przemierz 01.12.2024 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2024 (edytowane) Witam. Mam dobudowany garaż 15m2 - nieogrzewany do wcześniej stojącego budynku. Grubość ścian 18cm plus 5cm styropianu na zewnątrz. Dach deskowany i kryty blachodachówką ze spadkiem do tyłu. Czy ocieplając garaż nieogrzewany wełną pomiędzy krokwiami trzeba wykonać szczelinę wentylacyjną? Krokwie mają wymiar 10 x 6, w połowie garażu znajduje się drewniana belka podciągowa 15 x 10. Mogę dać pomiędzy krokwie wełnę 5cm i pod krokwie 15cm ( wtedy powstanie szczelina wentylacyjna). Pytanie czy ma to sens czy po prostu dać tylko pomiędzy krokwie 10cm i nie robić żadnej szczeliny? Edytowane 1 Grudnia 2024 przez przemierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 01.12.2024 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2024 A co chcesz uzyskać, termoizolując z jednej strony nieogrzewany garaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 09.12.2024 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 No właśnie w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemierz 14.12.2024 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2024 Rozumiem, że jak garaż byłby ogrzewany, to ciepło nie uciekało by tak szybko dzięki wełnie, ale w drugą stronę myślę, że dzięki tej wełnie zimno też nie przenikało by tak szybko do środka budynku. Jeżeli się mylę to po co dawałem styropian na zewnątrz? Proszę mi to łopatologicznie wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 15.12.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2024 Nie znaczenia jaki punkt widzenia przyjmiesz, bo tzw. wnikanie zimna do środka jest tożsame z ucieczką ciepła. Po prostu to jest wyrównywanie temperatur. Jeśli nie grzejesz garażu, to nie ma czego wyrównywać. Po drugie garaż ma bardzo nieszczelną bramę i te nieszczelności w zasadzie niweczą trud termoizolowania ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts