grzesiek.B 09.12.2024 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2024 Witam, mam trochę nietypowy temat. Posiadam dość duża ilość twardej wełny Rockwool MAX E gr. 5 i 10cm, chciałbym ją wykorzystać do izolacji domu. Dom parterowy, konstrukcja dachu wiązarowa, nad strefą dzienną wysoki sufit. Jako izolację w projekcie przewidziany mam zasyp celulozą sufitu podwieszanego 40cm, a w strefie dziennej pianę PUR. Czy mając taką wełnę praktycznie za darmo można ją racjonalnie wykorzystać? 1) Myślałem o izolacji okapu pomiędzy wiązarami, do pasa dolnego przykręcić OSB i później dojechać styropianem. Czy takie rozwiązanie będzie poprawne? Czy trzeba dawać paraizolację? 2) Czy jest sens izolacji wełną gr 5cm między wiązarami tej strefy nieogrzewanej? Będzie tam co prawda tylko pomieszczenie gospodarcze ale z drugiej strony myślę, że to nie zaszkodzi. Tylko czy w takim przypadku paroizolację kleić do lica wiązara i pozostawić pustkę powietrzną o grubości 12cm? 3) Czy w miejscu gdzie jest przewidziane pianowanie (wiązar o wysokości pasa 34cm) warto dać wełnę i dopianować np. te 29cm do lica? Czy praktykuje się natrysk piany na wełnę? Co z paroizolacją? 4) Czy można wykorzystać taką wełnę do izolacji między skośnym wieńcem a konstrukcją dachu w ścianach szczytowych? Zdaję sobie sprawę, że projektowane izolacje byłby wystarczające, ale biorąc pod uwagę że materiał mam za darmo i wykonywał bym to sam mógłbym oszczędzić np. na grubości natrysku czy ogólnie poprawić izolację budynku zerowy kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 10.12.2024 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2024 Musisz przekroje umieścić, inaczej nikt Ci nie powie czy można czy nie można dawać wełnę. Generalnie, od strony zewnętrznej dawanie wełny jest ryzykowne, ponieważ działać na nią będzie parcie wiatru, co całkowicie niweluje efekt termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek.B 11.12.2024 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 O jakim dokładnie przekroju mówisz? Czy przy poniższym schemacie jest sens dawać tą wełnę 5cm? Czy na taką wełnę można natrysnąć pianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 11.12.2024 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2024 Nawet jeśli osiągniesz efekt "docieplenia" poddasza, to stracisz dostęp do membrany. Miedzy wiązarami zdecydowanie lepiej dać styropian w dużym luzem i uszczelnienie pianką niskoprężną, dzięki czemu będzie ona mogła pracować wraz z drewnem. Na poddaszu w okresach przejściowych może się pojawić skroplona woda pod membraną, która ściekłaby na tę wełnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts