mnew 17.11.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 12:26 Cześć wszystkim, Nigdy dotychczas nie spotkałem się ze stropem drewnianym stąd moje pytanie tutaj na forum jak podejść do tematu. Mam dom piętrowy (parter + pełne piętro) oraz poddasze/strych, które będzie jako miejsce do składowania...graciarnia :). Planuję dach ocieplić wełną oraz w przyszłości przybić płyty OSB z siatką metalową (szczelina wentylacyjna) jako zabezpieczenie przez kunami/ptactwem. Natomiast mam problem jak podejść do tematu ze stropem drewnianym. Na pewno na piętrzę będę robił sufity podwieszane i czy dobrym pomysłem jest, aby od spodu belek przybić płyty OSB, od górnej części ocieplić wełną (+ rozprowadzić elektrykę w peszel) a na wierzchnią stronę (poddasze) dać deski? Zależy mi, aby to było solidne, ciepłe i umożliwiało przechowywanie lekkich rzeczy na strychu. Prośba o porady i sugestie, dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 13:04 (edytowane) OSB raczej od górnej trrony jako podłoga dla stryszku. Ocieplenie pod legarami czyli drewnianymi beklami ale równieś i pomiędzy nimi. Ocieplenie może być rozłożone na stelarzu do sufitu podwieszanego. Pod stelażem folia paroszczelna i płyty kartonowo gipsowe rygips Tam podparty jest jeszcze jakiś podciąg ( belka żelbetowa ) ? Jeżeli sufit będzie zlicowany z podciągiem to najlepiej dodatkowo obłożyć go obklejając 5 cm styropianem gdyż nad nim będzie tylko jedna warstwa wełny pomiędzy legarami. Edytowane Niedziela o 13:06 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnew 17.11.2024 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 14:21 Godzinę temu, Mareks77 napisał: OSB raczej od górnej trrony jako podłoga dla stryszku. Ocieplenie pod legarami czyli drewnianymi beklami ale równieś i pomiędzy nimi. Ocieplenie może być rozłożone na stelarzu do sufitu podwieszanego. Pod stelażem folia paroszczelna i płyty kartonowo gipsowe rygips Tam podparty jest jeszcze jakiś podciąg ( belka żelbetowa ) ? Jeżeli sufit będzie zlicowany z podciągiem to najlepiej dodatkowo obłożyć go obklejając 5 cm styropianem gdyż nad nim będzie tylko jedna warstwa wełny pomiędzy legarami. Tak, tam jest pociąg. Patrząc od dołu chciałem to zrobić jak niżej, aby też bezpośrednio do kartongipsu nie przylegało ocieplenie: Wersja 1: * Karton gips + stelarz, Płyta OSB, Belka stropowa, Polepa, Wełna mineralna, Płyta OSB lub deski Wersja 2: * Karton gips + stelarz, Belka stropowa, Płyta OSB, Polepa, Wełna mineralna, Płyta OSB lub deski Druga wersja wydaje się osobiście lepsza, bo będę miał przestrzeń pomiędzy kartogipsem a płyta OSB o grubość belek stropowych, gdzie wykorzystam to na przewody rekuperacji oraz elektrykę i nie tracę wysokości pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2024 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 14:51 A po co jest tam płyta osb pomiędzy stelażem a kartongipsem? Instalacje elektryczne dajesz w rurkach na stelażu. Wełna spokojnie się ułoży. Większe instalacje typu rekuperacja dasz także w warstwie ocieplenia pod belkami drewnianymi. Najważniejsza w tym wypadku jest grubość ocieplenie która im wyższa tym lepiej. Po drugie to pomiędzy stelaż a kartongips musi iść folia paroizolacyjna tak aby para wodna z pomieszczeń nie wnikała w wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts