Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja co i cwu w Pex pytania

Recommended Posts

Zabieram się do przygotowania instalacji CWU i CO w moim budynku. Po przeczytaniu najróżniejszych postów o PP i PEX doszedłem do pewnych wniosków. Biorąc pod uwagę to, co może pójść nie tak, postanowiłem na PEX na rozdzielaczach. Na rysunku schemat całej instalacji. Tutaj kilka danych:

• 3 kondygnacje,
  • łazienki w pionie nad piecem w piwnicy,
  • rozdzielacze CO oddalone od pionu max 1,5 m (wysokość ostatniego od pieca około 3-4 m),
  • rozdzielacze CWU szeregowo do zrobienia małej cyrkulacji (pompa włączana przyciskiem w łazienkach),
  • rozdzielacze CO równolegle,
  • na każdym piętrze będzie myślę koło 6-8 pętli (nie mam jeszcze projektu).

Moje pytania:

1. Co powinno znajdować się w miejscu ze znakiem zapytania? Czy mogę na tę chwilę zrzucić rury do piwnicy i zostawić je do chwili montażu pieca gazowego?
  2. Jakiej firmy rury (myślałem o Wavin)?
  3. Jeśli Wavin, to PEX czy PERT do wody?
  4. Jakiej firmy polecacie rozdzielacze do CWU? Widziałem Kan-Therm.
  5. Większość rozdzielaczy, które widziałem, są albo na skręcanie, albo nie mają przyłączy. Czy w tym miejscu nie używa się przyłączy do zaprasowania?

IMG_20241201_175122.jpg

4 godziny temu, Maniek0maniek napisał:
  • rozdzielacze CWU szeregowo do zrobienia małej cyrkulacji (pompa włączana przyciskiem w łazienkach)

W sensie jeden za drugim na jednej nitce? Rozdzielacze cwu mogą mieć podłączenie 3/4 - uważaj, żeby nie przeciążyć rury, bo ciśnienie spadnie na końcu przy zbyt wielu poborach jednocześnie.

• na każdym piętrze będzie myślę koło 6-8 pętli (nie mam jeszcze projektu).

Tak czy siak nie dawaj rury poniżej DN25.

1. Co powinno znajdować się w miejscu ze znakiem zapytania? Czy mogę na tę chwilę zrzucić rury do piwnicy i zostawić je do chwili montażu pieca gazowego?
  2. Jakiej firmy rury (myślałem o Wavin)?
  3. Jeśli Wavin, to PEX czy PERT do wody?
  4. Jakiej firmy polecacie rozdzielacze do CWU? Widziałem Kan-Therm.
  5. Większość rozdzielaczy, które widziałem, są albo na skręcanie, albo nie mają przyłączy. Czy w tym miejscu nie używa się przyłączy do zaprasowania?

1. Projekt kotłowni powie Ci prawdę. Póki co dopilnuj średnic rur.
  2. Wybierz raczej system wg technologii łączenia, czyli pushowy zamiast pressowego. Chodzi o to, żebyś nie miał przewężeń na kształtkach. Każda szanująca się firma taki ma.
  3. PERT, a raczej PERTAL, z wkładką alu
  4. Może być kan, nie wiem czy ich można akurat polecać przed innymi firmami. Ważne, żeby rozdzielacz był dopuszczony do kontaktu z wodą pitną.
  5. Nie, nie używa się.

Tak, cwu na jeden nitce szeregowo podłączone. Powrót z ostatniego jako cyrkulacja do piwnicy. Czyli szukać coś co ma wejście 1cala

Wszystkie realizację jakie widziałem zawsze są na zaciskanych. Patrzałem właśnie na te nasuwane i mam obawy że mogę nie dostać do tego narzędzi.

Jeśli chodzi o średnicę:

- cwu- do rozdzielaczy pert 32

-cwu- cyrkulacja pert 16

-cwu -kuchnia, prysznice i wanny pert 20

- cwu-WC i umywalki pert 16

-CO do rozdzielaczy pert 32

- CO podłoga chyba pert chyba 16