majus.misiak 17.11.2024 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 22:58 Witam, Od niedawna jestem właścicielem ok. 20 letniego domu jednorodzinnego, z poddaszem użytkowym, podpiwniczonego. W domu jest ogrzewanie grzejnikowe, gazowe (kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny). Przy okazji remontu chcę zmodernizować całą instalację grzewczą. Na ten moment, jestem zdecydowany, żeby na całym parterze (salon, kuchnia, łazienka, hall, garaż) wymienić ogrzewanie z grzejników na podłogowe. Dalej zastanawiam się nad kilkoma rzeczami: 1/ Jaką metodą zastosować do instalacji podłogówki? Wykonawca proponował skucie wylewek na parterze i położenie całej instalacji od początku, tzn. nowe styropiany i folie. Z tego co się zorientowałem, dość popularnym rozwiązanie zamiennym jest frezowanie istniejącej wylewki i ułożenie instalacji bez skuwania. Jest to rozwiązanie znacząco tańsze, ale czy ma jakieś istotne wady, które powodowałyby że lepiej skuć całą wylewkę? 2/ Waham się nad zostawienie grzejników na piętrze (3x sypialnia), ze względu na umeblowanie (dywan, łóżko, biurko itd.) - ile % powierzchni podłogi (panele) powinno być odsłonięte żeby taka instalacja miała sense? 3/ Zastanawiam się jak ugryźć temat piwnicy. Piwnica jest ogrzewana (zaadaptowana na pracownię), też grzejniki, podłogowe w piwnicy raczej nie wchodzi w grę. Przy grzejnikach piwnica utrzymuje taką samą temperaturę jak parter, ale po obniżeniu temperatury na piecu (pod ogrzewanie podłogowe) nie będę w stanie jej dogrzać. Zastanawiam się nad zostawieniem grzejników (ew. wymianą na niskotemperaturowe) i dogrzanie kilka stopni dodatkową instalacją klimatyzacji. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tego typu modernizacjach? Od strony technicznej (jeżeli to ma znaczenie), dom ściany porotherm 30cm, styropian 10cm U ok 0.27W/m2K, dach 20cm wełna ok 0.2W/m2K, Ep 125Kwh/m2rok (zawyżone przez piwnicę). Nie ma tragedii, chociaż na dzisiejsze czasy mogłoby być dużo lepiej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andruszek 18.11.2024 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:39 Wybacz, bo pewnie oczekujesz jakichś odpowiedzi na swoje pytania, ale chciałbym się dowiedzieć, czy jest coś, co szczególnie przeszkadza Ci w istniejącej instalacji? Grzejniki mają zasilanie boczne czy dolne? Jakie rury? PEX czy PP? Chodzi o to, że remont domu- spoko, ale już wymiana/modernizacja instalacji co i podłogówka, to będą znaczne koszty. Zaraz się okaże, że jeszcze kocioł też przydałoby się wymienić itd itp. Ogólnie grzejniki z ogrzewaniem podłogowym są jak najbardziej ok, tylko będzie trzeba zastosować grupę pompową na ten obieg i zmniejszyć w nim temperaturę zasilania zaworem trójdrogowym z siłownikiem + grupa pompowa na obieg grzejnikowy. Do tego dojdzie co najmniej sprzęgło hydrauliczne i cała armatura. Moja sugestia, to może spróbować zmodernizować tę instalację na zasadzie wymiany grzejników, ewentualnie samych podejść do tych grzejników (jeżeli są np. boczno-zasilane). Rozejrzyj się za grzejnikami dekoracyjnymi, czy choćby takimi płytowymi, ale bardziej eleganckimi typu Ramo Ventil Compact. Same tego typu grzejniki mogą Cię kosztować lekką ręką od 20 do 50 tys. zł .. a nawet więcej. Informacje które podałeś na temat budynku byłyby przydatne podczas projektowania tej instalacji i dokładnego wyznaczenia obciążenia cieplnego konkretnych pomieszczeń/całego budynku, ale wykonawca, który będzie robił tę instalację, najprawdopodobniej weźmie pod uwagę, że jest to stosunkowo nowy dom, przyjmie jakiś współczynnik W/m2, pomnoży przez ilość m2 pomieszczenia i wyjdzie mu jego obciążenie cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.11.2024 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:06 13 godzin temu, majus.misiak napisał: Witam, Od niedawna jestem właścicielem ok. 20 letniego domu jednorodzinnego, z poddaszem użytkowym, podpiwniczonego. W domu jest ogrzewanie grzejnikowe, gazowe (kocioł kondensacyjny jednofunkcyjny). Przy okazji remontu chcę zmodernizować całą instalację grzewczą. Na ten moment, jestem zdecydowany, żeby na całym parterze (salon, kuchnia, łazienka, hall, garaż) wymienić ogrzewanie z grzejników na podłogowe. Dalej zastanawiam się nad kilkoma rzeczami: 1/ Jaką metodą zastosować do instalacji podłogówki? Wykonawca proponował skucie wylewek na parterze i położenie całej instalacji od początku, tzn. nowe styropiany i folie. Z tego co się zorientowałem, dość popularnym rozwiązanie zamiennym jest frezowanie istniejącej wylewki i ułożenie instalacji bez skuwania. Jest to rozwiązanie znacząco tańsze, ale czy ma jakieś istotne wady, które powodowałyby że lepiej skuć całą wylewkę? Rurki w styropianie grzeją posadzkę tylko z jednej strony, od góry, przez co mają mniejszą moc niż gdyby były oblane wylewką z każdej strony. Rozumiem, że wykonawca ma projekt czy moze robi "na oko"? 13 godzin temu, majus.misiak napisał: 2/ Waham się nad zostawienie grzejników na piętrze (3x sypialnia), ze względu na umeblowanie (dywan, łóżko, biurko itd.) - ile % powierzchni podłogi (panele) powinno być odsłonięte żeby taka instalacja miała sense? Takie oceny wykonuje projektant na podstawie OZC, wykonanego z kolei na podstawie inwentaryzacji budynku. Można tak wykonać ogrzewanie podłogowe, że uwzględni wszystkie okładziny, dywany, meble itd. 13 godzin temu, majus.misiak napisał: 3/ Zastanawiam się jak ugryźć temat piwnicy. Piwnica jest ogrzewana (zaadaptowana na pracownię), też grzejniki, podłogowe w piwnicy raczej nie wchodzi w grę. Przy grzejnikach piwnica utrzymuje taką samą temperaturę jak parter, ale po obniżeniu temperatury na piecu (pod ogrzewanie podłogowe) nie będę w stanie jej dogrzać. Zastanawiam się nad zostawieniem grzejników (ew. wymianą na niskotemperaturowe) i dogrzanie kilka stopni dodatkową instalacją klimatyzacji. Masz kilka opcji, ale musisz wziąć pod uwagę akumulacyjność przegród w tej piwnicy. Może się okazać, że nie opłaca się wyłączać ogrzewania podczas przerw w pracy, a moze warto przewymiarować grzejniki ścienne, dokładając te zdjęte z wyższych kondygnacji i "parametr" (temperatura czynnika grzewczego) nie okaże się jednak tak wysoki. 13 godzin temu, majus.misiak napisał: Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tego typu modernizacjach? Od strony technicznej (jeżeli to ma znaczenie), dom ściany porotherm 30cm, styropian 10cm U ok 0.27W/m2K, dach 20cm wełna ok 0.2W/m2K, Ep 125Kwh/m2rok (zawyżone przez piwnicę). Nie ma tragedii, chociaż na dzisiejsze czasy mogłoby być dużo lepiej. Pozdrawiam Moja rada: zrób OZC i zleć projekt ogrzewania, naprawdę nie warto oszczędzać na tych dwóch dokumentach, bo są wręcz śmiesznie tanie w porównaniu do całości inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts