Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonanie wentylacji prysznica i odpowietrzenie kanalizacji

Recommended Posts

Dzień dobry,

chcę wykonać wentylację prysznica i odpowietrzenie pionu kanalizacyjnego.  Pomieszczenie znajduje się na poddaszu, które zostanie zaadaptowane jako lokal mieszkalny. Mam możliwość przewiertu przez dach płaski, na który planuję wyprowadzić dwie rury 110 (jedna jako wentylacja, druga jako odpowietrzenie kanalizacji)

Pytanie jakie mnie nurtuje, to czy jest potrzeba wykonania izolacji cieplnej rur na zewnątrz budynku, jeżeli tak, to jak grubej?

Pozdrawiam

Piotr

Nie lepiej wykonać instalację wentylacyjną w poziomie, czyli wyprowadzić rury przez ściany zamiast przez dach? Będziesz mógł zastosować rekuperator w tej łazience. Napowietrzenie kanalizacji też nie musi dziurawić dachu i tak, przepusty i sam przewód lepiej zaizolować termicznie, inaczej może się na nim skraplać sporo wody z powietrza w łazience.

Dziękuję za odpowiedź. Niestety nie za bardzo, dom jest w zabudowie szeregowej. Za ścianą łazienki mieszka sąsiad, a same pomieszczenia są na tyle niskie, że nie ma możliwości żeby dodatkowo zrobić zabudowę kanałów z gk.

Co do samego wykonania. Czy wykonanie wyciągu wentylacyjnego z rur kanalizacji zewnętrznej 110, zakończenie dwoma kolanami, izolacja otuliną kauczukową 32 mm i okrycie płaszczem z blachy będzie poprawne? (rysunek w załączniku)

Pozdrawiam

Piotr 

20241122_183140.jpg

Edytowane przez pionoc