especia 12.11.2024 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada Cześć, mam problem z przepływami w podłogowce. Podlogowka parter 60m2, poddasze 100m2. Na początku kiedy uzytkowalismy tylko parter nie używałem zewnętrznej pompy obiegowej, sama pompa ciepła pchała wodę i było ok, przepływu były prawidłowe. Gdy oddaliśmy poddasze dołożyłem pompę obiegowa Yonos Pico 25/1-6. Niestety po jej dołożeniu przepływy spadły, parter poniżej 1l, poddasze nie ma siły przepchnąć wody przez instalację. Montaż wygląda po kolei tak: PC, zasobnik, na zasilaniu belek obiegowka, zwykły trójnik i woda rozchodzi się na dół i górę. Teraz pytanie czy przeniesienie obiegowki ponad trójnik, żeby zasilała tylko poddasze, a parter zasilany przez PC, będzie ok? Czy może przenieść obiegowke na powrót i zamontować ja przed zasobnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 12.11.2024 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada (edytowane) To nigdy nie będzie chodzić dobrze na zwykłym trójniku. Pomyśl sobie że pompa przed trójnikiem próbuje wysysać wodę z pompy obiegowej która niestety nie ma takiej wydajności więc dwie pompy połączone szeregowo pracując tak dłużej spowoduje awarię. Przeniesienie jej za trójnik spowoduje poprawę bo zasilany nią obwód będzie działał poprawnie natomiast drugi obwód trójnika przestanie pracować bo nowa pompa będzie wysysać brakującą wodę z tego obiegu. Tu jest potrzebny bufor lub sprzęgło Edytowane 12 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 12.11.2024 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada A montując ja na powrocie przed samym zasobnikiem nie spowoduje że będzie zasysać wodę z obiegu pompowaną obiegówką w pompie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 13.11.2024 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Jeżeli jest możliwość wyłączenia pompy obiegowej w pompie ciepła, to wystarczyłoby tą nową pompę umieścić za pompą ciepła i wpiąć w jej automatykę, natomiast obiegi na parterze i na piętrze należałoby zrównoważyć np. zaworami równoważącymi, w ten sposób, żeby umożliwić większy przepływ czynnika na piętro budynku Edit.. W ogóle co to za PC i jaką ma pompę obiegową? Jakoś trochę wątpię by miała problem poradzić sobie z taką instalacją. Możliwe, że wystarczy jedynie zrównoważyć te obiegi - parter i piętro. Edytowane 13 Listopada przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) 14 godzin temu, especia napisał: A montując ja na powrocie przed samym zasobnikiem nie spowoduje że będzie zasysać wodę z obiegu pompowaną obiegówką w pompie ciepła? Jaki typ pompy ciepła. Jaka pompa jest w pompie. Czy kiedykolwiek było z przepływami OK? Instalacja jest nowa i przez pewien czas pracowała tylko na 1 obwód więc może należało by poprostu sprawdzić filtr lub sitko w pompie. Edytowane 13 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 13.11.2024 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada Pompa Panasonic Aquarea 9kw. W sumie nigdy nie sprawdzałem czy sama PC pociągnie dwa rozdzielacze. Wcześniej sam parter chodził bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 13.11.2024 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) Konkretny typ pompy ...... split, monoblok ? np: WXC09H3E5 Ile jest pętli na parterze a ile na piętrze. Jakie są przekroje rur do rozdzielaczy i owego trójnika. Fotki rozdzielaczy i samej kotłowni, trójnika itp. Najlepiej sprawdź czy sama pociągnie 2 rozdzielacze, najlepiej demontując drugą pompę. Przepływy na poziomie 1 - 1,8l/min są jak najbardziej OK więc minimum to raczej 0,5 Edytowane 13 Listopada przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 13.11.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada (edytowane) 1 godzinę temu, especia napisał: Pompa Panasonic Aquarea 9kw. W sumie nigdy nie sprawdzałem czy sama PC pociągnie dwa rozdzielacze. Wcześniej sam parter chodził bez zarzutu. Zdejmij tą drugą pompę, bo jest błędnie zainstalowana w układzie i puść wszystko na pompie z PC. Powinno śmigać. edit. Innym problemem może być teraz naczynie wzbiorcze.. Edytowane 13 Listopada przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 14.11.2024 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada W dniu 13.11.2024 o 12:22, Mareks77 napisał: Najlepiej sprawdź czy sama pociągnie 2 rozdzielacze, najlepiej demontując drugą pompę. Przepływy na poziomie 1 - 1,8l/min są jak najbardziej OK więc minimum to raczej 0,5 Dla 9kW i dT=8K pompa powinna mieć wydajność około 16l/min. Jest to wartość szczytowa, przy mniejszym obciążeniu, wiadomo, przepływy będą mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 16.11.2024 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 15:57 Ok, zdemontowalem dzisiaj dodatkowa obiegówkę i odpowietrzyłem cały układ. Zobaczymy czy teraz będą przepływy na obu rozdzielaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 16.11.2024 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 17:08 Super, dawaj znać jak się sprawy mają. W razie gdyby woda nadal szła tylko na parter, zamiast na górę, to odetnij parter i zobacz wtedy, czy woda poszła na górę. Możliwe, że będzie trzeba zrównoważyć te dwa obiegi zaworem równoważącym, ale najpierw zobacz jak wyglądają przepływy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 16.11.2024 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 18:08 Coś jest chyba nie tak. Pompa grzeje, do zasobnika normalnie tłoczy ciepłą wodę, ale z zasobnika na zasilanie już nie. Tak jakby zasobnik był zapowietrzony, a nie jest. Odpowietrzyłem całą linię zasilania razem z belkami. Nie odpowietrzyłem natomiast powrotu z rozdzielacza do zasobnika. Możliwe, że tu może leżeć problem w tej chwili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 19:06 Godzinę temu, especia napisał: Pompa grzeje, do zasobnika normalnie tłoczy ciepłą wodę, ale z zasobnika na zasilanie już nie. Co nazywasz zasobnikiem? Nie zbiornik CWU? Jak masz na myśli bufor czy sprzęgło, to jak jest wpięty? Rozrysuj obieg wody. Z uwzględnieniem budowy bufora. Rozdzielacze są proste na maksa - coś takiego: czy jest przy nic jakiś osprzęt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 16.11.2024 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 19:50 (edytowane) Tak, masz rację pomyliłem pojęcia, bufor. Z PC przez zawór 3 drogowy woda idzie na bufor i zasobnik cwu. W bufor wpięta górnym króćcem bufora, drugi górny króciec znajdujący się z drugiej strony wprost zasila rozdzielacze parter i piętro. Powrót z rozdzielaczy wpięty na dolnym króćcu bufora, z drugiej strony bufora wychodzi na zasilanie PC. Jutro postaram się to rozrysować. Niemniej, wcześniej sama PC zasilała poprawnie parter, teraz po wypięciu dodatkowej obiegówki nie jest w stanie przepuścić wody przez bufor nawet przy zakręconym zaworze na piętro. Chyba, że obiegowa w PC padła, ale chyba zwróciłaby wtedy błąd? Rozdzielacze są proste jak na zdjęciu, bez dodatkowego osprzętu. Edytowane Sobota o 19:51 przez especia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.11.2024 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 20:33 30 minut temu, especia napisał: Z PC przez zawór 3 drogowy woda idzie na bufor i zasobnik cwu. Jeżeli CWU działa prawidłowo, jeżeli zawór trzydrogowy przełącza się i do bufora idzie ciepła woda, to pompa obiegowa w PC pracuje. Rozumiem że wszelkie filtry wyczyściłeś, jak doradzał Mareks77. Sprawdziłeś wszelkie możliwe zawory po drodze, czy któryś nie zakręcony? 37 minut temu, especia napisał: W bufor wpięta górnym króćcem bufora, drugi górny króciec znajdujący się z drugiej strony wprost zasila rozdzielacze parter i piętro. Powrót z rozdzielaczy wpięty na dolnym króćcu bufora, z drugiej strony bufora wychodzi na zasilanie PC. Jak i zasilanie, i powrót przechodzi przez bufor to jak ma działać to na pompie obiegowej z PC? Pompa z PC wtedy co wpompuje do bufora to z niego wypompuje - a co napędzić ma obieg z podłogówką? Na pewno przy rozdzielaczach (albo gdzie indziej - ale "za" buforem patrząc od strony PC) nie masz pomp obiegowych? Żeby bufor nie wymagał dodatkowych pomp to musiałby być szeregowo - czyli tak obrazowo mówiąc byłby tylko mocno pogrubionym kawałkiem rury w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 16.11.2024 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Sobota o 21:52 (edytowane) 8 godzin temu, especia napisał: Tak, masz rację pomyliłem pojęcia, bufor. Z PC przez zawór 3 drogowy woda idzie na bufor i zasobnik cwu. W bufor wpięta górnym króćcem bufora, drugi górny króciec znajdujący się z drugiej strony wprost zasila rozdzielacze parter i piętro. Powrót z rozdzielaczy wpięty na dolnym króćcu bufora, z drugiej strony bufora wychodzi na zasilanie PC. Jutro postaram się to rozrysować. Niemniej, wcześniej sama PC zasilała poprawnie parter, teraz po wypięciu dodatkowej obiegówki nie jest w stanie przepuścić wody przez bufor nawet przy zakręconym zaworze na piętro. Chyba, że obiegowa w PC padła, ale chyba zwróciłaby wtedy błąd? Rozdzielacze są proste jak na zdjęciu, bez dodatkowego osprzętu. Podaj model i producenta tego bufora. Jak możesz to narysuj ten schemat ołówkiem na kartce A4, zrób zdjęcie i wrzuć na forum. Najlepiej zrób kilka zdjęć kotłowni, żeby było widać instalację, elementy armatury i urządzenia, wrzuć na jakiś dysk w dobrej jakości i podaj tutaj linka. Pokaż ten zawór 3-drogowy. Edytowane Niedziela o 04:40 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 17.11.2024 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 09:32 Rozrysowałem jak jest teraz. Dodam, że zanim wpiąłem w układ piętro obiegówka z PC normalnie napędzała parter. Jest to instalacją, którą zaleciła mi firma montująca PC. Gdy wpiąłem piętro od razu podłączyłem dodatkową pompę obiegową Yonos Pico 25/1-6 w miejscu przed trójnikiem jak na rysunku nr 2. Wtedy parter jako tako grzał, ale pompa nie dawała rady tłoczyć wody na piętro. Jak zakręcałem całkowicie parter, wtedy grzało piętro. Poniżej zdjęcia zaworu 3D i bufora. Model PC WH-SXC09H3E5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 10:12 W dniu 12.11.2024 o 17:47, especia napisał: Cześć, mam problem z przepływami w podłogowce. Podlogowka parter 60m2, poddasze 100m2. Na początku kiedy uzytkowalismy tylko parter nie używałem zewnętrznej pompy obiegowej, sama pompa ciepła pchała wodę i było ok, przepływu były prawidłowe. Gdy oddaliśmy poddasze dołożyłem pompę obiegowa Yonos Pico 25/1-6. Niestety po jej dołożeniu przepływy spadły, parter poniżej 1l, poddasze nie ma siły przepchnąć wody przez instalację. Montaż wygląda po kolei tak: PC, zasobnik, na zasilaniu belek obiegowka, zwykły trójnik i woda rozchodzi się na dół i górę. 29 minut temu, especia napisał: Rozrysowałem jak jest teraz. Dodam, że zanim wpiąłem w układ piętro obiegówka z PC normalnie napędzała parter. Jest to instalacją, którą zaleciła mi firma montująca PC. Gdy wpiąłem piętro od razu podłączyłem dodatkową pompę obiegową Yonos Pico 25/1-6 w miejscu przed trójnikiem jak na rysunku nr 2. Wtedy parter jako tako grzał, ale pompa nie dawała rady tłoczyć wody na piętro. Jak zakręcałem całkowicie parter, wtedy grzało piętro. Poniżej zdjęcia zaworu 3D i bufora. Model PC WH-SXC09H3E5 Jeżeli schemat jest prawidłowy to układ bez dodatkowej pompy zamontowanej przed trójnikiem nie ma prawa działać. Pompa obiegowa w pompie ciepła zapewnia tylko obieg w buforze oraz po przełączeniu zworu trójdrogowego na cele cwu. Obieg grzejnikowy i podłogówkę trzeba czymś niestety napędzić. Jeżeli pompa Yonos Pico 25/1-6 tego nie zapewnia to coś jest nie tak ze schematem. Bufor jest niejako sprzęgłem hydraulicznym z duzą pojemnością ale możliwe że nie jest zamontowany jako sprzęgło tylko jest to bufor tzw. przelotowy zamontowany na instalacji szeregowo na powrocie. https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/porady-i-wiedza/poradnik/inne/podlaczenie-zbiornika-buforowego-jak-miec-pewnosc-ze-jest-poprawnie-wykonane/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 10:13 (edytowane) Dobra, wcześniej myślałem, że pompę masz włączoną w ten sposób: I nie wiedziałem, że masz taki bufor. W każdym razie ten bufor, to takie gigantyczne sprzęgło hydrauliczne. Jeżeli piętro po odcięciu parteru grzeje normalnie, to wydaje mi się, że należy zastosować ten zawór równoważący na odejściu na parter przed rozdzielaczami i zrównoważyć te dwie strefy. Jednak.. o co jeszcze może chodzić? Grzejecie wodę w zasobniku C.W.U. i ten zasobnik ma pierwszeństwo przed C.O. Co to za zasobnik? Pojemność, ilość wężownic, itd. itp.? Może być tak, że zużycie ciepłej wody jest na tyle duże i częste, że pompa przez większość czasu grzeje ten zasobnik. Edit.: W ogóle sens tego bufra w tej instalacji jest wątpliwy. Zgodnie z: https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/blog/rownolegle-szeregowo-czy-bez-jak-uzupelnic-instalacje-pompy-ciepla-o-bufor/ Dla pompy 9 kW minimalny zład to około 30 litrów. Twoja podłogówka z tego co czytam ma około 160m2. To może być już grubo ponad 120 litrów wody. Edytowane Niedziela o 10:18 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 10:55 (edytowane) 53 minuty temu, andruszek napisał: Dobra, wcześniej myślałem, że pompę masz włączoną w ten sposób: I nie wiedziałem, że masz taki bufor. W każdym razie ten bufor, to takie gigantyczne sprzęgło hydrauliczne. Jeżeli piętro po odcięciu parteru grzeje normalnie, to wydaje mi się, że należy zastosować ten zawór równoważący na odejściu na parter przed rozdzielaczami i zrównoważyć te dwie strefy. Co to za pierdoły. Kol.@andruszek...... poczytaj może wszystkie wpisy pytającego to zrozumiesz że u niego przepływy są raczej minimalne także na parterze. Co ty chcesz tam równoważyć jeśli to samo może wykonać za pomocą rotametrów. Problem w tym że na parterze nie ma z czego już zejść bo są minimalne. Wypisujesz farmazony o zaworze równoważącym a na schemacie umieszczasz oznaczenie dodatkowej 3 pompy która będzie walczyła o wodę z tą drugą pozbawiając czynnika grzewczego parter. Jeśli pompa Yonos Pico 25/1-6 której max to 3,6l/h czyli 60l/min i podnoszenia do 6m nie daje przepływów to coś jest tam sknocone . Albo przedstawiony schemat jest nie taki lub coś jest w instalacji. Do pytającego> Zamieść zdjęcia rozdzielaczy i całości kotłowni tak aby można było dojść do schematu połączeń. Szczegóły typu sam bufor ,zasobnik lub zawór 3D na zdjęciu nie są tu interesujące. Pisałem o fotki już na początku dyskusji ale jednak jeśli uważasz że ważniejsze jest RODO to szukaj pomocy u hydraulika który poczynił tą instalację. Edytowane Niedziela o 11:11 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts