Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z DGP porada

Misiek2213

Recommended Posts

Jak widzę zdania na temat kratki są podzielone, ale raczej zrobię w sposób taki że na razie ją zostawię a później zobaczę. Łatwiej później ją zatkać niż dorobić. Jeśli chodzi o wkład to zastanawiam się nad czymś typu Zuzia 15 kW a wkładem z tarnavy ( żeliwny odlany w jednej bryle). Miałem wstępnie brać tę Zuzie ale koniec końców chyba wezmę ten wkład z tarnavy chociaż cena przeraża. ( tak zuzia kolo 3-4 tys zł, a wkład z tarnavy 9600..)

Edytowane przez Misiek2213

Zuzię 15kW prawy bez szprosa mam u siebie już ok 10 lat wraz z DGP

Ostatnio pszeszła mały remont w postaci wymiani uszczelnień w drzwiach, szybach, wymiany szyb i malowaniu proszlowym drzwi.

. Jak narazie całkiem dobrze się sprawuję no ale też nie mam odniesienia co by było gdyby :)

Nie wiem co planujesz ale z zamieszczonych rzutów i fotek także wybrał bym coś w tym rodzaju.

Kratkę wentylacji wypuść raczej z boku kominka trochę na kuchnię a nie od czoła nad kiminkiem,

Możesz ją zabudować komorą dekompresji a gdy nie zda egzaminu i nie będzie potrzebna zaślepisz ją nawet przyciętym kawałkiem styropianu  z dojściem po wyjściu kratek komory bez malowania szpachlowania itp.

Edytowane przez Mareks77

3 godziny temu, Mareks77 napisał:

Niech zaślepi...... kominiarzowi podczas odbioru powie że nia ma takiego przepisu lub że Kaizen z forum muratora mu tak doradził.

Nie, niech Ciebie zapyta, który to dokładnie paragraf. Ty przecież wiesz, co piszesz?

No i weź no zacytuj, który to przepis wymaga kratki nad kominkiem?

Aha...... zaznaczam że w artykule system otwarty dotyczy płaszcza wodnego a nie typu wkładu.

Aha. W temacie o DGP mieszasz kominkiem z płaszczem... Po co?

Przyznaj, że nie znasz przepisu wymagającego kratki nad kominkiem w salonie i temat zamknięty, a nie pogrążasz się coraz bardziej idąc w zaparte.

Albo zacytuj przepis.

Chciałbym jeszcze zapytać o jedną rzecz, z tego co widzę dystrybutory Dgp pod taką Zuzię na przykład mają 4x125 wyjście. Na czwartek mam zabukowaną wiertnice i tak się zastanawiam ile rur ciągnąć z tego dystrybutora 2 a dwa wejścia zaślepić czy normalnie 4 i łączyć już u góry na 150tke ? Musze to wiedzieć bo nie wiem ile dziur wywiercić w stropie na te właśnie rury od dystrybutora do turbiny.

Wypuść dwie rury z tyłu kominka na dłuższym boku a u góry na strychu przed wentylatorem dasz trójnik np portki 150/2x125

Na Zuzię w cale Cię nie namawiam.

U mnie spełnia rolę zastępczego źródła ciepła na okresy przed i po sezonie grzewczym więc gdy temperatura na zewnątrz jest mniejsza niż 10*C i zliża się do zera to mogę swobodnie opóźnić o miesiąc sezon i przyspieszyć jego zakończenie.

Temperatura zależy od izolacji domu. Nie jest sztuką zrobić z salonu kotłownię i rozpalać codziennie lub wachać temperaturą w domu od 24 do 20 lub nawet 19*C tylko rozpalić max dwa lub trzy razy w tygodniu

Owszem cenowo wychodzi dobrze spełnia Ekoprojekt i jest pojemna więc jak załaduję do pełna to mam kilka godzin spokoju.

Ma wbudowany szyber z regulacją więc zakładając dodatkowo zawór sterowany linką  na dolocie mam pełen wachlarz możliwości.

Niestety nie ma nic za darmo więc cena skąś się bierze i ma ona jakieś minusy względem innych.

Odnośnie dystrybutorów to patrz i jeśli  wymiary zewnętrzne oraz umiejscowienie i wyjście spalin  się zgadzają to mozna swobodnie zastosować inny typ wkładu.

Dla wygody dobrze sprawuje się w takiej sytuacji regulator obrotów np Tatarek RT-03 z czujnikiem temperatury.

Ze względu na fakt że kominek i powietrze rozgrzewa się z czasem on samoczynnie załącza wentylator przy 40*C na minimum obrotów bodajże 25-30%i reguluje do pełnego wysterowania dla 100*C

Czujnik najlepiej umieścić w rurze przed wentylatorem lub wypraktykować przy pierwszym paleniu tak aby temperatura powietrza nie przekraczała oweych 100*C

Wentylator typu BANAN 2 chodzi bez problemu.

Jeśli się zdecydujesz to nie montuj go na sztywno tylko najlepiej postawić na 5-10cm warstwie twardej wełny skalnej, gdyż po kilku latach pracy zaczyna wibrować co może być słyszalne na poddaszu.

Nadaje się do tego płyta wełny z folią alu do zabudowy kominka. Do zabudowy się nie nadaje bo w niektórych przypadkach pod wpływem ciepła uwalnia kiepski zapach.

U mnie poszła tylko na izolację ścian za kominkiem a że jest on oddalony 10-15cm to i temperatura moze nie przekracza granicznych wartości.

Edytowane przez Mareks77

Godzinę temu, Misiek2213 napisał:

Co do wkładu jeszcze się zastanowię, za Zuzia przemawia za mną fakt że jest to po prostu tańszy wkład i to dużo tańszy, a mamy czasy jakie mamy nie wiadomo ile jeszcze będzie można palić w kominkach, jak zakażą to po prostu mniej będę w plecy.

Fakt..... jeśli nie posiadasz własnego dojścia lub nie będziesz przygotowywał opału samemu  to ceny drewna kominkowego  nie czynią tej inwestycji jako tej która się zwróci.

Na razie graniczny pozostał chyba 2030 lub 2040 rok