Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki grzejnik przenośny do nieogrzewanego pomieszczenia?

Robert Asymetryczny

Recommended Posts

Jaki najlepszy i najbardziej efektywny grzejnik przenośny do nieogrzewanego pomieszczenia?

Olejowy, konwektorowy czy jakiś inny.

Mam taką kanciapę w domku jednorodzinnym 2 na 3 metry. 

Jest takie multum grzejników a chodzi mi o to żeby w pomieszczeniu było z 16 stopni, tyle żeby nie nabić sobie totalnych rachunków za prąd a jednak dogrzać to pomieszczenie.

Z góry dziękuję za porady!

Zarówno jednym jak i drugim nagrzejesz do 16 i więcej stopni. Grzejnik olejowy przypomina typowy grzejnik. Zarówno jeden jak i drugi pobierze tyle samo prądu do ogrzania pomieszczenia, tylko olejowy będzie chwilę dłużej ciepły po odłączeniu od energii elektrycznej i oczywiście dłużej będzie się nagrzewał.

W ogóle warto zauważyć, że mówi się/pisze się, że grzejnik olejowy ma dużą pojemność cieplną. Faktycznie na pewno większą niż grzejnik konwektorowy, jednak w środku znajduje się wspomniany olej. Woda jest najlepszym nośnikiem ciepła i jej ciepło właściwe wynosi 4200 J/kg/K. Znalazłem na jednej stronce, że taki niby olej termalny, a ma tylko około 0,37-046 kcal/(kg x 1K), czyli 1549-1925 J/kg/K.

Moim zdaniem jeżeli chcesz w pomieszczeniu spędzić kilka godzin od czasu do czasu i mieć w tym czasie ciszę, to wybierz olejowy, bo w konwektorowym może zacząć dokuczać Ci hałas wentylatora.

Edytowane przez andruszek

3 godziny temu, Robert Asymetryczny napisał:

Jaki najlepszy i najbardziej efektywny grzejnik przenośny do nieogrzewanego pomieszczenia?

Olejowy, konwektorowy czy jakiś inny.

Mam taką kanciapę w domku jednorodzinnym 2 na 3 metry. 

Jest takie multum grzejników a chodzi mi o to żeby w pomieszczeniu było z 16 stopni, tyle żeby nie nabić sobie totalnych rachunków za prąd a jednak dogrzać to pomieszczenie.

Z góry dziękuję za porady!

Ja bym proponował konwektorowy z nadmuchem, szybko nagrzewa a dmuchawa rozprowadzi powietrze po mieszczeniu. Olejowym musiałbyś dłużej czekać aby nagrzać pomieszczenie.

Jest jeszcze inna opcja, podobna do pierwszej to grzejni farelka albo grzejnik na podczerwień po włączeniu od razu czujesz "bijące" ciepło.

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź!

To jest pokój z półkami warsztatowymi na różne rzeczy a nie do przebywania nawet krótkotrwałego.

Chodzi mi o to żeby to nie zagrzybiało bo ma do tego te pomieszczenie predyspozycje.

W międzyczasie znalazłem promienniki podczerwieni i chyba kupie sobie na próbę takie coś, bo ma to właściwości tez grzybobójcze.

Co WY na to?

1 godzinę temu, Robert Asymetryczny napisał:

Dziękuję za odpowiedź!

To jest pokój z półkami warsztatowymi na różne rzeczy a nie do przebywania nawet krótkotrwałego.

Chodzi mi o to żeby to nie zagrzybiało bo ma do tego te pomieszczenie predyspozycje.

W międzyczasie znalazłem promienniki podczerwieni i chyba kupie sobie na próbę takie coś, bo ma to właściwości tez grzybobójcze.

Co WY na to?

Gdzie Ty widziałeś zagrzybiony grzejnik? To jakaś marketingowa bzdura roku.

Czy ja napisałem odgrzybianie grzejnika???

No chyba nie, chodziło o odgrzybianie w rogach pomieszczenie a raczej zapobieżenie tworzenia sie grzyba bo do odgrzybiania są preparaty lub inne sztuczki.

Kupiłem sobie na próbę promiennik na podczerwień firmy CRONOS idealnie przystosowany na mój metraż.

450 WAT mocy w cenie 289 zł.

Jak dla mnie niewielki wydatek a przynajmniej będzie to poligon doświadczalny dla tego typu ogrzewania.

5 godzin temu, Robert Asymetryczny napisał:

Dziękuję za odpowiedź!

Co WY na to?

Rozumiem że okna ani wentylacji ten pokoik nie ma tak?

Ten promiennik też ogrzeje całe pomieszczenie a ma ten plus że możesz go zbliżyć w  konkretne miejsce i będzie je ogrzewał, zresztą sam zobaczysz jak on działa.

W dniu 14.11.2024 o 13:55, Ratpaw napisał:

Fakt, nie doczytałem, ale i tak promiennik jest najgorszym sposobem na grzyba, bo właśnie niedogrzewa miejsc, do których nie dochodzi promieniowanie, które zachowuje się jak fale widzialne. Lepiej dać zwykły grzejnik za 100 zł, ew. termowentylator.

Owszem, najtańszy grzejnik konwektorowy z wentylatorem jest najbardziej efektywny, ale też pobiera gigantyczny prąd. I tu jest pies pogrzebany. Na razie testuje ten maleńki promiennik IR. Szału nie ma ale dajmy mu szansę. On w końcu pobiera w najwyższym ustawieniu wartości tylko 450 WAT.

Konwektor bierze od 1000 do 2000 WAT.

Edytowane przez Robert Asymetryczny

19 minut temu, Robert Asymetryczny napisał:

Owszem, najtańszy grzejnik konwektorowy z wentylatorem jest najbardziej efektywny, ale też pobiera gigantyczny prąd. I tu jest pies pogrzebany. Na razie testuje ten maleńki promiennik IR. Szału nie ma ale dajmy mu szansę. On w końcu pobiera w najwyższym ustawieniu wartości tylko 450 WAT.

Konwektor bierze od 1000 do 2000 WAT.

Tak to to akurat nie działa. Po pierwsze może się okazać, że promiennik który wybrałeś 450W jest za słaby na to pomieszczenie. Załóżmy jednak, że jest to moc wystarczająca do utrzymania 16 stopni. Jedno jak i drugie urządzenie teoretycznie powinno pobrać tę samą ilość energii, tyle że konwektor 2000W, popracuje łącznie 15 minut w ciągu godziny, natomiast promiennik 450W będzie działał przez całą godzinę bez przerwy.

W dniu 16.11.2024 o 11:06, andruszek napisał:

Tak to to akurat nie działa. Po pierwsze może się okazać, że promiennik który wybrałeś 450W jest za słaby na to pomieszczenie. Załóżmy jednak, że jest to moc wystarczająca do utrzymania 16 stopni. Jedno jak i drugie urządzenie teoretycznie powinno pobrać tę samą ilość energii, tyle że konwektor 2000W, popracuje łącznie 15 minut w ciągu godziny, natomiast promiennik 450W będzie działał przez całą godzinę bez przerwy.

Logiczny wywód, tylko jest jedno ale.

Lepiej, jak dla mnie, żeby przy tym samym zużyciu prądu mieć ciągłą, stabilną temperaturę 16 stopni niż osiągniętą w mgnieniu oka i potem wyłączanie się i włączanie i tak w kółko.

Byłaby taka sinusoida temperatur.

Edytowane przez Robert Asymetryczny

4 minuty temu, Robert Asymetryczny napisał:

Lepiej, jak dla mnie, żeby przy tym samym zużyciu prądu mieć ciągłą, stabilną temperaturę 16 stopni niż osiągniętą w mgnieniu oka i potem wyłączanie się i włączanie i tak w kółko.

Wiem, rozumiem, dlatego to co opisałem to taka teoria i suma sumarum 450W zawsze weźmie maks te 450W.

4 godziny temu, Robert Asymetryczny napisał:

Przecież możesz kupić grzejnik z termostatem i niewielką masą akumulacyjną. Takie grzejniki sprzedaje choćby Atlantic. Pracowałem kiedyś w pokoju biurowym z takim ogrzewaniem i nie było żadnej sinusoidy temperatur.

19 godzin temu, Ratpaw napisał:

Przecież możesz kupić grzejnik z termostatem i niewielką masą akumulacyjną. Takie grzejniki sprzedaje choćby Atlantic. Pracowałem kiedyś w pokoju biurowym z takim ogrzewaniem i nie było żadnej sinusoidy temperatur.

Może na przyszłość spróbuję, dzięki!