Misiek2213 26.12.2024 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, stawiam domek parterowy 116m2 powierzchnii użytkowej jestem na etapie tynki, wylewki( jak wiadomo po zimie) Ogrzewanie planowane to piec gazowy z podłogówka( ogrzewanie w całym domu pomijając kotłownio-spiżarnię) I do tego kominek z rozprowadzeniem DGP Jako iż jestem osobą która ile może tyle robi sama, kominek z Dgp też chciałbym zrobić sam aczkolwiek mam kilka pytań: 1. Planowo rozprowadzenie Dgp ma być na poddaszu nieużytkowym ( strych) Planowo ma być tam na stropie 19 cm styropianu i 6 cm wylewki Pytanie za 100 punktów wszystkie rury od DGP lepiej zrobić w warstwie styropianu pod wylewka ( kanały prostokątne 50x150 dodatkowo owinięte wełną) czy może lepiej zwykłe rury okrągłe bezpośrednio na wylewce owinięte wełną. Dodam że kiedyś kiedyś w przyszłości planowane jest też docieplenie wełna dachu, więc jeśli rury będą na wylewce nie będzie się nic „ pociło” 2. W załącznikach wrzucam rzut z góry budynku i proszę o jakieś sugestie i podpowiedzi w których miejscach w zaznaczonych pomieszczeniach najlepiej jest umiejscowić anemostaty i jak to ewentualnie pospinać na strychu alby były najkrótsze odcinki. ( na czerwono zaznaczone pomieszczenia w których chciałbym anemostaty, a na niebiesko miejsce gdzie będzie kominek 3. Czy może mi ktoś też wyjaśnić jak działa i jak skonstruowany jest bajpas w Dgp który w razie braku prądu wtłacza całe ciepłe powietrze to wybranego pomieszczenia. Z góry dziękuję za podpowiedź jak i odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.12.2024 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Jeżeli poddasze jest nieużytkowe to po co jest wylewka. Rury najlepiej puścić w warstwie ocieplenia chociaż nie jest to konieczne. Same w sobie posiadają 3 - 5 cm warstwę wełny. Jeżeli ocieplenie to zamiast styropianu zastosować wełnę a zamiast wylewki legary z deskami lub płytą osb tak aby nieużytkowe poddasze było jednak strychem na magazyn. Rury w warstwie styropianu ze względu na temperaturę są złym rozwiązaniem. Poza tym całą centralę rozdzielczą z wentylatorem musisz zabudować izolując ją od otoczenia zarówno cieplnie jak i dziwiękoszczelnie tak aby chodzący wentylator nie powodował słyszalnych szumów w nocy. Napisz raczej jaki jest typ stropu chociaż ze styropianu i wylewki jeśli to one są w projekcie jest to raczej strop żelbetowy lub np. teriva. Jeżeli zamierzasz salon ogrzewać kratką w obudowie kominka z DGP to pamiętaj aby zastosować dystrybutor który oddzieli cześć obudowy z której następuje zasysanie ciepłego powietrza od części nad nią gdyż bet tego wentylator zassie częściowo powietrze z kratki nad kominkiem, czyli z salonu. Anemostaty lub kratki umieszczamy w najdalszym miejscu pomieszczeń od drzwi tak aby ciepłe powietrze ogrzewało całość a następnie przez drzwi i przedpokój wracało do salonu aby ponownie zostać zassane przez kominek. Bypass w wentylatorze zapewnia działanie układu grawitacyjne gdy zabraknie prądu. Wentylator nie pracuje ale otwiera się klapa która omija wentylator i zapewnia dopływ powietrza do anemostatów. Oczywiście działa to w ograniczonym wymiarze tylko do najbliższych pomieszczeń z powodu prędkości powietrza bez napędu ale jednak działa. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek2213 26.12.2024 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 A więc tak strop był Teriva, aczkolwiek został przerobiony i jest zwykły lany, na strychu nie chce żadnych legarów tylko styropian i wylewkę ze względu na to że może kiedyś będę chciał tam coś jednak zrobić a nie chce zamykać sobie drogi legarami i drewnianą podłogą to raz a dwa jest to strych nie chcę żeby pod podłogę dostały się jakieś gryzonie itd. Wiem jak to jest mysza zawsze sobie znajdzie jakąś bramkę aby zrobić sobie przytulne mieszkanie. Dodam również że to liczyłem i legary w płyta OSB wychodzą niewiele taniej niż zrobienie zwykłej wylewki. Pytanie jeszcze czy nie będzie problemu jak nie zrobię jednak rozprowadzenia w warstwie styropianu tylko na wylewce ? Mógłbym wtedy dać okrągłe rury które podobno lepiej działają jak te prostokątne. Głównie chodzi mi o problem jakiegoś pocenia się kapania wody z anemostatów w pomieszczeniach ze względu na inna temperaturę na strychu gdzie leżały by rury. Możesz również rozwinąć myśl tego dystrybutora o co dokładnie ci chodzi? Bo dokładnie tak jak piszesz myślałem aby salon ogrzewać samą temperaturą wkładu jak i kratka zamontowana w obudowę kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.12.2024 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Odnośnie rur do DGP czyli rozprowadzajace gorące powietrze to są to zazwyczaj okrągłe rury giętkie aluminiowe dwuwarstwowe które posiadają warstwę ocieplenia. Rury oczywiście mogą znajdować się na wylewce ale licz się z tym że nastąpi jakaś utrata ciepła. Oczywiście zysk będzie taki że strych będzie nimi ogrzewany. Po drugie to jeśli dodatkowo ocieplisz dach czyli przestrzeń pomiędzy krokwiami to masz efekt podobny taki jakbyś umieścił rury wewnątrz ocieplenia bo znajdują się one na wylewce ale pomiędzy warstwami ocieplenia. Rury w styropianie to zły pomysł gdyż temperatura zewnętrzna rur w zależności od intensywności palenia w kominku może dochodzić do 100^C . Jeżeli umieścisz rury na wylewce to tym samym zabierasz część powierzchni podłogi strychu. Odnośnie dydtrybutora to jest to blacha którą obudowuje się tak jakby kominek. Ma ona zazwyczaj 4 otwory do umieszczenia rur którymi powietrze jest zasysane przez wentylator. Powietrze jest zasysane z przestrzeni pomiędzy kominkiem a blachą dystrybutora a podciśnienie nie wpływa na komorę ponad kominkiem i dystrybutorem. Blacha dystrybutora może swobodnie rozgrzewać tą pzrestrzeń wraz z rurą którą wędrują spaliny do komina więc ciepło może swobodnie uchodzić kratką do salonu. Gdyby dystrybutora nie było to rury zasysają powietrze z całości komory nad kominkiem a że powietzre znajdzie dojście po najmniejszej lini oporu więc zamiast wpływać pod kominkiem gdzie będzie od niego nagrzewane to częściowo wpłynie kratką nad kominkiem a więc kratka zamiast stanowić element nagrzewający salon będzie tylko elementem którym powietrze ziemne nie nagrzewane przez kominek dopływa do układu. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę hasło dytrybutor DGP a pojawi się obrazek który wyjaśni zasadę opisywaną powyżej. Chodzi tu o to że kratka ponad kominkiem działa tylko w oparciu o efekt grawitacji gdzie ciepłe powietrze jest lżejsze i wędruje ku górze znajdując ujście kratką a wymusza tym samym napływ zimnego powietrza z kratki pod kominkiem. Wentylator bez dystrybutora zachwieje i zniweluje działanie tej grawitacyjnego obiegu powietrza, Edytowane 26 Grudnia 2024 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek2213 26.12.2024 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2024 Dobra pomału układam sobie to w głowie i coś takiego wysmarowałem na sucho mógłbyś rzucić na to okiem i powiedzieć co myślisz o takim planie wykonania ? Dodam ze na rzucie z góry kolor żółty to baypass, czarny to turbin i rozdzielacz, a niebieski to kanały łączące turbinę z anemostatami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.12.2024 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 (edytowane) Tak coś w tym rodzaju. Są tylko dwa problemy. Dystrybutor nie jest przegrodą która całkowicie zamyka drogę powietrza idącego spod kominka do komory nad kominkiem w której jest kratka. On tylko utrudnia dostęp powietrza tak aby łatwiej było wentylatorowi zaciągnąć je spod kominka a nie z kratki nad kominkiem. Dlatego to jest taka jakby czapa nakładana na kominek razem z bocznymi ścianami a nie przegroda z blachy. Ta kratka nad kominkiem musi brać skąś te ciepłe powietrze czyli jeśli ciepłe się wydobywa z tej komory to napływa tam chłodniejsze spod kominka które zostaje przez niego nagrzane. Po drugie to bypass nie idzie tylko do jednego pomieszczenia tylko do głównej rury przed rozdzielaczem tak aby powietrze trafiało do wszystkich pomieszczeń które są blisko. Po trzecie to anemostaty umieść zdala od drzwi ale także zdala od sprzętu w pokojach takich jak biurko z krzesłem tak aby nikomu nie wiało na głowę. Najlepiej w narożniku przy oknie które dodatkowo wzmocni cyrkulację tego ciepłego powietrza. Po trzecie to musi być filtr. Najleiej jeden główny za wentylatorem a przed bypasem. Po czwarte do z dystrybutora najlepiej dać dwie rury 125 a przed wentylatorem zespolić je za pomocą trójnika redukcyjnego do średnicy wyjściowej 150 trójnik 125x125 x 150 Rozdzielacz także dasz 150 na 4x100 Po piąte aby wzmocnić ciepło na salon najlepiej do rury spalinowej dać radiator https://allegro.pl/oferta/radiator-stalowy-do-kominka-200mm-11350437944 Po szuste to kominek powinien być w odległości 15 cm od ścian tak aby powietrze kratką spod kominka miało swobodny dostęp do komory nad kominkiem. Ściaty te dodatkowo odizolować wełną z folią alu lub najlepiej płytami typu Varmsen lub Skamol. Wełna po jakimś czasie w zależności od temperatury palenia powoduje ulatnianie się kleju i innych cuchnących paskudztw. Zabudowę także robisz z tych płyt Edytowane 27 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek2213 27.12.2024 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 (edytowane) Super. Bardzo dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie już wiem co i jak. Mam jeszcze tylko ostatnie 3 pytania które rozwieja moje wszelakie wątpliwości. 1.Nie wiem dlaczego ale ekipa która stawiała mi komin wycięła wentylację w miejscu w którym ma być zabudowa, w sumie nie zwróciłem na początku nawet na to uwagi. Dodam że dwa metry dalej będę miał wentylację w kuchni( rura do Grzybka na dachu). Według ciebie zamurować to czy coś innego z nią zrobić ? 2. Zabudowę myślę zrobić z varmsena lub właśnie skamola. Pytanie jak przy takiej zabudowie wygląda kwestia zrobienia jakiejś rewizji aby w razie czego mieć możliwość wyczyszczenia rury od wkładu do komina 3. I ostatnie, jak widać na załączonym zdjęciu dolot zimnego powietrza z zewnątrz do kominka mam zrobiony ze zwykłej rury mam zamiar to podłączyć do kominka za pomocą rury spiro plus opaski skręcane. Pytanie czy tam pod kominkiem nie będzie zbyt wysoka temperatura która mogła by uszkodzić „ stopić „ rurę od dolotu. To w zasadzie tyle, tak to już wszystko wiem. Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję za pomoc i fachową poradę. Edytowane 27 Grudnia 2024 przez Misiek2213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.12.2024 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 (edytowane) Jeżeli fotka przedstawia Twoją sytuację to od razu powiem że wycięcie pustaka czyli wlot spalin z kominka najlepiej jeśli znalazł by się o jeden pustak wyżej. Dobrze było by to przerobić zaślepiając obecny otwór i robiąc nowy. Jeśli wkładem do pustaka jest ceramiczna rura to moze być trudniej. Obecnie podłączenie będzie bardzo trudne i krótkie. Po drugie to rura spiro jest OK. Jeśli kominek nie ma swojej regulacji to obcinając rurę kanalizacyjną zaraz przy posadzce najlepiej zamontuj dodatkowo zawór : https://allegro.pl/oferta/przepustnica-regulacyjna-z-ciegnem-darco-pjs100-c-oc-do-kominka-pieca-12604728027?offerId=12604728027&inventoryUnitId=BzAG1JoOm8Sv-ox1NM0N0g&adGroupId=ODAxYzlhNjEtNTkxMS00ZDE1LThlMDctYTU5YjIwMmQxOTExAA&campaignId=NTBiODQ2ZDMtZGEwMy00NzM4LWEwYmYtMmZlNTdhZTkyYTJlAA&clientId=MTA3ODE5NzI2ADkwMjg4ODExAA&sig=349298269293e4b6465ba11f171cc0f0&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=branding&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIiMPC39zIigMVrFiRBR07OS53EAQYASABEgLx5fD_BwE Kominek będzie na wysokości 30cm od gotowej podłogi więc jeśli w obecnym stanie jest przewidziana jakaś grubość izolacji ze styropianu oraz posadzka w formie wylewki betonowej to już na tym etapie najlepiej przejść z rury kanalizacyjnej na stalową 100 lub 110 dostosowaną do zaworu i rury spiro. Rewizja w zabudowie kominka jest zbędna. Można jedynie zrobić ją pod kominkiem aby było dojście do dolotu powietrza ale rura stalowa grubościenna nie wymaga czyszczenia a ewentualne sadze będą się same oczyszczać ze względu na krótkie podłaczenie. Wentylację zawsze mozna przenieść na inną stronę zabudowy tak aby nie kolidowała a jeśli już to nic nie stoi na przeszkodzie aby w zabudowie wykonać otwór wentylacyjny z kratką a zaraz pod nim dwie kratki do wentylacji komory dekompresyjnej. Rezygnować z wentylacji w pomieszczeniu z kominkiem nie można bo potem do tego doczepi się kominiarz podczas odbioru. Edytowane 27 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek2213 28.12.2024 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Znalazłem na allegro zestaw naprawczy więc z tego co widzę mogę sobie to przerobić i tak zrobię bo w moim rozumieniu im więcej rury w zabudowie tym więcej ciepła, a tak to przy tak krótkiej rurze dużo ciepła ucieknie w komin. Pytanie tylko czy podnosić o pustaka czy więcej ? Dodam jeszcze że zdjęcie z posta wyżej nie jest przykładowe, jest to zdjęcie mojego komina. Od gazowego instalator mi mówił że też trochę za nisko jest to zrobione. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Misiek2213 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2024 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) Zawsze należy zamieszczać zdjęcie swojego komina i swojej sytuacji. Bez tego dyskusja staje się zbędna bo pytasz się o sprawy zabudowy, DGP a wychodzą takie kwiatki zostawione przez budowlańców i niedopilnowane przez inwestora. Ciepło nie pochodzi tylko z rury spalinowej. Ona je tylko trochę dogrzewa bo gdy ulatnia się ono przez kratkę górną to z dolnej kratki napływa świerze chłodniejsze z pomieszczenia a te przecież nagrzewa obudowa kominka. Najlepiej aby najpierw załatać ceramikę i komin a dopiero potem próbować wycinać nowy. Zestawy naprawcze są,,,,,, to wiem. Najlepiej zrobić to otwornicą diamentową do gresu zakładaną na szlifierkę kątową. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2024 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 14 godzin temu, Mareks77 napisał: Rezygnować z wentylacji w pomieszczeniu z kominkiem nie można bo potem do tego doczepi się kominiarz podczas odbioru. Wentylacja przecież nie oznacza kratki wywiewnej. Robienie jej w salonie nie ma sensu chyba nigdy, a na pewno nad kominkiem, żeby uciekało nam gorące powietrze. Przecież to czysta strata energii. Oczywiście najlepiej mieć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła i wilgoci bez żadnych kominów wentylacyjnych. Ale jak ktoś już robi błąd stosując wentylację grawitacyjną to nie ma co maksymalizować tego błędu robiąc wywiew nad kominkiem. Wywiewy w łazienkach, kuchni i pomieszczeniu technicznym. W innych pomieszczeniach nawiewniki/nawietrzaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2024 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 54 minuty temu, Kaizen napisał: ....Robienie jej w salonie nie ma sensu chyba nigdy, a na pewno nad kominkiem, żeby uciekało nam gorące powietrze. Przecież to czysta strata energii. O tej sprawie i innych możesz porozmawiać z projektantem. https://lexlege.pl/tech-war-budynkow/paragraf-150/ W przypadku, gdy salon z kominkiem jest połączony z aneksem kuchennym, odpowiednie przepisy nakładają wymóg wykonania dwóch kanałów wentylacyjnych Przy wentylacji grawitacyjnej robiąc komin systemowy z pustaków kanałowych raczej nie zbuduje drugiego osobnego kanału w drugim końcu salonu tylko będzie się on znajdował obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2024 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 18 minut temu, Mareks77 napisał: W przypadku, gdy salon z kominkiem jest połączony z aneksem kuchennym, odpowiednie przepisy nakładają wymóg wykonania dwóch kanałów wentylacyjnych Niby który przepis nakłada taki wymóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2024 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 2 godziny temu, Kaizen napisał: Niby który przepis nakłada taki wymóg? Jeżeli zgadzamy się ze pomieszczenia w którym spalane jest paliwo stałe kratka wentylacyjna jest konieczna to dodatkowa w aneksie kuchennym jest wyjątkiem o którym stanowi § 93 r.w.t., W mieszkaniu wielopokojowym dopuszcza się stosowanie aneksu kuchennego w pokoju przeznaczonym na pobyt dzienny pod warunkiem zastosowania w tym aneksie wentylacji. Należy także pamiętać, że w przypadku zastosowania okapu kuchennego w aneksie kuchennym należy zapewnić podłączenie tego okapu do odrębnego przewodu kominowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2024 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 4 minuty temu, Mareks77 napisał: Jeżeli zgadzamy się ze pomieszczenia w którym spalane jest paliwo stałe kratka wentylacyjna jest konieczna to dodatkowa w aneksie kuchennym jest wyjątkiem o którym stanowi § 93 r.w.t., Przecież właśnie nie zgadzamy się, że jest wymóg kratki wentylacyjnej w pomieszczeniu z kominkiem. Zacytujesz ten fragment, co niby tego wymaga? A § 93 jest w: "Rozdział 7 Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych " I nie ma tu zastosowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek2213 28.12.2024 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 U mnie zrobione jest to w ten sposób. Salon z otwartą kuchnią, nad kominkiem 1 wentylacja nad aneksem kuchennym druga i obok trzecia na okap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.12.2024 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Misiek2213 napisał: U mnie zrobione jest to w ten sposób. Salon z otwartą kuchnią, nad kominkiem 1 wentylacja nad aneksem kuchennym druga i obok trzecia na okap No i po co to najcieplejsze powietrze znad kominka chcesz od razu wypuszczać na zewnątrz? Jakby to był wywiew do rekuperacji - to jeszcze ma to sens, bo zastąpi DGP rozprowadzając ciepło po odzyskaniu w wymienniku. Ale przy WG - czysta rozrzutność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.12.2024 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) 6 godzin temu, Kaizen napisał: Przecież właśnie nie zgadzamy się, że jest wymóg kratki wentylacyjnej w pomieszczeniu z kominkiem. Zacytujesz ten fragment, co niby tego wymaga? A § 93 jest w: "Rozdział 7 Szczególne wymagania dotyczące mieszkań w budynkach wielorodzinnych " I nie ma tu zastosowania. Spór z Tobą zaśmieca temat bo odchodzimy tym samym od głównego problemu autora. Podsumowanie jest jedno o którym wspomniałem wcześniej.. Możesz o tym porozmawiać z projektantami którzy cały czas tak robią. Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.12.2024 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 4 godziny temu, Mareks77 napisał: Spór z Tobą zaśmieca temat bo odchodzimy tym samym od głównego problemu autora. Wręcz przeciwnie - tę dziurę należy zaślepić. I to jest kwestia do decyzji autora, bo to on będzie ponosił koszty w każdym sezonie grzewczym tego rozwiązania. A czy wiesz co piszesz pisząc 14 godzin temu, Mareks77 napisał: W przypadku, gdy salon z kominkiem jest połączony z aneksem kuchennym, odpowiednie przepisy nakładają wymóg wykonania dwóch kanałów wentylacyjnych świadczy o Twojej wiedzy i wiarygodności. 4 godziny temu, Mareks77 napisał: Możesz o tym porozmawiać z projektantami którzy cały czas tak robią. Nie mogę doradzać osobie, która ma takiego babola? Czemu wmawiasz komuś, że przepisy tego wymagają? Projektanci różne rzeczy projektują bo mają na to ochotę i fantazję. Z zasady nie przejmują się faktyczną energooszczędnością - byle spełnić na papierze wymogi. Kratka nad kominkiem zakazana prawnie nie jest (ale nie jest też, wbrew temu co twierdzisz) wymagana prawem. Czemu mam pytać czyjegoś projektanta czemu stały słupek w drzwiach tarasowych? Mogę jednak komuś powiedzieć, że wygodnie mieć ruchomy słupek i szerokie wejście do wtargania wielkich klamotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 29.12.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) 7 godzin temu, Kaizen napisał: Nie mogę doradzać osobie, która ma takiego babola? Jak nie możesz to nie doradzaj. 7 godzin temu, Kaizen napisał: Projektanci różne rzeczy projektują bo mają na to ochotę i fantazję. Z zasady nie przejmują się faktyczną energooszczędnością - byle spełnić na papierze wymogi. Kratka nad kominkiem zakazana prawnie nie jest (ale nie jest też, wbrew temu co twierdzisz) wymagana prawem. Czemu mam pytać czyjegoś projektanta czemu stały słupek w drzwiach tarasowych? Mogę jednak komuś powiedzieć, że wygodnie mieć ruchomy słupek i szerokie wejście do wtargania wielkich klamotów. Niech zaślepi...... kominiarzowi podczas odbioru powie że nia ma takiego przepisu lub że Kaizen z forum muratora mu tak doradził. https://kominypolskie.com.pl/porady/wentylacja-w-pomieszczeniu-z-kominkiem/ Moje zdanie jest takie że należy ją zostawić a po zamieszkaniu i sprawdzeniu jak to się wszystko sprawuje ewentualnie założy sobie kratkę z żaluzją i kłopoty z żekomą energooszczędnością budynku któremu winna jest jedna kratka wentylacyjna znikną. Aha...... zaznaczam że w artykule system otwarty dotyczy płaszcza wodnego a nie typu wkładu. Nie wiem jaka jest moc kominka i jaka długość rury doprowadzającej powietrze ale z własnego doświadczenia wiem że w niektórych przypadkach 110 jest małe więc gdy czasem brak w kominie ciągu owa kratka wentylacyjna umieszczona z boku będzie zbawienna. PS: Możliwe że i to nie pomoże bo jeśli projektant według Ciebie wykonuje swoje powinności wedle swojego widzi misię to i specjalista który poczynił ten artykół robił to dla własnego zysku. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts