miatermisiek 11.11.2024 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Witam mam pompę LG 5,5 kW. Zastanawiam się jak lepiej grzać ciepłą wodę użytkową pompą. Przez harmonogram: 1. Raz dziennie na 50 stopni 2. Dwa razy dziennie na 45 stopni Czy wyłączyć harmonogram i pompa będzie sama dogrzewać wodę jak spadnie poniżej czterech stopni od zadanej. Co bardziej się opłaca sądzę że częste przełączanie się na CWU z CO może powodować wyższe rachunki za prąd. Jakie jest wasze zdanie i doświadczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 11.11.2024 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada Cześć. Ja mam tak że na dole zasobnika 300 litrowego mam czujnik i grzeje raz na 50 stopni poprzez harmonogram i od ponad roku mi się to sprawdza a u nas 2+2. Harmonogram załącza mi grzanie o 12:00. Dodam że nie używam cyrkulacji. Jestem ciekaw rozwiązań też innych osób. Może ktoś jeszcze poda swój sposób. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eneny 20.11.2024 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Środa o 07:46 Jestem technikiem HVAC w północno-wschodnim USA i mogę powiedzieć, że nigdy nie widziałem ani nie słyszałem o nikim, kto miałby „kotły” z powietrzną pompą ciepła, jakie mają w Wielkiej Brytanii. Najbliższą rzeczą, jak sądzę, byłby zestaw źródła naziemnego, w którym zintegrowano ciepłą wodę użytkową ($$$$$) Oczywiście nie mogę się wypowiadać na temat samych jednostek, ale ostrzegam, że znalezienie wykonawcy, który się tym zajmie, może być trudne/kosztowne. Gdzie się znajdujesz? Gdybyś był w moim klimacie, w ogóle nie polecałbym tego bez posiadania zapasowego kotła na paliwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 22.11.2024 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 13:38 (edytowane) Ja mam zasobnik 200L i też grzeję 1 raz na dobę. Czujnik w połowie wysokości zbiornika. Z tym, że mam niskie zużycie dobowe ciepłej wody, zdecydowanie niższe niż założenia w normach. O 13-14 godz. mam podbitą temp. w harmonogramie do +48°C, przez resztę dnia PC pilnuje temp. +43°C i "zatrzymaj" na noc od 22:30 godz. Do tego histerezę nie 4°C, a przestawioną na 10°C. Raz na 1.5 tygodnia zdarza się że PC grzeje wodę drugi raz w ciągu doby, do tych +43°C. A realnie dobija do temp. o +2°C wyżej niż temp. zadana z harmonogramu. Czyli zamiast +48°C kończy grzanie z +50°C i zamiast +43°C kończy z +45°C. Tak, częstsze przełączanie między CO a CWU zje więcej prądu. Bo zanim PC wyrówna temp. roboczą z temp. w zasobniku to wcześniej robi własny rozbieg. Ale to też zależy. Bo moja PC zaczyna od niższej temp. i stopniowo podnosi temp. grzania utrzymując temp. roboczą o +5°C wyższą niż aktualna temp. w zasobniku. A niektórzy na forum pisali, że ich PC od razu grzeją temperaturę roboczą na +55°C i czekają aż temp. w zasobniku dobije do wymaganej. Wydaje mi się, że ta druga metoda z góry jest mniej ekonomiczna. Bo wyższa temp. robocza oznacza gorsze COP. Choć łatwiejsze do policzenia. I być może temp. w bojlerze szybciej dobije do temp. oczekiwanej. Przy stopniowym podnoszeniu temp. roboczej, PC zacznie grzanie z lepszym COP, a gorszy COP osiągnie dopiero pod koniec grzania bojlera CWU. Aczkolwiek może się to wiązać z dłuższym czasem grzania zanim zasobnik osiągnie temp. oczekiwaną w odniesieniu do metody z stałą temp. roboczą. Edytowane wczoraj o 13:47 przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 22.11.2024 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 15:55 2 godziny temu, Marco36 napisał: A niektórzy na forum pisali, że ich PC od razu grzeją temperaturę roboczą na +55°C i czekają aż temp. w zasobniku dobije do wymaganej. Tak robi np. DeDietrich. Co więcej, jak dojdzie do maksymalnej temperatury grzania CWU (którą się ręcznie ustawia), a docelowa temperatura w zasobniku nie zostanie osiągnięta, to pompa nie schodzi z mocą, tylko się po prostu wyłącza i po jakimś czasie włącza ponownie. Unikajcie DeDietricha jak ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:10 Nie twórzcie nowych teorii. @Marco36 , rozróżnij temperaturę docelową , od aktualnej wyjściowej z pompy. Te 55stopni jest docelowa , czyli do jakiej pompa dąży , a wyjściowa to to co aktualnie wychodzi z pompy. Jak będę miał w zbiorniku temperaturę 5 stopni ( bo właśnie napełniłem go od nowa wodą z wodociągu) , mam wężownicę do PC ( czyli o dużej powierzchni) , ustawię temperaturę docelową 55 stopni , to jaką temperaturę wody z pompy ciepła realnie będę miał ? Wg ciebie 55 stopni ? Nigdy w życiu. @pdothash , a może to nie wina pompy DeDietrich ,tylko użytego zbiornika , który ma małą wężownicę i nie jest w stanie odebrać tego ciepła , i może jest tak mała ,że nawet pompa nie zdąży się zmodulować , tylko od razu musi się wyłączać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdothash 22.11.2024 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:13 Teraz, MiG25 napisał: a może to nie wina pompy DeDietrich ,tylko użytego zbiornika , który ma małą wężownicę i nie jest w stanie odebrać tego ciepła , i może jest tak mała ,że nawet pompa nie zdąży się zmodulować , tylko od razu musi się wyłączać.... Przyczynę zidentyfikowałeś prawdopodobnie poprawnie, niemniej jednak winię DeDietrich, bo jest to zbiornik zintegrowany z jednostką wewnętrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.11.2024 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano wczoraj o 16:21 No takiego połączenia nie przewidziałem Ale generalnie wszystkie pompy tak grzeją CWU , ustawiają sobie max temperaturę wody kotłowej , jak ją osiągną to się modulują ,a jak ją przekroczą to się wyłaczają , o ile wcześniej temperatura zadana w CWU nie zostanie osiągnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 23.11.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 godziny temu W dniu 11.11.2024 o 05:59, miatermisiek napisał: Co bardziej się opłaca sądzę że częste przełączanie się na CWU z CO może powodować wyższe rachunki za prąd. Najbardziej się opłaca nie grzac CWU a tak na poważnie to zależy jakie masz oczekiwania, jeśłi masz małe dzieci to pewnie komfort CWU jest ważniejszy. Ja u siebie grzeje rano (od 5:00) aby woda była ciepła podczas porannej toalety i wieczorem w dni kiedy syn ma treningi w pozostałe dni na żądanie. Woda grzana do ok 48 stopni , mam pompy obiegowe sterowane czujnikami ruchu w łazienkach i w kuchni. Na screenie widać jak szybko obiegówki wychładzają zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts