Czarny_Wodzu 16.12.2024 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2024 Cześć, Mam zainstalowane w domu 11 regulatorów Salus VS30B. Ja biedny, nie zdawałem sobie sprawy z tego co czynię. Te regulatory mają histerezę +-0,5 stopnia, co się słabo sprawdza w moim domu. Jak mam temperaturę zadaną 22,0 stopnie, to regulator "grzeje" do 22,5 a następnie czeka aż temperatura spadnie do 21,5. Jest spora różnica w komforcie gdy masz w domu 21,5 i zimną podłogę oraz 22,5 i ciepłą. Dlatego wolałbym zmienić te regulatory na takie co mają mniejszą a najlepiej konfigurowalną histerezę, 0,2 stopnia zapewne byłoby dla mnie idealne. Te regulatory podłączone są teraz do listwy Salusa i sterują siłownikami. Doradźcie coś proszę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.12.2024 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2024 1. Żadnych siłowników. 2. Kocioł w tryb pogodowy, ustawić przepływy, potem KG - kąt i wznios. 3. Cieszyć się komfortem nieosiągalnym przy sterowaniu bistabilnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 17.12.2024 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2024 pogódówka + euroster smart 4040 i masz komfortowo w całym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 17.12.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2024 Czysta pogodówka i będzie miał jeszcze większy komfort niż przy jakimkolwiek termostacie, nawet tym eurosterze 4040, który notabene jest całkiem niezły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 18.12.2024 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 właśnie u mnie na samej pogodówce od Vailanta przegrzewało dom, próbowałem 2 sezony i dołożyłem sterownik i jest spokój, szczególnie że przepalam w weekendy kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 18.12.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 1. Widocznie miałeś zbyt wysoko ustawioną KG - prawdopodobnie nie kąt a wznios. 2. A tego faktycznie nie da się logicznie pogodzić ze sterowaniem pogodowym i OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 18.12.2024 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 14 godzin temu, byq84 napisał: właśnie u mnie na samej pogodówce od Vailanta przegrzewało dom, próbowałem 2 sezony i dołożyłem sterownik i jest spokój, szczególnie że przepalam w weekendy kominkiem. A taktowanie nie masz? Szczególnie w okresach przejściowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 19.12.2024 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2024 13 godzin temu, Robinson74 napisał: A taktowanie nie masz? Szczególnie w okresach przejściowych. lekkie taktowanie jest, ale nie mam jakieś dużej ilości startów pieca w okresie jesiennym, raczej 10-15 w ciagu doby, Vaillant radzi sobie z taktowaniem całkiem nieźle. Dosyć fajnie działa ten Euroster bo zaczyna nagrzewać podłogę szybciej i nie ma skoków temperatury, zauważyłem też o dziwo spadek spalania gazu o około 15 procent w stosunku do regulatora on-off. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 19.12.2024 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2024 Kilkanaście startów to jest nic. Dopóki liczba startów to liczba dwucyfrowa to nie ma się czym martwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts