mautokar 29.11.2024 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2024 Cześć! Mam wydaje mi się nietypowy problem, a przynajmniej nie byłem w stanie znaleźć sensownej odpowiedzi w internecie... Otóż mam mieszkanie w bloku z wielkiej płyty - piony grzewcze są odsłonięte. W najmniejszym z pokoi idzie chyba najgrubsza wiązka w mieszkaniu (rury ok. 5cm średnicy) obsługująca 2 pokoje na każdej kondygnacji. Mam problem taki, że pokój regularnie nagrzewa się do ponad 23 stopni pomimo wiecznie zakręconego grzejnika i regularnego wietrzenia. Chcę korzystać z tego pokoju jako sypialni, więc jest to zdecydowanie mało komfortowe. Szukam możliwości zbicia temperatury. Na razie obłożyłem rury taką otuliną (https://www.castorama.pl/otulina-k-flex-35-x-9-mm-2-m-szara/8027049905020_CAPL.prd) - ze względu na średnicę pozostaje niezabezpieczony pasek. Wydaje mi się, że minimalnie pomogło, bo zamiast temp. w okolicach 23,7 częściej widzę 23,3 ale to dalej nie jest efekt na jaki liczę. Czy możecie polecić jakiś sprawdzony sposób na zmniejszenie temp? Istnieje jakaś dobra izolacja w takim wypadku, a może wystarczy szczelnie zabudować pion karton-gipsem? Będę wdzięczny za jakieś propozycje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.11.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2024 Tez miałem ten problem, u rodziców. Taka otulina faktycznie pomogła zwiększyć komfort. Możesz zastosować też kauczuk albo bardziej estetyczną izolację PUR z jasnym pokryciem: https://sklep.centrumizolacji.com.pl/steinonorm-310-otulina-PUR-w-oslonie-PVC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mautokar 30.11.2024 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2024 Dzięki za podpowiedź! Sprawdziłem i w moim przypadku ze względu na ułożenie rur względem siebie oraz rur odprowadzających do grzejników mogę zastosować max 3cm izolacji. Mam nadzieję, że to i tak pomoże względem 1cm które mam obecnie, które nie łapie całej rury i pewnie ma gorsze właściwości izolacji (?) Widzę, że jest większy wybór wśród otulin z wełną mineralną. Czy taki materiał ma jakieś plusy/minusy względem zaproponowanego kauczuka albo PUR? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 30.11.2024 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2024 Kauczuk jest czarny, PUR w otulinie PVC biały, a wełna jest zawinieta w sreberko. Nie wiem do jakiego rodzaju wystroju pasowałaby taka srebrzysta otulina. Wełna to raczej tylko do kotłowni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoe81 30.11.2024 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2024 (edytowane) Ten PUR to jest raczej jasnoszary niż biały - w opisie jest kolor szary. Zdjęcia tego nie do konca oddają. Są podobno wersje typu kość słoniowwa ale raczej trudnodostepne. Jeżeli chce sie uzyskać biel to mozna dodatkowo okleic biala tasma typu duct lub pvc. Edytowane 30 Listopada 2024 przez Zoe81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts