rafi22 24.11.2024 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2024 Witam. Chciałem się Was zapytać o prawidłowe ustawienie ogrzewania podłogowego i grzejników. Mam domek jednorodzinny (parter, pierwsze piętro i poddasze nieużytkowanie - nie ogrzewane). Na parterze ogrzewanie podłogowe, na piętrze ogrzewanie podłogowe tylko w łazience reszta grzejniki. Jak powinienem ustawić odpowiednie temperatury: 1. na piecu -jak ustawiam 35st to grzejniki są zimne -jak 40st to lekko już grzeją 2. na zaworze ogrzewania podłogowego teraz jest 38stopni (on się nazywa RTL?) 3. sprawdziłem na powrocie mam 22stopnie 4. regulator pokojowy (sterujący piecem ACV) ustawiam na 21-21,5 w dzień, w nocy mniej 5. sprawdziłem zużycie gazu zimą i mam przez 5miesiecy średnio 8,1m3 gazu (tylko mam gaz od GEN Energia - nie wiem jaki) Powiedzcie mi, jak prawidłowo ustawić temperatury: na piecu i zaworze RTL, aby optymalnie spalić gaz. Bardzo żałuje, że nie mam wszędzie podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.11.2024 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2024 Rozrysuj instalację. Prawidłowo zrobiona powinna mieć bufor/sprzęgło i niezależne obiegi napędzane osobnymi pompami obiegowymi podłogówki i grzejników. Kocioł musi dostarczać temperaturę potrzebną kaloryferom, a podłogówka powinna mieszać zasilanie z powrotem z pomocą grupy pompowej by uzyskać niższą temperaturę podłogówki. Zawór ograniczający temperaturę na powrocie podłogówki to tanie, niezbyt skuteczne "sterowanie" podłogówką, bo na wejściu ciągle masz temperaturę jak na grzejniki - i na początku obiegu masz przegrzaną podłogę. A jak skutecznie takie "sterowanie" działa to jeszcze zależy od sposobu ułożenia podłogówki. Podłogówka jest tak bezwładna, że nie ma sensu sterowanie nią za pomocą temperatury powietrza - zdecydowanie lepiej wychodzi sterowanie pogodówką (zarówno pod względem stabilności temperatury, jak i kosztów ogrzewania). A pomieszczenia z grzejnikami to załatwiają głowice na grzejnikach (najlepiej sterowane sondą z dala od samego grzejnika). Więcej w sygnaturce o bezwładności podłogówki i tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 24.11.2024 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2024 Wiesz, ja w tych tematach jestem zielony. Dużo rzeczy nie rozumiem w tych kwestiach. Nie wiem jak narysować taką instalację, jedynie mogę zrobić zdjęcia instalacji rozprowadzenia ogrzewania (to co jest w skrzynce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 24.11.2024 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2024 6 godzin temu, rafi22 napisał: Powiedzcie mi, jak prawidłowo ustawić temperatury: na piecu i zaworze RTL, aby optymalnie spalić gaz. Aby optymalnie ustawić system ogrzewania i zmniejszyć zużycie gazu, warto wziąć pod uwagę kilka kluczowych elementów: 1. Temperatura na piecu: Grzejniki na piętrze: Grzejniki wymagają wyższej temperatury zasilania niż ogrzewanie podłogowe. Jeśli przy 35°C grzejniki są zimne, a przy 40°C ledwo ciepłe, sugerujemy podniesienie temperatury na kotle do 45-50°C. Dla grzejników dobrze sprawdzi się zakres 45-55°C, szczególnie w chłodniejsze dni. W cieplejsze dni można ustawić niższą temperaturę, jeśli masz sterownik pogodowy (jeśli nie, ustaw ręcznie 40-45°C). Ogrzewanie podłogowe: Podłogówka na parterze i w łazience działa najlepiej przy temperaturze zasilania 30-40°C. Ponieważ Twój kocioł ogrzewa jednocześnie grzejniki i podłogówkę, konieczne jest odpowiednie ustawienie zaworu mieszającego lub RTL. 2. Zawór RTL na podłogówkę: Zawór RTL (jeśli rzeczywiście masz taki zawór) ogranicza temperaturę powrotu, chroniąc podłogę przed przegrzaniem. Obecne ustawienie na 38°C jest w porządku, ale możesz spróbować obniżyć je do 35-37°C, co zmniejszy zużycie gazu, zachowując komfort cieplny. 3. Temperatura powrotu: Temperatura powrotu na poziomie 22°C jest dosyć niska. Może to wskazywać na: Za niski przepływ wody przez grzejniki lub podłogówkę. Sprawdź, czy pompy obiegowe i zawory są odpowiednio ustawione. Niską temperaturę zasilania na kotle (jeśli ustawisz wyższą temperaturę na piecu, powrót też się podniesie). 4. Regulator pokojowy: Dzienna temperatura na poziomie 21-21,5°C jest optymalna. Nocą obniż temperaturę maksymalnie o 1-2°C (np. do 19-20°C). Zbyt duże różnice temperatur między dniem a nocą mogą spowodować wzrost zużycia gazu, gdy kocioł będzie musiał intensywnie dogrzewać dom rano. 5. Zużycie gazu: Twoje średnie zużycie 8,1 m³ dziennie przez 5 miesięcy jest dość standardowe dla domów jednorodzinnych w sezonie grzewczym. Przy obecnych ustawieniach masz raczej oszczędne zużycie, co wskazuje na prawidłową izolację domu i odpowiednie ustawienia. Podsumowanie - optymalne ustawienia: Kocioł: Temperatura zasilania: 45-50°C (w chłodniejsze dni) i 40-45°C (w cieplejsze dni). Jeśli masz sterownik pogodowy, ustaw krzywą grzewczą odpowiednio do izolacji domu. Zawór RTL (podłogówka): Ustaw na 35-37°C. Regulator pokojowy: Dzień: 21-21,5°C. Noc: 19-20°C. Przepływ: Upewnij się, że przepływ wody przez grzejniki i podłogówkę jest odpowiedni. Możesz to sprawdzić, wyregulowując rotametry (jeśli masz je przy rozdzielaczu podłogówki) lub zawory przy grzejnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 25.11.2024 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 Dziękuje Ci za konkretne odpowiedzi. W załączeniu zdjęcie jak wygląda mój system ogrzewania. Czyli: - musze zwiększyć przepływ wody przez rotametry (nie wiem jak to się robi, nigdy tego nie robiłem - poszukam w necie filmiki) - a ile powinna wynosić temperatura na powrocie, jeżeli piec na 40st a zawór na 38st? - mam jakiś zawór (na zdjęciu) - jest na ok. 38st, czy to jest RTL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 24.11.2024 o 16:22, rafi22 napisał: Witam. Chciałem się Was zapytać o prawidłowe ustawienie ogrzewania podłogowego i grzejników. Mam domek jednorodzinny (parter, pierwsze piętro i poddasze nieużytkowanie - nie ogrzewane). Na parterze ogrzewanie podłogowe, na piętrze ogrzewanie podłogowe tylko w łazience reszta grzejniki. Jak powinienem ustawić odpowiednie temperatury: 1. na piecu -jak ustawiam 35st to grzejniki są zimne -jak 40st to lekko już grzeją 2. na zaworze ogrzewania podłogowego teraz jest 38stopni (on się nazywa RTL?) 3. sprawdziłem na powrocie mam 22stopnie 4. regulator pokojowy (sterujący piecem ACV) ustawiam na 21-21,5 w dzień, w nocy mniej 5. sprawdziłem zużycie gazu zimą i mam przez 5miesiecy średnio 8,1m3 gazu (tylko mam gaz od GEN Energia - nie wiem jaki) Powiedzcie mi, jak prawidłowo ustawić temperatury: na piecu i zaworze RTL, aby optymalnie spalić gaz. Bardzo żałuje, że nie mam wszędzie podłogówki. Skoro temperatura na zaworze RTL jest 38*C to na kotle ( piecu ) musi być ustawiona wyższa, czyli przynajmniej 40*C. Skoro grzejniki zaczynają grzać wyczuwalnie dopiero przy 40*C to najlepiej na kotle ustawić 45 - 55*C Instalacja podłogowa na rozdzielaczu typu Gorgiel z zaworem RTL i kapilarą nie jest zbyt szczęśliwym rozwiązaniem ale skoro to tylko łazienka to musi tak pozostać. Temperatura na powrocie jest zależna od ciepła w łazience i stanu zaworu RTL więc nie należy przywiązywać do niej nadmiernej uwagi. Przepływów nie ruszać. Jak widać są w miarę OK więc ustawić temperaturę kotła i cieszyć się ciepłem w domu. Po miesiącu można zrobić dobowy odczyt z gazomierza i poeksperymentować z inną temperaturę z podanego wyżej zakresu jednak nie niższą niż 40*C. W ten sposób oczywiście dla tej samej temperatury zewnętrznej dojdziemy do ekonomicznych nastaw. Edytowane 26 Listopada 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 25.11.2024 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 Ok, dziękuje bardzo za pomoc i wyjaśnienia. Posprawdzam sobie odczyty gazu, przy tym różnym ustawieniu temperatury pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 25.11.2024 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 Kompletnie nie wiem o co pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.11.2024 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2024 8 minut temu, henrykow napisał: O to pytam. Od tego zaworu idzie ten srebrny drucik który powinien być zakończony miedzianą zalutowaną rurką - to kapilara. Gdzie ją masz przymocowaną? do zasilania czy do powrotu? Czas założyć lepsze okulary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 26.11.2024 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 10 godzin temu, henrykow napisał: O to pytam. Od tego zaworu idzie ten srebrny drucik który powinien być zakończony miedzianą zalutowaną rurką - to kapilara. Gdzie ją masz przymocowaną? do zasilania czy do powrotu? Sorry zielony jestem w tych tematach. Pracuje w delegacji, żona sprawdziła. Wynika, że ta miedziana rurka jest zamocowana do dolnej listwy. Tak powinno być??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 26.11.2024 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Taki domek kupiłem od developera. Jeżeli to jest źle zamontowane, to szkoda słów na takich fachowców. Czyli mam rozumieć, że obecnie woda w ogrzewaniu podłogowym (zasilanie) to temperatura jaka jest na piecu? Jeżeli wystarczy tą miedziana rurkę zamontować do listwy na zasilaniu, to ok sam sobie poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 26.11.2024 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Ogólnie to bardzo żałuje, że tego nie sprawdziłem przed kupnem (podczas budowy przez developera). Bardzo żałuje, że nie mam na piętrze w pokojach ogrzewania podłogowego i wtedy aby było sterowania każdego pokoju osobno (z temperaturą). Kiedyś jak będę robił remont, to wyrzucę grzejniki i znajdę fachowca który to "dobrze" zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2024 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 6 godzin temu, rafi22 napisał: Sorry zielony jestem w tych tematach. Pracuje w delegacji, żona sprawdziła. Wynika, że ta miedziana rurka jest zamocowana do dolnej listwy. Tak powinno być??? Akurat w tym przypadku kapilara zaworu jest na zasilaniu a nie na powrocie jak twierdzi poprzednik. To jest rozdzielacz typu Gorgiel w którym zasilanie dochodzi do górnej belki a pompa pobiera czynnik z zasilania oraz z powrotu i tłoczy do dolnej belki. Poziom mieszania ustawia się zaworami dławiącymi na przyłączach pompy. Schemat działania układu na rysunku poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 26.11.2024 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Mareks77, czyli wg Ciebie jest poprawnie zamontowana kapilara? Czy w takim razie ja musze coś zmieniać w moim całym systemie ogrzewania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2024 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Kapilara jest zamontowana poprawnie i mierzy temperaturę czynnika już zmieszanego który trafia w podłogę. Zmiana jej może nie przynieść niczego negatywnego ale od zasilania rozgrzewa się całość mosiężnej belki więc możliwe jest zakłamywanie wskazań. Proszę nie wykonywać zaleceń osób postronnych nie znających się na rzeczy które za takie się uważają. Tak jak napisałem. Zmianą temperatury na kotle możesz testować działanie. W razie jakichkolwiek problemów lub zaobserwowanych niejasności pisz na forum lub na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.11.2024 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2024 Sprawdzenia fachowości wypowiedzi mozesz dokonać samemu. Będąc w domu zerknij na czarny korpus pompy. Tam znajduje się strzałka wskazująca kierunek przepływu wody. Tu skierowana jest w dół, czyli zgodnie z przedstawioną przezemnie grafiką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 17.12.2024 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2024 Witam. Mam jeszcze pytanie do mojego systemu ogrzewania podłogowego, czy w moim przypadku da się zmienić system sterowania, tak aby każda pętla (każde pomieszczenie) grzało osobno do ustalonej temperatury? Jak można dużo to byłyby koszty? Pamiętam jak kiedyś wynajmowałem mieszkanie, gdzie każdy pokój miał osobny sterownik w ścianie i ustalało się indywidualnie temperaturę. Tylko czy u mnie można skoro mam osoby sterownik na piecu (chyba) IMMERGAS RADIO TYBOX 137+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.12.2024 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 Można tak zrobić ale zainwestujesz pieniądze w nowy system sterowania a koszty ogrzewania nie zmniejszą się. Pamiętaj że to nie sterowanie odpowiada za zuzycie gazu ale sam dom lub mieszkanie. To ono potrzebuje tyle energii aby zapewnić stałą temperaturę a regulator sterujacy tą temperaturą wyłącznie steruje tak aby ją uzyskać. On nie marnuje energii bo gdzieś ona by musiała się ulatniać. Dlatego o ile układ sterowania odpowiada za 10 - 15% energii to dom i jego izolacja odpowiada za 85-90% Nie wiem ile pokoi zamierzasz sterować ale dla przykładowo 8. Aby każdy pokój był osobno sterowany z indywidualnego regulatora to należy zainwestować w Listwę np: TECH L8 W każdym pokoju umieszczony osobny regulator Na każdej pętli umieszczone elektrozawory do sterowania którym steruje listwa. Z rozdzielacza demontujesz zawór z kapilarą i przerabiasz go na rozdzielacz z termostatycznym zaworem trójdrogowym. Kotłem nie steruje już Tybox ale wspomniana listwa umieszczona w skrzynce rozdzielacza która załącza kocioł gdy którykolwiek z pokoi zgłasza zapotrzebowanie na ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafi22 19.12.2024 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2024 Dziękuje bardzo Mareks77 za wyjaśnienia. W takim razie odpuszczę sobie ten temat zmiany sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts