Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian zimą

Recommended Posts

Hej styropian biały 20cm lambda 0,035

kończę układanie styropianu na elewacji i mam plan zapianowac jeszcze szczeliny. Czy pozostawienie w takim stanie gołego styro na zimę będzie jakoś niszczące dla jego struktury i parametrów ?

Siatkę, klej i narożniki mam żeby kleić chociaż raz styropian. 

końcówka przyszłego tygodnia prognozowane mrozy codziennie 

poproszę o porady bo wątków w tym temacie nie znalazłem 

Do pianowania szczelin potrzebna będzie pianka zimowa, inaczej skruszeje i nic nie uszczelni. Styropian można pozostawić, ale potem trzeba będzie go przetrzeć. W mrozach nie wolno kłaść chemii budowlanej (generalnie) i moim zdaniem nic nie zyskasz na tych narożnikach. Oczywiście są tacy, co się mrozami nie przejmują, ale u siebie lepiej się nie spieszyć. 

8 godzin temu, Etsonik napisał:

Hej styropian biały 20cm lambda 0,035

kończę układanie styropianu na elewacji i mam plan zapianowac jeszcze szczeliny. Czy pozostawienie w takim stanie gołego styro na zimę będzie jakoś niszczące dla jego struktury i parametrów ?

Siatkę, klej i narożniki mam żeby kleić chociaż raz styropian. 

końcówka przyszłego tygodnia prognozowane mrozy codziennie 

poproszę o porady bo wątków w tym temacie nie znalazłem 

Pozostawiony styropian może się pofałdować, lepiej wyczaić moment i położyć choć tylko jedną warstwę kleju niż pozostawiać go na tak długi czas odkryty.