Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak mądrze sterować rekuperatorem?

Recommended Posts

A mój nos pokazuje, że ma chodzić cały czas.

"Zużyte" powietrze to nie tylko CO2 i wilgoć. Praktycznie wszystkie materiały (ściany, meble, generalnie wszystkie materiały) emitują jakieś zapachy i związki chemiczne, więc trzeba te powietrze na okrągło wymieniać. 

Oczywiście to tylko moje zdanie, a każdy ma prawo używać WM jak chce.

W dniu 18.02.2025 o 14:56, mistalova napisał:

Wentylacja ma pracować 24/7, przez 365 dni w roku.

Koniec, kropka.

Może i jest gdzieś kropka, ale nie wszędzie.

Jeśli przy pracującej ciagle wentylacji wilgotność wewnątrz domu spada poniżej 40%, a nawet dobija do 30% momentami, to najłatwiej i najszybciej jest podbić wilgotność po prostu wyłączając urządzenie. Owszem, teoretycznie można by temu zaradzić rozstawiając "na gęsto" wydajne nawilżacze, czy obniżając temperaturę wewnątrz. Jeśli na dworze mamy wschodnią, słoneczną i suchą cyrkulację z mrozami -10-15oC, a wewnątrz jest 23oC czy nawet 26oC w łazience, to jest problem który trzeba rozwiazać. Bardzo źle się czuję w "saharze" o wilgotności 30/40%, nawet w nosie samoistnie pojawiają się rany. Jeśli komuś "sahara" nie przeszkadza, to moze sobie wentylować, albo schładzać dom czy rozstawiać 10 nawilżaczy. Jednak najprostsze i skuteczne jest okresowe wyłączanie reku, tyle ile potzreba do utrzymania wilgoci.

warto chyba powołać się na "fachowców" :), załączam. Wilgotność jak wiele innych rzeczy - dla mnie okolice 35-40 i temp. 22 stopnie (tyle mi utrzymuje autoadaptacja w PC Mitsubishi) to komfort. Fakt jest problem z suchością w zimie, ja mam 2 wymienniki (zmieniam w rekupertorze na zimę na ten z odzyskiem) z odzyskiem wilgoci i bez. Rekuperator chodzi non-stop 24/h, z CO2 walczę zwiększając wymianę powietrza - mam  harmonogram (doswiadczalnie ustalony) w rekuperatorze. Jak za mocno spadnie wilgotność ( praktycznie nie gotujemy w domu, jest suszarka do prania) to włączam nawilżacz i cześć. Tak to działa i działa :). Nie chciało by mi się latać tam i z powrotem aby włączać/wyłączać rekuperator nawet przy jakimś zdalnym sterowaniu.

mikroklimat.jpg

Edytowane przez MiroMirek