Tomek0801 18.12.2024 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 Hej, uprzejma prośba o ocenę pęknięcia tynku na ścianie, czy to "normalka" wynikająca z osiadania nowego budynku i nie ma co się tym przejmować, czy może nieregularna struktura / miejsce pęknięcia mówi coś niepokojącego? -Pękniecie na piętrze w rogu budynku, przy oknie na ścianie nośnej. - Warto wskazać, że ostatni miesiąc wygrzewałem posadzki i było w domu bardzo gorąco. - Pojawiło się "z dnia na dzień", na razie nie znalazłem podobnych w innych miejscach; - budynek oddany do użytku w czerwcu 2024 budowany mniej więcej od maja 2023 do czerwca 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 18.12.2024 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 Jakbym miał wróżyć z fusów, to bym powiedział, że dylatacja między wylewką a murem była za mała i posadzka wypchnęła ściany podczas wygrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek0801 18.12.2024 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2024 Raczej nigdzie nie napiera wylewka na ściany, przynajmniej wzrokowo. Wygrzanie było też robione dość późno po wylaniu posadzki bo od 19 listopada 2024 do teraz, a posadzka wylana jakoś maj i grawitacyjnie się suszyła całe lato, przed pełnym wygrzaniem jeszcze miesiąc czasu CO pracowało na min. temp 25 stopni. Podczas wygrzania nie pojawiły się żadne dodatkowe pęknięcia posadzki To pęknięcie idzie od oka i kończy się kawałek dalej z lewej strony na ostatnim ze zdjęć, w sensie jakby schodzi nagle w dół nie biegnąć dalej poziomo po ścianie (przynajmniej teraz). Muszę zrobić wyraźniejsze zdjęcia, ale te obrazują zasadniczo jak to wygląda. Zastanowiło mnie, że linia pęknięcia jest taka "szarpana/schodkowa" ale co do zasady układa się w poziomą linię wzdłuż ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts