miatermisiek 11.11.2024 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Witam mam pompę LG 5,5 kW. Zastanawiam się jak lepiej grzać ciepłą wodę użytkową pompą. Przez harmonogram: 1. Raz dziennie na 50 stopni 2. Dwa razy dziennie na 45 stopni Czy wyłączyć harmonogram i pompa będzie sama dogrzewać wodę jak spadnie poniżej czterech stopni od zadanej. Co bardziej się opłaca sądzę że częste przełączanie się na CWU z CO może powodować wyższe rachunki za prąd. Jakie jest wasze zdanie i doświadczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 11.11.2024 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Cześć. Ja mam tak że na dole zasobnika 300 litrowego mam czujnik i grzeje raz na 50 stopni poprzez harmonogram i od ponad roku mi się to sprawdza a u nas 2+2. Harmonogram załącza mi grzanie o 12:00. Dodam że nie używam cyrkulacji. Jestem ciekaw rozwiązań też innych osób. Może ktoś jeszcze poda swój sposób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eneny 20.11.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 07:46 Jestem technikiem HVAC w północno-wschodnim USA i mogę powiedzieć, że nigdy nie widziałem ani nie słyszałem o nikim, kto miałby „kotły” z powietrzną pompą ciepła, jakie mają w Wielkiej Brytanii. Najbliższą rzeczą, jak sądzę, byłby zestaw źródła naziemnego, w którym zintegrowano ciepłą wodę użytkową ($$$$$) Oczywiście nie mogę się wypowiadać na temat samych jednostek, ale ostrzegam, że znalezienie wykonawcy, który się tym zajmie, może być trudne/kosztowne. Gdzie się znajdujesz? Gdybyś był w moim klimacie, w ogóle nie polecałbym tego bez posiadania zapasowego kotła na paliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts