andruszek 17.11.2024 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:36 18 minut temu, Mareks77 napisał: Co to za pierdoły. Kol.@andruszek...... poczytaj może wszystkie wpisy pytającego to zrozumiesz że u niego przepływy są raczej minimalne także na parterze. Co ty chcesz tam równoważyć jeśli to samo może wykonać za pomocą rotametrów. Problem w tym że na parterze nie ma z czego już zejść bo są minimalne. Sraty graty, przeczytaj jeszcze raz albo drugi i trzeci, to zrozumiesz, że na podstawie tego co wcześniej pisał autor myślałem, że tak właśnie wpiął pompę po dołożeniu piętra i nie miałem wcześniej wiedzy, że ma zainstalowany taki bufor - bufonie! Naucz się czytać ze zrozumieniem. Jeszcze raz napiszę, tak, żebyś zrozumiał. Rysunek który narysowałem jest odzwierciedleniem mojego wyobrażenia na temat wpięcia pompy w tę instalację bez bufora ciepła i którą to poleciłem autorowi zdemontować informując: W dniu 13.11.2024 o 13:39, andruszek napisał: Zdejmij tą drugą pompę, bo jest błędnie zainstalowana w układzie i puść wszystko na pompie z PC. Powinno śmigać. edit. Innym problemem może być teraz naczynie wzbiorcze.. 40 minut temu, Mareks77 napisał: Wypisujesz farmazony o zaworze równoważącym a na schemacie umieszczasz oznaczenie dodatkowej 3 pompy która będzie walczyła o wodę z tą drugą pozbawiając czynnika grzewczego parter. Ok, w takim razie trzeba kręcić rotametrami, ale czy jakimś większym błędem jest zastosowanie zaworu równoważącego? Dzięki temu przynajmniej parter i piętro masz zrównoważone już przed rozdzielaczami i potem tylko na rozdzielaczach równoważysz sobie przepływy w pętlach. 26 minut temu, Mareks77 napisał: Do pytającego> Zamieść zdjęcia rozdzielaczy i całości kotłowni tak aby można było dojść do schematu połączeń. Szczegóły typu sam bufor ,zasobnik lub zawór 3D na zdjęciu nie są tu interesujące. Pisałem o fotki już na początku dyskusji ale jednak jeśli uważasz że ważniejsze jest RODO to szukaj pomocy u hydraulika który poczynił tą instalację. Tak dokładnie, lakoniczność i konieczność dopytywania się o jakąkolwiek informację od autora, jest porażająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:51 (edytowane) 46 minut temu, andruszek napisał: Sraty graty, przeczytaj jeszcze raz albo drugi i trzeci, to zrozumiesz, że na podstawie tego co wcześniej pisał autor myślałem, że tak właśnie wpiął pompę po dołożeniu piętra i nie miałem wcześniej wiedzy, że ma zainstalowany taki bufor - bufonie! Naucz się czytać ze zrozumieniem. Jeszcze raz napiszę, tak, żebyś zrozumiał. Rysunek który narysowałem jest odzwierciedleniem mojego wyobrażenia na temat wpięcia pompy w tę instalację bez bufora ciepła i którą to poleciłem autorowi zdemontować informując: Jak pytający wpiął pompę jest napisane w jego pierwszym wpisie. Druga część tego samego wpisu dotyczy przeniesienia pompy tak aby zasilała same poddasze. Bufor i jego istnienie nie ma tu żadnego znaczenia bo ważne są uzyskiwane przepływy. Dlatego o ile z moim czytaniem ze zrozumieniem jest Ok to nad Twoim należy trochę popracować. To dotyczy także wyobraźni którą prezentujesz. Edytowane Niedziela o 12:22 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 11:57 (edytowane) 44 minuty temu, andruszek napisał: Ok, w takim razie trzeba kręcić rotametrami, ale czy jakimś większym błędem jest zastosowanie zaworu równoważącego? Dzięki temu przynajmniej parter i piętro masz zrównoważone już przed rozdzielaczami i potem tylko na rozdzielaczach równoważysz sobie przepływy w pętlach. Trzeba kręcić ale to nic nie da bo zmniejszenie przepływów na poziomie 1l/min do poziomu 0,5l/min może pobudzi poddasze do działania ale nie sądzę aby było Ok dla całości. To samo uzyskasz montując Twój zawór niestety poza wydaniem kilkudziesięciu PLN niczego nie wniesie. Przy tak wydajnej pompie najpierw należy rozwiązać problem z przepływami o ile te podawane przez autora są wiarygodne Edytowane Niedziela o 12:22 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:28 8 minut temu, Mareks77 napisał: Druga część tego samego wpisu dotyczy przeniesienia pompy tak aby zasilała same poddasze. Faktycznie, tutaj muszę przyznać, że pamiętam tę wstawkę. Najprawdopodobniej początkowo założyłem pewnie wersję z pompa przed trójnikiem, ale bez bufora i uznałem to za błąd. W każdym razie parę dni minęło i czasami trudno się połapać bez dokładnego schematu, co kto miał dokładnie na myśli i czy tak jest w rzeczywistości. 8 minut temu, Mareks77 napisał: Trzeba kręcić ale to nic nie da bo zmniejszenie przepływów na poziomie 1l/min do poziomu 0,5l/min może pobudzi poddasze do działania ale nie sądzę aby było Ok dla całości. To samo uzyskasz montując Twój zawór niestety poza wydaniem kilkudziesięciu PLN niczego nie wniesie. Tak jak pisałem wcześniej cała instalacja to jest około 16l/h w szczycie zapotrzebowania przy dT=8K. W zależności od ilości pętli i obciążenia cieplnego te przepływy na rotametrach będą stosunkowo niskie. Dla 10 pętli to będzie powiedzmy 1,6 l/h w szczycie, czyli przy temperaturach 0-5 stopni jak mamy teraz- sporo mniej. Póki co zostawiam temat. Jeżeli schemat jest poprawnie narysowany i wszystko w instalacji działa jak ma działać, to pompa powinna wrócić przed trójnik i rotametrami spróbować zrównoważyć te przepływy w pętlach. Inna sprawa, to na prawdę ciekawi mnie ten zasobnik i czy nie dochodzi do sytuacji, w której pompa cały czas pracuje w celu utrzymania w nim wymaganej temperatury, przez co zawór trójdrogowy odcina podłogę na dłuższe niż krótsze okresy czasu..:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:39 2 minuty temu, andruszek napisał: Inna sprawa, to na prawdę ciekawi mnie ten zasobnik i czy nie dochodzi do sytuacji, w której pompa cały czas pracuje w celu utrzymania w nim wymaganej temperatury, przez co zawór trójdrogowy odcina podłogę na dłuższe niż krótsze okresy czasu..:D A jakie Twoim zdaniem znaczenie ma w tym układzie zasobnik i jego zawór trójdrogowy. Tam przepływów nie ma tak czy inaczej więc jeżeli zawór po przełączeniu zapewni ciepło dla CWU to zabierze jedynie ciepło dla obiegu CO. Przepływy wymusza tam pompa za buforem a nie pompa zintegrowana w pompie ciepła. Ona jest niezależna od tej pompy. Zgodne z Twoim rozumowaniem PS:,,,,,,,,,,,,,,Jeżeli autor tematu spoglądał w tym czasie na przepływy na rozdzielaczach to nie brał w tym samym czasie kąpieli zabierając wodę podłogówce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:04 15 minut temu, Mareks77 napisał: A jakie Twoim zdaniem znaczenie ma w tym układzie zasobnik i jego zawór trójdrogowy. Tam przepływów nie ma tak czy inaczej więc jeżeli zawór po przełączeniu zapewni ciepło dla CWU to zabierze jedynie ciepło dla obiegu CO. Przepływy wymusza tam pompa za buforem a nie pompa zintegrowana w pompie ciepła. Ona jest niezależna od tej pompy. Zgodne z Twoim rozumowaniem PS:,,,,,,,,,,,,,,Jeżeli autor tematu spoglądał w tym czasie na przepływy na rozdzielaczach to nie brał w tym samym czasie kąpieli zabierając wodę podłogówce. Ok, z tym zasobnikiem to faktycznie, jeżeli mamy bufor, to w chwili grzania zasobnika, ciepło na podłogę będzie pochodziło z nadwyżki energii z bufora, także sens jego instalacji może być jednak słuszny. No tak, tutaj jeżeli jest druga pompa, to przepływy na podłogówce powinny być ok, a ciepło powinno w tym czasie pochodzić z tego bufora. Jakoś do przepływów się nie odniosłeś, a może się okazać, że 0,5-0,7 l/min jest jak najbardziej właściwym przepływem w tym okresie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:14 3 minuty temu, andruszek napisał: Jakoś do przepływów się nie odniosłeś, a może się okazać, że 0,5-0,7 l/min jest jak najbardziej właściwym przepływem w tym okresie.. Jeśli koniecznie chcesz abym się odniósł do przepływów to niestety z braku wpisów i reakcji autora nie mam pojęcia jaki jest powód. Jeżeli mam się odnieść do Twojego wpisu nie pogrążając Cię całkowicie to: 40 minut temu, andruszek napisał: Tak jak pisałem wcześniej cała instalacja to jest około 16l/h w szczycie zapotrzebowania przy dT=8K. W zależności od ilości pętli i obciążenia cieplnego te przepływy na rotametrach będą stosunkowo niskie. Dla 10 pętli to będzie powiedzmy 1,6 l/h w szczycie, czyli przy temperaturach 0-5 stopni jak mamy teraz- sporo mniej. Przepływy na rotametrach są wyskalowane w litrach na minutę a więc te Twoje dane musiały by brzmieć całkiem inaczej. 16 l/h daje raczej 16 l/h x 60 min = 960 l/min co przy 10 pętlach dawało by 96 l/min. Z jednym się z Tobą zgodzę: Daj sobie spokój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:19 (edytowane) Dokładnie 0,8 l/minutę na pętlę wychodzi przy 0 na zewnątrz i projektowej -20, w budynku 20. 16 l/h = 16l/h x60 minut (czyli 1h) = 16l - geniuszu Źle podałem wartość, bo powinno być, że w szyczycie 16l/minutę oczywiście. Edytowane Niedziela o 13:31 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:31 7 minut temu, andruszek napisał: Mordo jeżeli 96l/min w szczycie zapotrzebowania. Podziel to sobie na 2, bo pewnie umiesz w dzielenie i mnożenie i masz 50l/min. Pasi basi? No i czego to dowodzi................ że przy 10 rotametrach będzie 5 l/min. Autor osiąga 1,6 l/min a gdy dołożył pompę to spadło do 1 l/min, Powtarzam: Godzinę temu, andruszek napisał: Póki co zostawiam temat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:43 @Mareks77 Dobra, póki co tylko się czepiasz i atakujesz. Co proponujesz jako rozwiązanie problemu i co może być przyczyną kiepskiego grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:44 19 minut temu, andruszek napisał: Dokładnie 0,8 l/minutę na pętlę wychodzi przy 0 na zewnątrz i projektowej -20, w budynku 20. 16 l/h = 16l/h x60 minut (czyli 1h) = 16l - geniuszu Źle podałem wartość, bo powinno być, że w szyczycie 16l/minutę oczywiście. 0,8 l/min na 1 pętle przy 10 pętlach daje 8 l/min przepływu całkowitego Skąd to wynika dalej nie wiadomo. Moze trzeba tak jak piszesz podzielić lub pomnożyć przez 2 ale dlaczego ? Jaki geniuszem trzeba być aby mu wyszło to co powyżej że 16 l.h x 60 min daje 16 l/min tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:52 Teraz, Mareks77 napisał: 0,8 l/min na 1 pętle przy 10 pętlach daje 8 l/min przepływu całkowitego Skąd to wynika dalej nie wiadomo. Moze trzeba tak jak piszesz podzielić lub pomnożyć przez 2 ale dlaczego ? Jaki geniuszem trzeba być aby mu wyszło to co powyżej że 16 l.h x 60 min daje 16 l/min tego nie wiem. Wynika to z tego, że ta pompa ciepła ma w szczycie 9kW, jeżeli założysz dT=8K, to przepływ wyjdzie Ci około 16l/minutę. W szczycie czyli dajmy na to przy -20 stopniach Celsjusza na zewnątrz. Teraz mamy około 0-5 stopni, także na dobrą sprawę ucinasz połowę przepływu (bo masz połowę mniejsze obciążenie) lub inaczej zamiast 9kW dajesz 4,5kW. Resztę dzielisz przez ilość pętli. W każdym razie możliwe, że maksymalnie jego dom potrzebuje teraz tylko około 2-3-3,5kW, także przepływy na poziomie 0,5 l/minutę w pętli są bardzo prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 14:33 (edytowane) @especia W wątku pojawiły się spięcia, ale spróbujmy jakoś rozwiązać ten problem. Wrzuć z powrotem tę pompę w tamto miejsce przed trójnikiem. Ogólnie woda przez trójnik chętniej powinna iść na przelot niż na odnogę, czyli najprawdopodobniej na piętro budynku. Zamknij wszystkie pętle, odłącz podgrzew zasobnika cwu, tak, żeby pompa ciepła pracowała tylko na co i zacznij regulować ten układ. Powoli pootwieraj rotametry na niskie przepływy na parterze i piętrze budynku. Kontroluj (zapisuj sobie) też temperatury zasilania i powrotu, które daje pompa itd itp. Edytowane Niedziela o 14:34 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.11.2024 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 15:41 6 godzin temu, especia napisał: Rozrysowałem jak jest teraz. Dodam, że zanim wpiąłem w układ piętro obiegówka z PC normalnie napędzała parter. Jest to instalacją, którą zaleciła mi firma montująca PC. Jedynie z pompą obiegową wbudowaną w PC nie miało to prawa działać tylko na parterze, ani po dołączeniu piętra. Gdyby była wysoka temperatura w buforze to byłaby jakaś szansa, żeby przy grzejnikach jakoś to działało dzięki grawitacji przy odpowiednio położonych rurach - ale nie przy niskich temperaturach zasilania i podłogówce. Chyba, że masz "bypass" i zasilanie i/lub powrót omijał bufor odcięty zaworami całkowicie odłączając bufor albo zamieniając go w bufor wpięty szeregowo (jeszcze zależy, jaka jest budowa tego bufora). Ale tak czy inaczej dołożenie tej dodatkowej pompy powinno napędzić obydwie podłogówki... Obadaj dobrze instalację, jak masz jakieś opisy, schematy od wykonawcy to przestudiuj. Bo może przy samym parterze uważali, że pompa z PC da radę i zrobili ominięcie buforu i tak działało, ale sądzili, że po dołożeniu pietra ta pompa nie da rady, i bufor w roli sprzęgła miał umożliwić pracę dodatkowych pomp tylko trzeba było jakieś zawory otworzyć a jakieś zamknąć. 19 godzin temu, especia napisał: Rozdzielacze są proste jak na zdjęciu, bez dodatkowego osprzętu. Nawet bez rotametrów? Bez żadnych zaworów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 17.11.2024 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 16:08 (edytowane) Rozdzielacze mają rotametry na górnej i zawory na dolnej belce. Mają również zawory dopuszczające na wejściu do belek i to wszystko. Kotłownia wygląda dokładnie tak jak na rysunku, nic nie jest pominięte. Wpiąłem pompę ponownie i chyba w niej tkwi błąd, bo nawet na najwyższym biegu pokazuje przepływ 0.0. Tak to tutaj jest błąd, na zaworach od pompy z jednej i drugiej strony są takie małe śrubki i otworzyłem nimi przepływ ale i tak przy maksymalnej wydajności pompy wyświetlacz wskazuje max 0.4m3/h Edytowane Niedziela o 16:45 przez especia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 16:45 To jest jakaś używana pompa z tego co widzę. Wcześniej działała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 17.11.2024 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 16:46 (edytowane) Nie jest używana, była kupiona nowa. Dopisałem w poprzednim poście co może być problemem. Te śruby na zaworach to jest coś takiego, niby można regulować, ale w dziwny sposób, bo nie na zasadzie odkręc/zakręc tylko jakieś minimalne ruchy niczym otwieranie sejfu wytrychem Edytowane Niedziela o 16:56 przez especia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 16:57 (edytowane) Jaką masz temperaturę zasilania i powrotu na pompie ciepła? 0,4m3/h przy dT=8K to jest 3,7kW ciepła. Wygląda ok. Edytowane Niedziela o 17:00 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
especia 17.11.2024 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 17:32 Teraz niby jest 29 zasilanie i 27 powrót, ale chyba coś źle mierzy bo belki powrotne są odczuwalnie chłodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 17.11.2024 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 17:41 (edytowane) Trochę mała różnica temperatur, ale i tak może być jeżeli w buforze zebrało się trochę ciepła i u góry masz około 29 u dołu zbiornika 27, natomiast pompa obiegowa na podłogówce normalnie może pobierać ze zbiornika 29 i oddawać do niego 21. Trudno powiedzieć. Dobra jak wygląda sprawa przepływów? Jak góra jak dół? Pozakręcałeś wszystko i powoli ustawiłeś jakieś niskie przepływy? Edytowane Niedziela o 17:42 przez andruszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts