rwyrebiak 08.12.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia Szanowni Państwo, Chciałbym podzielić się swoim doświadczeniem z produktami firmy Creaton, które może stanowić przestrogę dla innych inwestorów, dekarzy i osób planujących budowę dachu. Niestety, zakup dachówki ceramicznej tej marki okazał się jedną z największych pomyłek podczas budowy mojego domu. Krzywe dachówki, brak jakości i niewywiązanie się z norm Po zakupie i dostarczeniu dachówek Creaton okazało się, że: Dachówki są wyraźnie krzywe, co potwierdzają zarówno zdjęcia, jak i opinia eksperta z Polskiego Związku Dekarstwa. Dolne krawędzie wszystkich dachówek są wygięte w kształt „banana,” co uniemożliwia prawidłowy montaż i wpływa negatywnie na wygląd całego dachu. Od 3-15mm. Firma w swojej odpowiedzi twierdzi, że produkt spełnia normy PN-EN 1304, mimo że widoczne odchylenia geometryczne jednoznacznie wskazują na wady produkcyjne. Do 5 mm norma dopuszcza. Brak folii a przede wszystkim brak etykiet na paletach co uniemożliwia identyfikację towaru. Na jednej palecie kilka dat produkcji dachówek. Co pokazuje, że dachówki były przebierane, sortowane ale na pewno nie przez kontrolę jakości. Każda dachówka ma datę produkcji dlatego tylko to jest łatwo sprawdzić. Brak odpowiedzialności producenta Choć producent deklaruje „pełną odpowiedzialność za jakość swoich wyrobów,” reklamacja została odrzucona. Firma twierdzi, że problemem jest sposób montażu lub zastosowanie klamer, co jest absurdalne w przypadku dachówek o wyraźnych wadach geometrycznych. Alternatywy na rynku Przyznaję, że decyzję o wyborze Creatona podjąłem, wierząc w renomę tej marki. Jednak po moich doświadczeniach mogę stwierdzić, że inne firmy oferują znacznie lepszą jakość. Na przykład dachówki płaskie firmy Braas, które miałem okazję zobaczyć, są idealnie wykonane – równe, solidne i wolne od wad, które niestety nie są standardem w produktach Creaton. Moje przesłanie dla kupujących Jeśli planują Państwo zakup dachówki ceramicznej, zdecydowanie odradzam wybór produktów marki Creaton. Krzywe dachówki, brak wsparcia przy reklamacji oraz nieodpowiedzialne podejście producenta to powody, dla których każdy inwestor powinien zastanowić się dwa razy, zanim zaufa tej firmie. Jako konsument zostałem pozostawiony sam z problemem, ale mam nadzieję, że moja historia pomoże innym uniknąć podobnych rozczarowań. Zwracam się również do dekarzy i sprzedawców, aby przestali polecać produkty Creaton swoim klientom – lepiej wybrać solidne alternatywy dostępne na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwyrebiak 08.12.2024 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia Zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 08.12.2024 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia Nie dalej jak tydzień temu oglądałem Braasa i Creatona i ten drugi miał spękaną powierzchnię. Braas ma rozsądną cenę i wystarczającą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 08.12.2024 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia dobrze zrobić płaską dachówkę ceramiczną nie jest ławo; kiedyś (4 lata temu) jak szukałem na rynku równych płaskich dachówek polecano braas turmalin i meyer holsen, wybrałem turmalin (fakt cena nie była niska) jestem zadowolony , patrząc na załączone zdjęcia to rzeczywiście różnica olbrzymia, jak jest aktualnie to nie wiem. Braas nie płaci mi za ten post :):) ale postanowiłem napisać bo dobry produkt trzeba zawsze polecać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts