Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

4 godziny temu, fotohobby napisał:

Wtedy broniłeś tego rozwiązania jak lew, a teraz widzę, że to samo się dzieje z Haierem, przy czym dość enigmatycznie piszesz o np. Kasai, że wystarczy pooglądać materiały, żeby wiedzeć, że nie warto, albo że ma jakieś błąd konstrukcyjny, ale "nie pamiętasz jaki"

Może ci promujący Haiera wywarli na Ciebie taki wpływ, jak wtedy "pani inżynier" i trochę obiektywizm ucierpiał ?

Zdecyduj się, bo nie można być jednocześnie obiektywnym i bronić jakiejś opcji jak lew. Pisałem już, czemu wybrałem Haiera, ale mogę powtórzyć, jeśli tego potrzebujesz. Tak czy siak widać jak na dłoni, że moje podejście się nie zmieniło: system grzewczy powinien być możliwie tani, a kasę należy włożyć w termoizolację, szczelność itd. 

Godzinę temu, Ratpaw napisał:

Zdecyduj się, bo nie można być jednocześnie obiektywnym i bronić jakiejś opcji jak lew. Pisałem już, czemu wybrałem Haiera, ale mogę powtórzyć, jeśli tego potrzebujesz. Tak czy siak widać jak na dłoni, że moje podejście się nie zmieniło: system grzewczy powinien być możliwie tani, a kasę należy włożyć w termoizolację, szczelność itd. 

Dobrze, nie dopisałem, że "znów" obiektywizm ucierpiał.

Tak, coś tam pisałeś o sterowniku głównie i że duża grupa na FB, ale nie bardzo napisałeś w czym gorsze Kasai, poza tym, że "nie warto" i "błędem konstrukcyjnym" którego szczegółów nie pamiętasz.

2 minuty temu, fotohobby napisał:

nie bardzo napisałeś w czym gorsze Kasai, poza tym, że "nie warto" i "błędem konstrukcyjnym" którego szczegółów nie pamiętasz.

No tak, i ...?

Pisałem, żeby sobie poszukać informacji o każdej pompie przed zakupem, więc niech sobie każdy poszuka, a że obecnie nie pamiętam wad urządzeń, których nie wybrałem, nie jest brakiem obiektywizmu.