Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którą pompę ciepła wybrać? Haier Super Aqua 7,8 kW czy Kaisai Arctic KHC-08RY3-B 8 kW?

prezzess

Recommended Posts

14 minut temu, pandzik napisał:

To pier,,, to. W Samsungu tez olewałem, choc z drugiej strony zakładającemu sie nie chciało... 

4 lata temu 500zł to płaciłem rocznie w 2 taryfie za prąd do ogrzewania i cwu... nie miało to sensu.

Na wiosne będą te pompy w tej cenie czy to raczej leżaki. Może poza Heierem.  Brać teraz i wstawic do garażu?

To wszystko są leżaki, kupione na kontenery. Teraz leżą i się wyprzedają powoli. Nie ma co się bać pompy z magazynu, bo jedyne co tam się zacina to pompka obiegowa, czasem gaz uciekł z powodu nieszczelności i wtedy trzeba oddać na gwarancji. Pompka jest do uruchomienia podczas odpowietrzania zewnętrzna pompą. Swoją drogą polecam zalać instalację glikolem - zero problemów, nie jak z tymi zaworami antyzamrożeniowymi. BTW: wymontowanie pompy obiegowej ze środka urządzenia nie powoduje utraty gwarancji.

11 minut temu, pandzik napisał:

Troche dużo babrania. To może 5kw Haierek?

No ja właśnie o tym piszę, ew. o modelu 8 kW. Ja osobiście czuję wstręt do wydania kilkudziesięciu tysi za coś, co mogę mieć za 6-7 tysi w zestawie ze sterownikiem, który umożliwia mi zdefiniowanie własnej, 9-cio punktowej krzywej grzewczej. Mam bieżący podgląd do tego sterownika dzięki wyeksportowaniu jego pewnych parametrów i pomiarów do Internetu poprzez kolejkę MQTT. Mogę też w nim podpiąć serwis pogodowy, dzięki czemu pompa reaguje na prognozy pogody - niech mi ktoś znajdzie taką funkcjonalność z panasach :-)

Spokojnie możesz brać Haiera 5 kW.

Edytowane przez Ratpaw

3 godziny temu, Ratpaw napisał:

Jak masz do wyboru kocioł elektryczny za 3000 zł z SCOP=1 i ciulowatą pompę ciepła z SCOP=2, to co wybierzesz? A Heier na pewno w podłogówce ma SCOP powyżej 2, a pewnie bliżej 3. No po prostu czymś grzać trzeba. W tej chwili Heier jest w cenie garści żelków.

3 godziny temu, Ratpaw napisał:

800 netto rocznie przez 5 lat, żeby utrzymac gwarancję producenta

Kocioł elektryczny wymaga serwisu? Coś się w praktyce może zepsuć?

Ciepły dom wymaga np. 2000 kWh ciepła rocznie. Z COP=1 to może być np. 2000 zł. Koszt taniej PC plus montaż i wszystkie bebechy to może być 10.000 PLN czy jednak więcej ? Do tego roczny serwis ? a może bez serwisu?

Koszty eksploatacji z inwestycją na początku w ciągu 10 lat to odpowiednio ok. 10 x 2000 zł = 20.000 zł i 10.000 zł  + 10 x 700 zł = 17.000 zł a dodając serwis + 10x500 zł to będzie 22.000 zł.

Przy PV na starych zasadach z COP=1 koszt ogrzewania = 300,00 PLN a z tanią PC będzie 1.500 zł :)

2 godziny temu, Ratpaw napisał:

No ja właśnie o tym piszę, ew. o modelu 8 kW. Ja osobiście czuję wstręt do wydania kilkudziesięciu tysi za coś, co mogę mieć za 6-7 tysi w zestawie ze sterownikiem, który umożliwia mi zdefiniowanie własnej, 9-cio punktowej krzywej grzewczej. Mam bieżący podgląd do tego sterownika dzięki wyeksportowaniu jego pewnych parametrów i pomiarów do Internetu poprzez kolejkę MQTT. Mogę też w nim podpiąć serwis pogodowy, dzięki czemu pompa reaguje na prognozy pogody - niech mi ktoś znajdzie taką funkcjonalność z panasach :-)

Spokojnie możesz brać Haiera 5 kW.

Interesujące są takie możliwości Haiera! Inne tego nie mają bo nie da się?

47 minut temu, d7d napisał:

Interesujące są takie możliwości Haiera! Inne tego nie mają bo nie da się?

Nie Haiera, tylko IMS PC, czyli dodatkowego sterownika polskiej produkcji. Obowiazku nie ma, nie trzeba definiować sobie krzywych grzewczych, zazwyczaj wystarczy wybór kilkunastu krzywych. Z tego co wiem żaden inny sterownik nie uwzględnia prognoz pogodowych.

• Thanks 1

Godzinę temu, d7d napisał:

Kocioł elektryczny wymaga serwisu? Coś się w praktyce może zepsuć?

PC też nie wymaga serwisu, tak jak lodówka. Wymiennik z tyłu mogę sam wyczyścić, przegląd błędów mam na bieżąco (w emailu), reszta to nie wiem czy się psuje bez doglądania.

Godzinę temu, d7d napisał:

Ciepły dom wymaga np. 2000 kWh ciepła rocznie. Z COP=1 to może być np. 2000 zł. Koszt taniej PC plus montaż i wszystkie bebechy to może być 10.000 PLN czy jednak więcej ? Do tego roczny serwis ? a może bez serwisu?

Koszty eksploatacji z inwestycją na początku w ciągu 10 lat to odpowiednio ok. 10 x 2000 zł = 20.000 zł i 10.000 zł  + 10 x 700 zł = 17.000 zł a dodając serwis + 10x500 zł to będzie 22.000 zł.

Przy PV na starych zasadach z COP=1 koszt ogrzewania = 300,00 PLN a z tanią PC będzie 1.500 zł :)

Kaizen też tak liczył, kilka innych osób na FM też. Zresztą, mój teść też kiedys wierzył w tanią energię, a dziś płacze nad rachunkami za gaz. Problem w tym, że nie warto liczyć po dzisiejszych cenach energii, tylko zerknąć w przyszłość, np co przyniesie ETS2. Zgadujemy, co się stanie z ceną EE po wyborach? :-)

Koszt zamontowania PC monoblok jest wynosi tyle co kotła elektrycznego plus odwierty w ścianie (kilka stów) oraz jakiś cokół (100 zł??). Reszta jest ta sama - dociągasz rurę z wodą. No, ok, dolewasz glikolu w do instalacji - u mnie to będzie jakieś 400 zł. I tyle. Razem jakieś 1500 zł plus PC ze sterownikiem (dla mnie ok. 6500 zł, razem 8000 zł).

Z tanią PC to będzie jednak bliżej 100 zł, a pamiętaj, że ona może zagrzać jeszcze CWU - też z COP=3 zimą i pewnie z 4 poza zimą.

No i najważniejsze: PC bierze dużo mniejszą moc, co jest istotne, a raczej będzie, gdy w końcu dokupię magazyn EE do domu.

Edytowane przez Ratpaw

8 godzin temu, Ratpaw napisał:

Nie Haiera, tylko IMS PC, czyli dodatkowego sterownika polskiej produkcji. Obowiazku nie ma, nie trzeba definiować sobie krzywych grzewczych, zazwyczaj wystarczy wybór kilkunastu krzywych. Z tego co wiem żaden inny sterownik nie uwzględnia prognoz pogodowych.

W mojej mam krzywa ale z niej nie korzystam ,zapodałem od miesiąca 29 stopni i tak leci w domu stale to samo 23 zero zmian na krzywej było to samo.

15 godzin temu, prezzess napisał:

Widzę w ogłoszeniach Haiera 8 kW i 7,8 kW. Czy to to samo urządzenie? Czy Haiery mają wymiennik płytowy, czy innego typu?

To ten sam model tylko uproszczone do 8 bo normalnie niby ma 7,8kw  wymiennik w 8-ce jest rurowy natomiast w 5-ce jest płytkowy no i haier 5kw ma ciutkę lepsze parametry niż 8-ka .

Godzinę temu, prezzess napisał:

Czyli rurowy powinien lepiej znosić pracę na glikolu?

To raczej nie ma znaczenia bo przeciez tego glikolu tam nie dasz 50/50 tylko taka proporcja aby do minus 6-10 stopni mrozu wytrzymało więcej nie potrzeba to sprawdzone już przez wyjadaczy ,proporcja do minus 6 po zamrożeniu robi się tylko taki żel z którym pompa obiegowa się poradzi.

W dniu 28.11.2024 o 10:09, Ratpaw napisał:

Ja bym jednak wziął model 8 kW, ponieważ:

1. dużo szybciej nagrzeje cwu, co jest ważne przy dzieciakach kąpanych w wannie
  2. będziesz w stanie grzać dom w interwałach, na co potrzeba dodatkowej mocy w PC. Oczywiście do tego potrzeba jeszcze tanich stref w wybranej taryfie, a z tym nic nie wiadomo w przyszłości.
  3. z CW:
    "wymagana moc pompy ciepła w trybie biwalentnym jest mniejsza: przy -5°C pompa ciepła ma osiągać 4,4kW (dla wymaganej wówczas temperatury zasilania instalacji grzewczej)."
    Z tabeli mocy pompy Heier 8 kW:
    image.png

5 KW będzie jednak za mała i może pracować na grzałkach zbyt często, a kosztuje tyle samo co 8 kW.

PC Haier 8 kW (lub 7,8 kW) ma słabe moce poniżej 7 °C.

-3°C ma już 4,8 kW a jeszcze niżej -15°C tylko 3,52 kW, -20°C tylko 1,94 kW. Wtedy kiedy jest potrzebna moc to jej nie ma. Po co moc 8 kW przy temperaturze +10°C ?

Te drogie (np. LG HM071MR U44 o mocy 7 kW) za które nie warto przepłacać, mają stałą moc 7 kW do temp. -15°C i temp. zasilania do 45°C. 

Przy -20°C mają moc 6,43 kW i temp. zasilania 45°C .

3 godziny temu, d7d napisał:

PC Haier 8 kW (lub 7,8 kW) ma słabe moce poniżej 7 °C.

-3°C ma już 4,8 kW a jeszcze niżej -15°C tylko 3,52 kW, -20°C tylko 1,94 kW. Wtedy kiedy jest potrzebna moc to jej nie ma. Po co moc 8 kW przy temperaturze +10°C ?

Te drogie (np. LG HM071MR U44 o mocy 7 kW) za które nie warto przepłacać, mają stałą moc 7 kW do temp. 15°C i temp. zasilania do 45°C. 

Przy -20°C mają moc 6,43 kW i temp. zasilania 45°C .

Pytanie ile z tego 6,43 kW robi układ pompy, a ile grzałki? Jeśli 2 kW robi urządzenie a resztę grzałki to...

O Haierze  tez mówią że tabelki etc tylko ci którzy nigdy tej pompy nie mieli nie używali natomiast ci co ją mają lub mieli wchwalą , zresztą wejdź na jutuba klimatyzacjakatowice i tam Karol daje fajne testy dużo można wniosków wyciągnąć ,jeden z testów 3 pomp trwa chyba 2 godziny wyczerpujący i wg Karola ta pompa świetnie daje sobie radę ito jego słowa że Haier zaniża specjalnie tabelki co kolwiek ma to znaczyć.