ktoś jeszcze poda swój sposób.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Jestem technikiem HVAC w północno-wschodnim USA i mogę powiedzieć, że nigdy nie widziałem ani nie słyszałem o nikim, kto miałby „kotły” z powietrzną pompą ciepła, jakie mają w Wielkiej Brytanii. Najbliższą rzeczą, jak sądzę, byłby zestaw źródła naziemnego, w którym zintegrowano ciepłą wodę użytkową ($$$$$)

Oczywiście nie mogę się wypowiadać na temat samych jednostek, ale ostrzegam, że znalezienie wykonawcy, który się tym zajmie, może być trudne/kosztowne. Gdzie się znajdujesz? Gdybyś był w moim klimacie, w ogóle nie polecałbym tego bez posiadania zapasowego kotła na paliwo